Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
"Ψηφίζοντας το μνημόνιο, γνώριζα ότι απέτρεπα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας που θα ήταν άμεση, δεδομένη και άγρια", επισημαίνει, μιλώντας αποκλειστικά στο eviaportal.gr, ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου. Με το βάρος αμαρτιών του παρελθόντος στις πλάτες του, ως νέος βουλευτής, όπως δηλώνει, επιμένει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ελπίδα.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Όσο για τον διάδοχο στο ΠΑΣΟΚ.. όταν έρθει η ώρα θα πει ευθέως ποιόν στηρίζει.

Eviaportal.gr: Πόσο δύσκολη ήταν για εσάς η στιγμή της Κυριακής κατά τη διάρκεια ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης; Πώς υποστηρίζετε τη θετική σας ψήφο, με δεδομένη την αντίδραση του κόσμου στο νέο μνημόνιο;

Σ.Κ.: H ψήφος μου είναι ψήφος ευθύνης.
Η χρεοκοπία είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Τα γεγονότα με τα έκτροπα εκείνης της μέρας μας έδωσαν μια μικρή μόνο εικόνα από προσεχώς του τι θα ακολουθούσε σε πιθανή χρεοκοπία. Μπροστά στο ενδεχόμενο λίγο πριν την Κυριακή να μην ψηφισθεί η σύμβαση από τη Βουλή, πάρα πολλοί αγωνιούσαν τι θα ψηφίσουμε. Από τη Δευτέρα βέβαια και αφού ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, άρχισε εκ νέου η κριτική. Διασφαλίζεται όμως η πορεία της χώρας από την υπογραφή και μόνο της σύμβασης; Αρκεί απλώς και μόνο η υπογραφή της σύμβασης; Κατηγορηματικά όχι. Μόνο με γενναίες και όχι μισές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να έχουμε μέλλον. Πρέπει να εγγυηθούμε τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Αυτό θέλαμε να τονίσουμε και με το κείμενο που συντάξαμε και αναρτήσαμε στις προσωπικές μας ιστοσελίδες την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας εφτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε δεσμευθεί για επόμενες πρωτοβουλίες.

Eviaportal.gr: Θα ήθελα τον προσωπικό σας απολογισμό από τη μέχρι τώρα θητεία σας ως βουλευτής;

Σ.Κ.: Μπήκα στη Βουλή με την ψήφο των Ευβοέων στην πιο δύσκολη εποχή της μεταπολίτευσης για τη χώρα. Οι νέοι βουλευτές σηκώσαμε στις πλάτες μας αμαρτίες πολλών ετών. Είναι προφανές επίσης ότι η δημοσιονομική κρίση δυσκόλεψε αφάνταστα την πορεία έργων.
Μακριά από εμένα οι παλιές γνωστές φράσεις «κατόπιν ενεργειών μου» που εκφράζουν παλαιάς κοπής πολιτικούς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με τα κοινοβουλευτικά μέσα δούλεψα συστηματικά και πίεσα για κυρίαρχα και σημαντικά ζητήματα της Εύβοιας που ήταν σε εξέλιξη ή δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά.

Έτσι, στη διάρκεια των δύο αυτών ετών, η Εύβοια απέκτησε Εφετείο, μια διεκδίκηση χρόνων, με ιδιαίτερη συμβολική αξία για εμένα, καθώς αποτέλεσε και την πρώτη ερώτηση που κατέθεσα ως βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, εκκρεμότητες των προηγούμενων χρόνων λύθηκαν και πραγματοποιήθηκαν: 1. η τυπική παραχώρηση και τακτοποίηση του οικοπέδου, 2. η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων και 3. η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό είκοσι δύο εκατομμύριων ευρώ. Τελευταία εξέλιξη τον Δεκέμβριο του 2011, που εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το σύνολο του ποσού που απαιτείται για την ανέγερση του νοσοκομείου που ανέρχεται στα 70.495.213,35 € εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από τους πολύτιμους, ειδικά σήμερα, Εθνικούς πόρους.

Θέλω στο σημείο αυτό να αποκαλύψω ότι τον καίριο ρόλο για να λυθεί το θέμα του οικοπέδου που είχε αναδειχθεί σε γόρδιο δεσμό έπαιξε η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού μετά από επιστολή μου για το θέμα και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα, όπως τους λιμένες Κύμης, Καρύστου, Μαντουδίου, ενώ ο τελευταίος, που κατασκευάζεται άλλωστε, εντάχθηκε στα 151 έργα πανελλαδικά στα οποία δίνεται προτεραιότητα.

Επίσης έργα πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκ. €, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα έργα της Σκύρου στον προϊστορικό οικισμό στο Παλαμάρι, όπου προχωρούν οι εργασίες και στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Κάστρου, η μελέτη των βυζαντινών μνημείων Άτταλης, ενώ έχει δρομολογηθεί και η δημοπράτηση για τα μονοπάτια της Κύμης από τον ΕΟΤ.
Ρυθμίσαμε το καθεστώς λειτουργίας και εκμετάλλευσης των λατομείων της Νότιας Καρυστίας, ώστε να μην χαθούν οι άδειες, με τη συνεργασία όλων των βουλευτών του νομού.
Αυξήθηκε η κατανεμημένη ισχύς στην Εύβοια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ένα βασικό αίτημα των αγροτών του νομού μας και όχι μόνο, η οποία, από 12MW επεκτάθηκε στα 44MW.

Προσωπικά κατέθεσα τις προτάσεις μου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, κυρίως ως προς την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης σταυλικών εγκαταστάσεων, που ενσωματώθηκαν και σήμερα είναι νόμος του κράτους,.
Έκανα και συνεχίζω να κάνω κάθε προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτω για την διαφάνεια και την αναβάθμιση στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Επεδίωξα και επιδιώκω την ενίσχυση της αστυνομικής διεύθυνσης Εύβοιας με προσωπικό. Γι’ αυτό, έχω προτείνει στον Υπουργό Προστασίας να πάρει αστυνομικούς από την προστασία προσώπων (πρώην πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων) και να τους φέρει πιο κοντά στους πολίτες.

Και βέβαια, πρωτοβουλίες και με ευρύτερο πανελλαδικό ενδιαφέρον, με έμφαση κυρίως σε θέματα διαφάνειας στη δημόσια ζωή, καταλογισμού ευθυνών, καθώς και μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα όπως: 1. Για τη βελτίωση της πορείας των ελέγχων από τις ΔΟΥ. Για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Για να πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων υψηλόβαθμων στελεχών που υπηρέτησαν στη ΛΑΡΚΟ και άνοιγμα των λογαριασμών τους, καθώς, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό. 2. Για να προχωρήσει η κυβέρνηση στη διασταύρωση του πόθεν έσχες με τα ποσά που έφυγαν στο εξωτερικό και οι παραβάτες να τιμωρηθούν.
Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και είναι εδώ. Η υψηλή ανεργία, η απαράδεκτη κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, έργα υποδομής που ψάχνουν χρηματοδότηση, και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με μειωμένους μισθούς και αυξημένη ύφεση. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη και δημιουργική.

Eviaportal.gr: Πώς αντιμετωπίζετε τις «επιθέσεις» που δέχεστε και εσείς ως βουλευτής από τους πολίτες οι οποίοι αντιδρούν λόγω αγανάκτησης στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο χρόνο κυρίως;

Σ.Κ.:
Οι νέοι βουλευτές σηκώσαμε ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος και, ειδικά για ανθρώπους δεν έχουν ευθύνες για τους πραγματικούς λόγους που μας έφεραν εδώ, αυτό μπορεί να φαντάζει και άδικο.
Όμως, κατανοώ πλήρως τη δυσαρέσκεια, καθώς πολλοί συμπολίτες μας είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να αλλάζει. Κατανοώ πλήρως και τη δυσαρέσκεια απ’ το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άργησε να πάρει μέτρα. Τη δυσαρέσκεια απ’ το γεγονός ότι επικεντρώθηκε σε φόρους και οριζόντιες περικοπές αντί να μειώσει πραγματικά το σπάταλο κράτος.
Δεν δέχομαι όμως ισοπεδωτικούς αφορισμούς του τύπου «όλοι το ίδιο είναι», όπως επίσης και για ζητήματα ηθικής τάξεως. Και επειδή πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να δίνουμε το παράδειγμα, έχω ζητήσει από την επιτροπή ελέγχου της βουλής να ερευνήσει αν έχω καταθέσεις στην Ελβετία. Έχω προτείνει στο Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε έλεγχο του πόθεν έσχες Υπουργών κατά την τελευταία δεκαετία. Έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ενέργειες για την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Επίσης, δεν ενστερνίζομαι τη δυσαρέσκεια πολιτών που δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει, που θέλουν να μείνουν όλα ίδια. Θα ξαναπώ ότι μόνο μέσα από πραγματικές μεταρρυθμίσεις υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό φαίνεται αδύναμο να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της νέας εποχής, καθώς είχε μάθει να μοιράζει δανεικά. Όμως, αν δεν αλλάξει, και μάλιστα γρήγορα, θα ξεπεραστεί χωρίς να είμαστε βέβαιοι αν θα αντικατασταθεί από κάτι καλύτερο, ειδικά σε ένα περιβάλλον πολλών ακραίων φωνών και λαϊκισμού.

Eviaportal.gr: Σχετικά με την Εύβοια τώρα. Τα προβλήματα είναι δεδομένα. Ανεργία. Επιχειρήσεις κλείνουν. Πού πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσει ο νομός μας αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλη την Ελλάδα, τις προσδοκίες και το ενδιαφέρον του για ανάπτυξη;

Σ.Κ.:
Σε τρεις κυρίως τομείς: τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα αλλά με νέα μορφή παραγωγού, του αγρότη-επιχειρηματία, και τέλος, στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και φυσικό αέριο.
Ειδικά για τον τουρισμό, έχω εκφράσει επανειλημμένως ότι η Εύβοια είναι ίσως ο μοναδικός νομός που μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα είδη του εναλλακτικού Τουρισμού, ιαματικός στην Αιδηψό, θρησκευτικός στον Άγιο Ιωάννη Ρώσσο, καταδυτικός στην Κάρυστο, περιπατητικός, προτείνοντας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την ιδέα να «υιοθετήσει» την Εύβοια ως ένα πρότυπο κέντρο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών για την ανάπτυξη του εναλλακτικού Τουρισμού.

Eviaportal.gr: ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας. Ο Δήμαρχος, κ.Ψαρρός πρόσφατα καταλόγισε ευθύνες στους βουλευτές ότι δεν παίρνουν θέση επί του θέματος. Εσείς τι δηλώνετε; Υπέρ ή κατά;

Σ.Κ.:
Και θέση έχω πάρει και έχω κάνει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του δήμου. Για την υπόθεση της ΒΙΠΕ έχω τοποθετηθεί γραπτώς στην εφημερίδα «Παλμός Βόρειας Εύβοιας» από τις 13 Σεπτεμβρίου 2011 αλλά και με δελτίο Τύπου μου που έστειλα στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 και έχετε φιλοξενήσει και εσείς. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη για την επένδυση με αυτονόητη προϋπόθεση την ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Αρμόδια όμως να κρίνει τις όποιες συγκεκριμένες μελέτες είναι η Περιφέρεια και το Υπουργείο, καθώς και το δημοτικό συμβούλιο για την έκφραση της βούλησης των πολιτών. Υπάρχουν θεσμικά όργανα που εκφράζουν συλλογικές θέσεις, τα οποία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν οι βουλευτές.

Eviaportal.gr: Εσείς το διαβάσατε το μνημόνιο; Και ας μου επιτραπεί η ερώτηση, αφού έγινε τόσος ντόρος με τις δηλώσεις Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, που δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν….

Σ.Κ.:
Πράγματι, δηλώσεις Υπουργών έκαναν εύλογο ένα ερώτημα, που θα έπρεπε να είναι ρητορικό. Ωστόσο, θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι, ψηφίζοντας το μνημόνιο, γνώριζα ότι απέτρεπα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας που θα ήταν άμεση, δεδομένη και άγρια. Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες, τα παραρτήματα και τα τεχνικά κείμενα, ψηφίζαμε πρωτίστως τη διάσωση της χώρας από την κήρυξη παύσης πληρωμών, ώστε να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και να αποπληρώνει τα χρέη της.

Eviaportal.gr: Πιστεύετε πως τη χώρα συμφέρει οι εκλογές να γίνουν άμεσα ή να εξαντληθεί από τη μεταβατική κυβέρνηση η τετραετία;

Σ.Κ.:
Αν αυτή η κυβέρνηση εκλαμβανόταν σαν μια πραγματική ευκαιρία να λύσουμε χρόνια προβλήματα - να διαμορφώσουμε για παράδειγμα ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα - μέσα από συναίνεση και όχι μέσα από ισορροπίες τρόμου, θα είχε πράγματι νόημα.
Η εικόνα για παράδειγμα της πολιτικής ηγεσίας κατά την διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μνημόνιο 2 είναι απογοητευτική. Είδαμε πώς ίσως εννοούσε ο κύριος Σαμαράς αυτό που ονόμαζε επαναδιαπραγμάτευση, ενώ οι συνεχείς αλλαγές στάσης και η ανευθυνότητα του κύριου Καρατζαφέρη προκαλούν πλέον ίλιγγο. Πολύωρες συσκέψεις για τις επικουρικές συντάξεις και κουβέντα για τα εργασιακά και τη μείωση του κατώτατου μισθού.
Δεν πρέπει να προτάσσουμε το κομματικό συμφέρον, προκειμένου να γίνουμε πρωθυπουργοί, έστω και της δραχμής, αλλά τα εθνικό. Βλέπουν το παγόβουνο να έρχεται και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Με αυτές τις συνθήκες, δεν έχει νόημα η παράταση της θητείας.

Eviaportal.gr:
α) Σ’ ότι αφορά το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Πως κρίνετε τη συνεργασία Βενιζέλου – Λοβέρδου; Πότε πιστεύετε πως πρέπει να γίνει η διαδικασία εκλογής; Θα γνωστοποιήσετε την προτίμησή σας για το ποιο πρόσωπο πιστεύετε ότι μπορεί να αναλάβει το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ;
β) Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ χαμηλά το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένας λόγος για να αποφύγει το κόμμα άμεσα τις εκλογές; Και τι πιστεύετε ότι μπορεί να ξαναδώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, και τι για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Σ.Κ.: Την είδα σαν μια κίνηση ευθύνης, ώστε το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει συντεταγμένα και χωρίς κλυδωνισμούς. Προφανώς, θα γνωστοποιήσω την προτίμησή μου, και αν δεν το κάνω τώρα είναι γιατί τυπικά δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί οι υποψηφιότητες. Δεν είναι όμως ούτε μόνο ούτε πρωτίστως θέμα προσώπων.
Χρειαζόμαστε πλατφόρμα ιδεών και συγκεκριμένο χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων μέσα από ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αλλαγών ενός συλλογικού σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Χρειαζόμαστε μια καινούρια αφήγηση, με «νέο αίμα» και αλήθειες παντού.
Σήμερα, πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα είναι οι συνταξιδιώτες μας στο τρένο. Είμαστε πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά αν θέλουμε να βρούμε τη νέα μας ταυτότητα, δεν χωρά το «λίγο απ’ όλα».
Έχει μεγάλη σημασία να αναλογιστούμε τι Βουλή θέλουμε να είναι η επόμενη και τι συνεννόηση μπορεί να γίνει σε πολυκομματική κυβέρνηση με ακραίες φωνές.
Οι επόμενες εκλογές πρέπει να μας οδηγήσουν στην πολιτική πρόταση που θα αποτελέσει την αφετηρία για την μεγάλη ανατροπή στην στρεβλή λειτουργία του κομματικού συστήματος και το τέλος των πελατειακών δεσμεύσεων που έρχονται από τον παρελθόν. Που θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, ώστε κάθε μας πράξη να συνδέεται με τη βούληση για λύση που θα έχουμε σχεδιάσει. Και οι επόμενες εκλογές πρέπει να ισοδυναμούν με την ανάδειξη του πολιτικού προσωπικού που θα την εγγυηθεί.
Σχετικά άρθρα

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας