Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κύμης. Ο Δήμος Κύμης χαράσσει την πορεία του και καθορίζει τις χρήσεις γης στην περιοχή του.

 

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης σχεδόν το σύνολο των τροποποιήσεων της Β1 φάσης του Γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Κύμης, ύστερα από συνολικά εννέα ανοικτές συνεδριάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τις παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος και να εκφράσει τις απόψεις του. 
Η τελευταία συνεδρίαση έγινε την περασμένη Παρασκευή, 19 του μηνός, στην αίθουσα του Δημαρχείου Κύμης παρουσία πολλών δημοτών. Ύστερα από μακροσκελή και εμπεριστατωμένη συζήτηση μόνον μία τροποποίηση δεν ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ άλλη μια αναβλήθηκε για την ψήφισή της μετά τις γιορτές. Η πρώτη αφορούσε στην επέκταση της Κύμης σε Μισόκαμπο και Πετισούνα 1100 στρεμμάτων όπως είχαν εισηγηθεί οι μελετητές και δέχτηκαν ο   ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δ.Σ ,ενώ  η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης  προέβλεπε στην επέκταση της Κύμης στην ίδια πλευρά, αλλά μόνον στον κεντρικό δρόμο και σε βάθος πενήντα μέτρων εκατέρωθεν. Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και πλειοψήφισε η πρόταση της Δημοτικής αρχής. Η τροποποίηση που αναβλήθηκε αφορούσε στην οριοθέτηση χώρων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο, όπως προβλέπεται  από το Γενικό Χωροταξικό της χώρας. Για το θέμα αυτό, όπως ελέχθη, αναμένεται η εισήγηση της ΤΕΔΚ Εύβοιας, η οποία θα αποφασίσει αν θα τοποθετηθούν και που ανεμογεννήτριες στο σύνολο του νομού.  
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε στην προηγούμενη συνεδρίαση για το χωροταξικό ήταν η αντίδραση των κατοίκων του Βιτάλου στην εγκατάσταση ενσταυλισμένων κτηνοτροφικών μονάδων στον κάμπο του Βιτάλου. Ύστερα από εκτενή και εμπεριστατωμένη συζήτηση με το Τοπικό Συμβούλιο και με τους κατοίκους, αποφασίστηκε οι μονάδες αυτές να δημιουργηθούν στη θέση  «Κώστα»,που βρίσκεται σε χώρο μακριά από το χωριό και  απομονωμένη.
Άλλη μια αξιόλογη τροποποίηση που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ ήταν η ματαίωση του σχεδίου, που προέβλεπε την δημιουργία προπονητικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών στη θέση «βρωμονέρα» της Κύμης. Το σχέδιο ματαιώθηκε, γιατί αναγνωρίστηκε ότι μια τέτοια περιοχή, μεγάλου φυσικού κάλους, δεν έπρεπε να αλλοιωθεί.
Επίσης έγιναν πολλές τροποποιήσεις στα σχέδια για την επέκταση πολλών οικισμών και την δημιουργία ενός δεύτερου περιφερειακού δρόμου, από την Παραλία στην Κύμη, για τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.
Οι περιοχές που ορίστηκαν για πολεοδόμηση και μάλιστα πρώτης κατοικίας είναι:
Η Κύμη, η Παραλία της Κύμης, η Πλατάνα, ο Οξύλιθος, και το Στόμιο.
Για την Κύμη  προβλέπεται, εκτός από τις περιοχές που αναφέραμε πιο πάνω, μικρή επέκταση προς τους Αγίους Αποστόλους. Επίσης, το ιστορικό  κέντρο της Κύμης κηρύσσεται παραδοσιακός οικισμός, ενώ το σχέδιο της υπόλοιπης πόλης αναθεωρείται και αναδιοργανώνεται κυκλοφοριακά, με νέες ρυθμίσεις, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κ.α. 
Για δεύτερη κατοικία ορίστηκαν οι περιοχές: της Χιλής, η οποία εντάσσεται στο πολεοδομικό σχέδιο, της Παραλίας του Μετοχίου και της Μουρτερής.
Με το νέο πολεοδομικό σχέδιο η ανάπτυξη της Κύμης επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο στο λιμάνι της και στον τουρισμό, με την δημιουργία ήπιων μορφών ανάπτυξης. Το λιμάνι θα επανασχεδιαστεί, γιατί έχει οριστεί ως εθνικής σημασίας και ως πύλη της χώρας προς το Αιγαίο και προς την Τουρκία. Για την εξυπηρέτηση του λιμανιού έχει εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του οδικού άξονα Λιμάνι Κύμης -Χαλκίδα. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τους εξής  δρόμους, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση προς το Δήμο. Στον άξονα Λέπουρα-Κύμη, προτείνεται μια νέα χάραξη, σε μικρό τμήμα του ήδη υπάρχοντος δρόμου, για να παρακαμφθεί ο οικισμός των Καλημεριάνων. Την νέα οδική σύνδεση του βόρειου οδικού άξονα με τον δρόμο  Λέπουρα-Κύμη μέσω Μαλετιάνων και Πύργου και τέλος στον υπάρχοντα άξονα Παραλία - Κύμης- Πλατάνα - Παραλία Οξυλίθου θα γίνει ανάπλαση που θα προβλέπει δρόμο για πεζούς και για ποδήλατα.
Με το νέο πολεοδομικό σχέδιο ορίζονται εκτός από τη ζώνη των κτηνοτροφικών μονάδων, ζώνη βιομηχανικών και άλλων παραγωγικών μονάδων, οι δασικές εκτάσεις, οι ζώνες προστασίας ρεμάτων, ο καθορισμός της γεωργικής γης, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι ζώνες προστασίας φυσικών και θαλάσσιων τοπίων. 
Με την ψήφιση των τροποποιήσεων ολοκληρώθηκε η δυσκολότερη φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κύμης Οι τροποποιήσεις αυτές θα προσαρμοστούν από τους μελετητές στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο . το οποίο θα προωθηθεί στη Νομαρχία Εύβοιας για υπογραφή και στη συνέχεα στο υπουργείο Χωροταξίας για έγκριση και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ως νόμος του κράτους.
Να σημειωθεί, ότι το πολεοδομικό σχέδιο της Κύμης είναι  μια μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή και τους κατοίκους, αφού πρόκειται για το σπουδαιότερο εργαλείο ανάπτυξης με πρόγραμμα και χωροθέτηση της γης, έτσι ώστε, και να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και να προφυλάσσει  και να διατηρεί το πανέμορφο περιβάλλον της Κύμης, πόλου έλξης για τους παρόντες και μελλοντικούς επισκέπτες. Είναι η πράξη εκείνη για την οποία θα μας ευγνωμονούν οι μελλοντικές γενιές.
    
Δημοφιλή σήμερα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα εκδήλωση της ΚΟ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας