Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την έναρξη της σεζόν για τα χειμερινά λαχανικά σηματοδοτεί η συγκομιδή του λάχανου στις σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας της χώρας.

 Ένα λαχανικό που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρο κλάδο της γεωργίας, βρήκε το δρόμο της πιστοποίησης στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ως φθηνή καλλιέργεια, με εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις, δίνει στον παραγωγό ικανοποιητικό εισόδημα.

Τα πρώτα λάχανα άρχισαν να μαζεύονται στην Αργολίδα και τη Χαλκίδα, η παραγωγή είναι πολύ καλή ποιοτικά και οι χαμηλές θερμοκρασίες της τελευταίας εβδομάδας συντελούν στην αύξηση της ζήτησης.

Πλέον η καλλιέργεια του λάχανου στη χώρα μας έχει διευρυνθεί σημαντικά, με κύριο εφόδιο τα νέα υβρίδια που κυκλοφορούν από τις σποροπαραγωγικές εταιρείες του χώρου και έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις της αγοράς και των παραγωγών. Έτσι, η φύτευση των λάχανων ξεκινάει από το καλοκαίρι για να έχουμε προϊόν από το φθινόπωρο.

Η καλλιέργεια του λάχανου είναι υψηλοαποδοτική και είναι σχετικά εύκολη για τους παραγωγούς, ενώ οι αυξημένες απαιτήσεις του σε νερό μετριάζονται με την επιλογή κατάλληλου συστήματος άρδευσης όπως οι σταγόνες. Η μέση απόδοση της συμβατικής καλλιέργειας είναι 4.800-5.000 κιλά το στρέμμα και της βιολογικής 4.000-4.100 κιλά, δηλαδή, μικρότερη κατά περίπου 20%.

Υπολογίζεται πως τα εμπορικά λάχανα έχουν βάρος 2,5-3 κιλά ανά τεμάχιο. Η τιμή παραγωγού για τα λάχανα είναι διαχρονικά υψηλή και διαμορφώνεται στα 20-30 λεπτά το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο παραγωγός από την Αργολίδα, Δημήτρης Μυτιληναίος. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως δύσκολα οι τιμές υποχωρούν κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό, ενώ το όφελος είναι υψηλότερο όταν ο παραγωγός πουλάει ο ίδιος το προϊόν του στις λαϊκές αγορές, όπου η τιμή φτάνει τα 50-60 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο.

Όσον αφορά το βιολογικό λάχανο, τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν πως η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 75 λεπτά το κιλό, υπερδιπλάσια του συμβατικού.

Να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής του λάχανου θεωρείται σχετικά χαμηλό και υπολογίζεται στα 270 ευρώ το στρέμμα για τη συμβατική καλλιέργεια και στα 700 για τη βιολογική.

Διάφορες ποικιλίες σπόρων

Στην αγορά υπάρχουν λάχανα που ωριμάζουν το καλοκαίρι, άλλα το φθινόπωρο και άλλα το χειμώνα. Αντίστοιχες είναι και οι περίοδοι σποράς τους.

Οι παραγωγοί με την επιλογή 2μηνων ή 4μηνων ποικιλιών μπορούν πλέον να καθορίσουν με ακρίβεια την εποχή που το προϊόν τους θα είναι έτοιμο προς συγκομιδή.

Δίνει... κέφι

Για περισσότερα από 4.000 χρόνια καλλιεργείται το λάχανο, που, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το «κατέβασαν» στην Ευρώπη οι Κέλτες, που το πρωτοκαλλιέργησαν ανατολικά και δυτικά του Ρήνου. Το έβαλαν στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στον 2ο με 3ο αιώνα και το εμπορεύτηκαν με επιτυχία. Οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι το λάχανο έχει τη δύναμη να διώχνει τη μελαγχολία, όμως η ευρωπαϊκή αριστοκρατία ως τον 17ο αιώνα το σνόμπαρε.

agronews.gr
Δημοφιλή σήμερα

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από τη Δημοτική Χορωδία «Δώδεκα Απόστολοι» στην Αρτάκη

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από τη Δημοτική Χορωδία «Δώδεκα Απόστολοι» στην Αρτάκη

22/9/2018
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη δημοτική χορωδία «Δ...
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην μικρή Ενορία της Γαλατσώνας Ιστιαίας

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην μικρή Ενορία της Γαλατσώνας Ιστιαίας

24/9/2018
Από νωρίς το πρωί οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, με τον ιερέα τους π. Ιωάννη Σούρα, προσήλθαν στον Ιερό Ναό, ώστε να υ...
Πανηγυρίζει για δεύτερη φορά ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι

Πανηγυρίζει για δεύτερη φορά ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι

24/9/2018
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, εορτάζει τη δεύτερη ετήσια Πανήγυρη του, το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, σ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας