Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, την περασμένη Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2009, παρουσίασε τους άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το 2009 και τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.
Μακέτα της προβλεπόμενης πεζοδρόμησης τμήματος της οδού Αβάντων.
Μακέτα της προβλεπόμενης πεζοδρόμησης τμήματος της οδού Αβάντων.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Ζεμπίλης ανέφερε:

"Με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δ.Χ., που για πρώτη φορά εκπόνησε ο Δ.Χ., θέσαμε τις βασικές προτεραιότητες του Δ.Χ., για έργα και δράσεις που εξυπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας. Έργα και δράσεις που απηχούν το όραμά μας για την Χαλκίδα.

Οι άξονες του επιχειρησιακού μας σχεδίου ενσωματώθηκαν στο Τ.Π. του Δ.Χ. για το έτος 2009, που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το  Δ.Σ.

Σήμερα ξεκινάμε το τρίτο στάδιο της διαβούλευσης  του επιχειρησιακού μας σχεδίου, παρουσιάζοντας τις μελέτες των υπό δημοπράτηση έργων, με τον προϋπολογισμό τους και τις τεχνικές τους προδιαγραφές.

Κατά τη διετία που διέρρευσε υπήρξε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια ολοκλήρωσης και ωρίμανσης των μελετών. Είναι γνωστό ότι κατά την τελευταία περίοδο υπάρχει ο ασφυκτικός έλεγχος του Ε.Σ., καθώς και των περιφερειακών οργάνων, ενώ έχουν καταργηθεί ευέλικτα σχήματα δημοπράτησης έργων, όπως η μελέτη – κατασκευή.
Θέλω να επισημάνω, κάτι που δεν γίνεται κατανοητό στο ευρύ κοινό, ότι για να δημοπρατηθεί ένα έργο απαιτείται πλήθος μελετών, όπως η τοπογραφική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική, περιβαλλοντική και στατική μελέτη. Ακολούθως απαιτούνται  εγκρίσεις από συναρμόδιες υπηρεσίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις 8 εγκρίσεις.  Χαρακτηριστική περίπτωση τα ΑΣΤΕΡΙΑ που για την παραχώρησή τους απαιτήθηκαν 8 μήνες.

Πλαζ Αστέρια
Μακέτα της προβλεπόμενης αναμόρφωσης της Πλαζ Αστέρια.

Περαιτέρω έπρεπε να προηγηθεί μια σκληρή προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και ισχυροποίησης της οικονομικής θέσης του Δήμου, ώστε να μπορεί να εκτελεί έργα από ιδίους πόρους και ΣΑΤΑ. Ενδεικτικό της οικονομικής μας πολιτικής είναι το γεγονός ότι ο δήμος Χαλκιδέων θα μπορέσει κατά τη περίοδο 2009 – 2010 να χρηματοδοτήσει έργα ύψους 7,5 εκ. ευρώ από ΣΑΤΑ και ιδίους πόρους. Αντίθετα κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία δεν είχαμε δημοπρατήσεις έργων από αντίστοιχους κωδικούς του προϋπολογισμού. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, με συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα.

Είναι γνωστό ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν παρέλαβε καμία ολοκληρωμένη μελέτη, αλλά οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν κατά τη περίοδο 2007 – 2008.

Τα έργα που σήμερα παρουσιάζονται, έχουν φορέα υλοποίησης τον Δ.Χ. και τη ΔΕΥΑΧ, είναι συνολικού προϋπολογισμού 22 εκ.  ευρώ, και ο χρόνος δημοπράτησης τους προσδιορίζεται μέχρι τον Μάρτιο του 2009.

Ο συμβατικός χρόνος περαίωσης των έργων είναι μέχρι ένα έτος, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η αποκατάσταση του Α.Σ.Α.Χ., και η ανάπλαση του Αγ. Κωνσταντίνου που είναι 18 μήνες. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και σε ορισμένα υπερτοπικά έργα, όπως :

1.Η παράκαμψη της Χαλκίδας,

2. τα μνημεία της πόλης (Αρέθουσα – οικία Βαΐλου),

3. μεταφορά φυλακών,

4. αξιοποίηση τάγματος πεζοναυτών,

5. Α.Ε.Ι.

Τα έργα που ανακοινώσαμε σήμερα σηματοδοτούν τη βασική στόχευση της Δ.Α. όπως αποτυπώνεται και στο επιχειρησιακό σχέδιο, που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αυτή η στόχευση επιτυγχάνεται :
1. με την δημιουργία έργων υποδομών
2. με την ανάπλαση και τη δημιουργία κοινοχρήστων  χώρων  και χώρων ψυχαγωγίας. Παράλληλα προσδοκούμε να προσδώσουμε ταυτότητα και φυσιογνωμία στην πόλη, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά της και τις φυσικές της ομορφιές, με αναφορές στην ιστορία της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Επιχειρούνται παρεμβάσεις στο εμπορικό και ιστορικό της κέντρο ώστε να μην περιορίζεται το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην παραλιακή της ζώνη.
3.
 ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη, με έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης, ανάλογα με τις ανάγκες, τις υφιστάμενες υποδομές και τους διαθέσιμους κοινόχρηστους χώρους.
Γίνεται σαφές ότι στη περιφέρεια της πόλης δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην δημιουργία υποδομών και κυρίως στην εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδίου πόλης. Κατά την προσεχή περίοδο θα δώσουμε βαρύτητα στις διανοίξεις οδών, τουλάχιστον όσων ιδιοκτητών αποζημιώνονται από το ποσό των 3 εκ. ευρώ, που θα τους διατεθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε καθημερινό αγώνα για την τακτοποίηση της συνοικίας Η’. Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με το ΥΠΕΧΩΔΕ και πιστεύω ότι σύντομα  θα προωθηθεί η πράξη αναθεώρησης στο Κ.ΣΧΟΠ".
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας