Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ Χαλκίδας, η Δημοτική Κίνηση του Συνασπισμού Χαλκίδας ανέδειξε το θέμα της ειδικής κρατικής προστασίας του σιδηροδρομικού σταθμού Χαλκίδας.
Σιδηροδρομικός Σταθμός Χαλκίδας
Σιδηροδρομικός Σταθμός Χαλκίδας

 

Όπως επισημάνθηκε:
"Με υπουργική απόφαση Φ.Ε.Κ-519Β.11-4-2000, ο σιδηροδρομικός σταθμός Χαλκίδας εκρίθη διατηρητεο, ειδικής προστασίας, ως νεώτερο μνημείο αρχιτεκτονικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Ε. Παπαζωη, η ανωτέρω προστασία περιέλαβε το σταθμό -τις αποθήκες- και τον περιβάλλοντα χώρο. Υπάγεται δε στο νόμο περί νεωτέρων μνημείων 1469-50 και στο νόμο 2039-92 Για την πολιτιστική κληρονομιά, βάσει της κύρωσης της συνθήκης της Γρανάδας-1985, ευρωπαικο δίκαιο.
Καιρό τώρα ο Ο.Σ.Ε ταλαιπωρεί τους Χαλκιδέους πολίτες με τα έργα κατασκευής του προαστιακού που δεν είναι προαστιακός αλλά αναβάθμιση της γραμμής. Εκτός αυτού, δεν έχει ενημερώσει την τοπική Αυτοδιοίκηση περί των σχεδίων του και του χρονοδιαγράμματος εκτελέσεως των εργων. Πέραν κάποιων επισκέψεων που έγιναν με επιμέλεια του νομάρχη και δημάρχου οι οποίοι ενημερώθηκαν με την τυπικότητα μιας προφορικής ενημέρωσης ...ανεπίκαιρης σήμερα.
Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της τακτικής και πρακτικής του Ο.Σ.Ε, που χαρακτηριστικά υποβαθμίζει τους πολίτες και την πόλη, ήρθε να αποτελέσει η διαδικασία που προκρίνει η ΓΑΙΑΟΣΕ για την ενοικίαση του σταθμού Χαλκίδας για 20 χρόνια σε ιδιώτη- όπως έγραψε και ο τοπικός και αθηναϊκός τύπος.
Επίσης ο Ο.Σ.Ε θέλησε μόνος του χωρίς να εμποδίζεται από κανένα να διαχωρίσει τον παλιό σταθμό και να τον θέσει υπό καθεστώς αστικής εμπορικής πράξης, εν προκειμένω μισθώσεως, το δε νέο σταθμό να τον λειτουργήσει στο παλαιό κτίριο της μεγάλης αποθήκης του. Προσέτι δε για την διαμόρφωση της αποθήκης σε σταθμό προβαίνει σε έργα χαρακτηριστικής παρέμβασης - διατάραξης και αλλαγής του προστατευομένου διατηρητέου, σταθμού-αποθηκών και περιβάλλοντος χώρου.
Ρίχνει μπετό σε πλήρη επαφή με το διατηρητέο, αποξηλωνει από τον περιβάλλοντα χώρο, παλαιούς σηματοδότες-υδατόπυργους και γερανούς κ.α.".
Για όλα τα παραπάνω η Δημοτική κινηση του Συνασπισμού Χαλκίδας πιστεύει ότι ο Ο.Σ.Ε δεν λειτουργεί σύννομα επί των αναφερθέντων θεμάτων. Γι' αυτό πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:
"Προσφυγή στον κ. Εισαγγελέα Χαλκίδας για τη διευκρίνηση και εξασφάλιση της νομιμότητας ή τον επιμερισμό ποινικών ευθυνών επί των εξής θεμάτων:
• 1. Έλλειψη πληροφόρησης της κοινωνίας των πολιτών επί των σχεδίων του Ο.Σ.Ε σε έργα που συγχρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
• 2. Ο Ο.Σ.Ε διατάραξε και αλλοίωσε την μορφή του προστατευομένου διατηρητέου σταθμού, περιβάλλοντος χώρου και αποθηκών χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση της τοπικής Αυτοδιοίκησης και με άδεια ποιας αρχής (;) που και αυτή δεν τήρησε τα ανωτέρω.
• 3. Ο Ο.Σ.Ε με διαδικασίες πλειστηριασμού και ιδιότυπες, που δεν ακολουθούνται σε δημόσια έργα, θέτει το πολιτιστικό μνημείο και μνημείο αρχιτεκτονικής, σε ίση μοίρα, με αυτή του εμπορικού προϊόντος, με σκοπό το κέρδος. Αρα αποδέχεται και διενεργεί χαρακτηριστική υποβάθμιση σε βάρος του προστατευομένου μνημείου της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
• 4. Να ενημερωθεί η Εφορια νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για τις μεταβολές και προσβολές του Ο.Σ.Ε απέναντι στο προστατευόμενο διατηρητεο,για να λάβει κάθε μέτρο προστασίας και διαφύλαξης του μνημείου πριν δημιουργηθούν καταστάσεις μη ανατάξιμες.
• 5. Να ειδοποιηθεί ο Ο.Σ.Ε να προσέλθει σε διαβούλευση με το Δήμο Χαλκίδας εντός 5 ημερών προσκομίζοντας σχέδια μελέτες κα εξηγήσεις επί των θέσεων του. Στην περίπτωση που αγνοήσει αυτή την πρόσκληση του Δήμου, τότε να του γνωστοποιηθεί η έναρξη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του.
• 6. Με σχετική κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας να ανακοινωθεί ότι ο δήμος δεν πρόκειται να χορηγήσει άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο διατηρητέο του σταθμου. Διότι στις ενδεχόμενα να διατυπωθούν κρίσεις περί της ελευθερίας της αγοράς, των σχετικών διατάξεων περί ανταγωνισμού κλπ. θεωρεί και αντιτάσσει τη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς ως πρωτεύον στην κρίση και την πολιτική του έναντι της πόλης και των πολιτών της, υπερασπιζομενος τους νόμους προστασίας των.
• 7. Τέλος εάν ο Ο.Σ.Ε θέλει να λειτουργήσει τον παλαιό σταθμό με την παλαιά του χρήση ουδείς θα τον εμποδίσει. Στη δε περίπτωση που ο Ο.Σ.Ε κρίνει λειτουργικότερη τη λειτουργία σταθμού στην παλαιά αποθήκη που είναι κι αυτή προστατευόμενη, τότε δύναται να λειτουργήσει τον παλαιό σταθμό ως πολιτιστικό κέντρο και μουσείο σιδηροδρόμων μαζί με το δήμο της Χαλκίδας. Οπως έχει πράξει και σ' άλλες πόλεις -Θεσσαλονίκη Ναύπλιο-Δράμα- Καλαμάτα-Βόλο κ.α.".
Δημοφιλή σήμερα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

19/10/2018
Τάξεις υποδοχής μαθητών, θα έχουν από φέτος το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας....
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας Σκύρου

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας Σκύρου

19/10/2018
Tο Κέντρο Κοινότητας Σκύρου λειτουργεί για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών που έχουν αυξημένες ανάγκες κοινωνικής προστασί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας