Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας (κατά πλειοψηφία) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού, στη θέση «Τσούκες», που βρίσκεται στην περιοχή Αυλίδας, στα όρια με το Δήμο Θηβαίων.

Χρήστος Δ. Παγώνης
Χρήστος Δ. Παγώνης
Το θέμα ήρθε ως κατ’ επείγον στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, με δεδομένο ότι σε πέντε μέρες λήγει η προθεσμία.

Αρκετοί ήταν αυτοί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που υποστήριξαν πως δεν πρέπει να παρθεί απόφαση, πριν λάβουν γνώση επακριβώς του περιεχομένου της ΜΠΕ.

Βέβαια, με δεδομένο ότι η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν αρνητική, κάτι στο οποίο συμφωνούσε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, τελικά «παρακάμφτηκε» η ελλιπής ενημέρωση… και το θέμα συζητήθηκε, με την έγκρισή της.

Να τονιστεί, πως σύμφωνα με την εισήγηση, η εν λόγω περιοχή, όπου εταιρεία ζητά άδεια για εγκατάσταση αιολικού σταθμού έχει χαρακτηριστεί δασική.

Απείχε από τη συζήτηση ο Χρ.Παγώνης

Δεν ψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Παγώνης, που δήλωσε πως δεν είναι έτοιμος να αποφανθεί επί του θέματος και απείχε.

Στην τοποθέτησή του, τόνισε πως «η προοπτική του τόπου επιτάσσει να στραφούμε σε πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Η συγκεκριμένη εταιρεία ζητά άδεια για επένδυση λοιπόν, φιλική προς το περιβάλλον (αιολικό σταθμό), πώς λέμε εμείς όχι ελαφρά τη καρδία

Ο Χρήστος Παγώνης επισήμανε ότι του είναι δύσκολο να πει όχι, όταν δεν έχει δει όλα τα στοιχεία. «… Όπως κάναμε και για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Δε γίνεται να θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, χωρίς να αλλάζουμε τίποτα τελικά. Αυτή η Μελέτη λέει, πως δεν δημιουργείται πρόβλημα. Μήπως ο Δήμος μας, θα έχει οφέλη από αυτή την επένδυση;»τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούν με την εταιρεία και να διερευνήσουν κατά πόσο η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην περιοχή θα ζημιώσει ή θα ωφελήσει το Δήμο Χαλκίδεων (πιθανότατα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αναγκαίες σε περίοδο κρίσης).

Σύμφωνος με την εισήγηση ο Β.Σταματούκος

Συμφώνησε με την εισήγηση, ο Βαγγέλης Σταματούκος για αρνητική γνωμοδότηση, τονίζοντας πως ως παράταξη δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Ωστόσο αυτό που απαιτείται είναι ένας χωροταξικός σχεδιασμός για το πού και πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιες επενδύσεις. Άλλωστε αμφισβητείτε σιγά σιγά από επιστήμονες το φιλικό προς το περιβάλλον και μη αρνητικής επίδρασης στην υγεία των πολιτών των αιολικών παρκών» δήλωσε ο Βαγγέλης Σταματούκος επισημαίνοντας πως η Μελέτη είναι αποσπασματική.

Την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας σε έναν αιολικό σταθμό στην περιοχή τους, μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος, κ.Τσομώκος.

Αξίζει όμως να επισημανθεί, τονίστηκε άλλωστε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως μια αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Χαλκίδας, δε θα εμποδίσει την εταιρεία τελικά να λάβει την άδεια για εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση «Τσούκες» της Αυλίδας. Επομένως, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, παρά την αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θ.Ζεμπίλης «Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αντισταθεί»

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης από την πλευρά του επισήμανε πως είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν δύναται να εγκαθίστανται νέες επιχειρήσεις χωρίς όρους, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, με μοναδικό γνώμονα την οικονομική κρίση. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να φέρει ως παράδειγμα το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών, που συζητείται σήμερα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αφού ο Υπουργός βάζει την υπογραφή του στην έγκρισή τους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπως επιχειρείται στη Δ.Κ. Λουκισίων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πλέον το μοναδικό ζωντανό κύτταρο, που οφείλει να αντισταθεί σε τέτοιες πρακτικές» τόνισε ο Θ.Ζεμπίλης.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας