Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Έλληνας δημόσιος λειτουργός, που τιμήθηκε από την Αμερικάνικη Ένωση Δημόσιας Διοίκησης ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, παραχώρησε μία εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο 24h.gr.
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης

 Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου “Ρύθμιση, Απορρύθμιση, Μεταρρύθμιση”, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης αναλύει τις στρεβλώσεις της δημόσιας διοίκησης, σε μία περίοδο που η ελληνική πολιτεία κλονίζεται από μία, άνευ προηγουμένου, κρίση.

Η πρώτη μας ερώτηση στρέφεται στο πως τα βασικά χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης, που αναλύονται στο βιβλίο του όπως η πολυνομία και η κακονομία, επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τροφοδοτούν, εν μέρει, την κρίση.

“Η πολυνομία και η κακονομία, ενίοτε δε και η στρεψονομία, αποτελούν ένα ιδιαίτερο άχθος για την ελληνική πολιτεία. Προκαλούν οξύτατα προβλήματα που απειλούν την υπόσταση του κράτους δικαίου, επιβαρύνουν σοβαρά την εθνική οικονομία και αποτελούν τροχοπέδη κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας”, υπογραμμίζει ο κ. Καρκατσούλης. “Όλες αυτές οι στρεβλώσεις αναμφίβολα τροφοδοτούν την οικονομική κρίση. Η “ικανότητα” του ελληνικού κράτους να παράγει ελλείμματα και χρέη συντηρείται χάρη στις πολλές και βαριές στρεβλώσεις στην οργάνωση και λειτουργία του. Οι χιλιάδες διάσπαρτες, κατατμημένες, λεπτομερείς αρμοδιότητές του που παραπέμπουν σε μία στρεβλή κατανόηση του κανόνα δικαίου (νομικισμός), ο πληθωρισμός των πολιτικών και διοικητικών δομών, που τις “διοικούν”, το ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό, και η κάκιστη αξιοποίηση των υποδομών και των τεχνολογιών πληροφορικής μαζί με τον αναχρονιστικό τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, συνθέτουν τον καμβά για τις υπερβάσεις και εκτροπές που γεννούν ελλείμματα και χρέη”, τονίζει ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επόμενη ερώτηση επικεντρώνεται στις ικανότητες της δημόσιας διοίκησης, σε μία περίοδο δεινής δοκιμασίας.

“Είναι γεγονός ότι οι περικοπές που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στη δημόσια διοίκηση έχουν δημιουργήσει κλίμα παραίτησης και ηττοπάθειας στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι επίσης γεγονός, ότι η, επί σειρά δεκαετιών, καθυπόταξη των δημοσίων υπαλλήλων στις προσταγές του κομματισμού και των πελατειακών δικτύων έχει δημιουργήσει ένα, κάθε άλλο παρά εύφορο έδαφος, για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Υπάρχουν, ωστόσο, υγιή κύτταρα, πολλές και αξιόλογες, αν και διάσπαρτες, μονάδες οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν σπουδαίοι αρωγοί σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κράτους. Χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης είναι αδύνατη η επιτυχία οιουδήποτε μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος, όσο καλά και αν σχεδιαστεί ή εκτελεστεί”, σημείωσε ο κ. Καρκατσούλης.

Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Καρκατσούλη να μας πει τη γνώμη του για την Task Force.

“Καλοδεχούμενες είναι όλες οι βοήθειες από όπου και αν προέρχονται”, δήλωσε. “Ωστόσο, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία τους είναι η εγκόλπωση τους από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πολιτική ηγεσία φωτισμένη και εμπνευσμένη, η οποία θα ηγηθεί αυτής της κολοσσιαίας, πραγματικά, προσπάθειας. Πάνω, όμως κι απ’ αυτό απαιτείται ο αναστοχασμός κάθε δημοσίου υπαλλήλου με σκοπό όχι μόνο τον εντοπισμό των λαθών / προβλημάτων αλλά και την ευθύνη. Μάλιστα, είναι αυτός ακριβώς ο αναστοχασμός που πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει στην εμπέδωση ενός αξιακού υπόβαθρου επί του οποίου θα λάβουν χώρα οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Εύχομαι και ελπίζω να αναδειχθεί σύντομα. Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά ου μενετοί”, κατέληξε ο βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός παγκοσμίως.

Γιάννης Μανώλης, για το 24h.gr

 
Δημοφιλή σήμερα

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας