
Μια «ομάδα των πέντε», η οποία αποτελείται από τους βουλευτές Κώστα Μαρκόπουλο, Κώστα Τζαβάρα, Κώστα Γκιουλέκα, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά γεννήθηκε στη Ν.Δ., στον αντίποδα της «κίνησης των πέντε» (Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, Σπηλιωτόπουλου, Αντώναρου, Χατζηδάκη) που μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονταν να ζητήσουν από τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας πριν ανοίξει ο δρόμος των εξελίξεων.
Οι πέντε «σαμαρικοί» συναντήθηκαν προχθές το βράδυ στο σπίτι του Κώστα Γκιουλέκα στην Πλάκα για ένα λιτό γεύμα με κρασί και πολλή πολιτική συζήτηση. Στο επίκεντρο βρέθηκε το μέλλον του τόπου, η προοπτική της παράταξης, η δυναμική του Αντώνη Σαμαρά και οι κομματικές αναφορές στους αγανακτισμένους πολίτες. Οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι συμφώνησαν στο εξής να κινούνται με ενιαία γραμμή σε όλα τα μεγάλα θέματα. Ο στόχος τους είναι να στείλουν μήνυμα στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά και ενότητας του κόμματος και της παράταξης.
Οι διαφορές της «ομάδας των πέντε» σαμαρικών από την «κίνηση των πέντε» φιλελεύθερων εστιάζεται στα εξής σημεία:
1. Πρώτη επιδίωξή τους είναι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά -δεν είναι ένθερμοι οπαδοί των κυβερνητικών συνεργασιών. Και οι τρεις άνδρες και οι δύο κυρίες θεωρούνται αφοσιωμένοι στον πρόεδρο της Ν.Δ.
2. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Παπαδήμου τη στηρίζουν, αλλά για να επιτελέσει έναν ειδικό σκοπό και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα -δεν τη βλέπουν ως προπομπό ανάλογων πειραματισμών.
3. Δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σκεπάσουν τις φωνές των αγανακτισμένων. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Κώστα Μαρκόπουλου όταν ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «οξύμωρο να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Παπαδήμου τα κόμματα που τη στηρίζουν». «Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι το 2012 θα φέρει κοινωνική αναταραχή που απαιτεί κυβέρνηση ευρείας στήριξης για να αντέξει», απάντησε ο Μαρκόπουλος. «Είναι λάθος. Η κοινωνία δεν μπορεί να εμποδιστεί από τα κόμματα, αν η αδικία των μέτρων την εξοργίσει».
4. Με τους εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς (Φαήλο Κρανιδιώτη, Μανώλη κ.ά.), αν και δεν υιοθετούν ούτε το στιλ ούτε τη φρασεολογία, έχουν φιλικές σχέσεις.
Οι συναντήσεις των πέντε «θα πυκνώσουν», όπως είπε ένας (ή μία) εξ αυτών.
πηγή: Ελευθεροτυπία