Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το εναρκτήριο λάκτισμα για επενδύσεις πολλών δισ. στον τομέα των off shore αιολικών πάρκων –πάντα υπό την αίρεση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο σκέλος της χρηματοδότησης έργα εντάσεως κεφαλαίου– έδωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
νέα αιολικά πάρκα στη Ν.Καρυστία;
νέα αιολικά πάρκα στη Ν.Καρυστία;

Η ΡΑΕ με επιστολή της προς το ΔΕΣΜΗΕ ζητεί από το διαχειριστή να προχωρήσει σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις των μελετών για τα δίκτυα διασύνδεσης στα νησιά του Αιγαίου. Το αίτημα της ΡΑΕ υπεβλήθη ενόψει της διαδικασίας αδειοδότησης των αιτήσεων που εκκρεμούν στα αρχεία της ανεξάρτητης αρχής για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όπως αποκαλύπτει η ΡΑΕ πρόκειται για 36 αιτήσεις, για πάρκα με συνολική ισχύ 5266,25MW που έχουν υποβληθεί από όλες τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Η ΡΑΕ, στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της αρχής Δρ. Νίκο Βασιλάκο,  ζητεί ειδικότερα από το ΔΕΣΜΗΕ να εξετάσει τις τεχνικοοικονομικές παραμέτρους των διασυνδέσεων για τα εν λόγω έργα και κατά πόσο είναι πιθανό να επηρεάζουν το στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, που έχει εκπονήσει και θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο διαχειριστής.

Μάλιστα η ΡΑΕ προτείνει στο ΔΕΣΜΗΕ να λάβει υπόψη του και να αξιοποιήσει τις τελευταίες μελέτες που έγιναν σχετικά με τη διασύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για νέες πρακτικές και τεχνικές που πιθανόν να μπορούσαν να αξιοποιηθούν –εφόσον είναι συμβατές με την ελληνική πραγματικότητα– και στη χώρα μας.

Τα έργα
Όπως προαναφέρθηκε η συνολική ισχύς των 36 αιτήσεων είναι 5266,25MW, ισχύς που για να εγκατασταθεί απαιτεί ύψος επένδυσης άνω των 7 δισ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν οι αιτήσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Θράκη (585MW), τη Λήμνο (320MW) και το Μαραθώνα (450MW), του ομίλου Κοπελούζου επίσης στη Θράκη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (216MW), της RF Energy (Φειδάκης – Ρέστης) στη Λήμνο (500MW) και την Κω (74MW), της EDF – Γ Φακίδης στην Κάρπαθο (350MW) και την Εύβοια (135MW), της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) βορειοδυτικά της Κέρκυρας (162MW), της εταιρείας Venergia (Β. Παναγιωτίδης) στους Οθωνούς (261MW), της ΕΝΤΕΚΑ στην Κέρκυρα (30MW), της Jasper στους Οθωνούς (495MW) και στην Άνδρο (306 MW) και της Acciona στην Αιτωλοακαρνανία (141 MW).

Σταματούν οι αιτήσεις
Εξάλλου σε τροπολογία του ΥΠΕΚΑ που περιελήφθη στο ν/σ για τους όρους δόμησης, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται εφεξής η υποβολή νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ για off shore. Η ίδια τροπολογία ορίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια των off shore αιολικών πάρκων τιμολογείται με τιμή βάσης τα 108.30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο η τιμή αποπληρωμής για κάθε έργο ξεχωριστά θα ποικίλλει. Όπως ορίζει ο νέος νόμος «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται πριν την υπογραφή της οικείας σύμβασης πώλησης, είναι δυνατόν η ανωτέρω τιμή να προσαυξάνεται, για κάθε σταθμό ξεχωριστά, έως και 30% της τιμής βάσης. Η γνώμη της ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη ιδίως τα στοιχεία κόστους επένδυσης τα οποία παρατίθενται αναλυτικά σε τεχνο-οικονομική μελέτη που υποβάλλει ο κάτοχος της άδειας παραγωγής του σταθμού για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του αιτούμενου ποσοστού προσαύξησης».

Πηγή:www.capital.gr
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Υποψήφιος Δήμαρχος Ερέτριας ο Μπάμπης Καραβάς

Υποψήφιος Δήμαρχος Ερέτριας ο Μπάμπης Καραβάς

13/2/2019
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ο Μπάμπης Καραβάς θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ερέτριας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας