Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Περιφερειάρχη, σχετικά με τις φυλακές και την κατάσταση που επικρατεί ζητώντας άμεση λήψη μέτρων.
Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς
Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς
Το αίτημα μας σχετίζεται με ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο – παρ΄ ότι ως κοινωνία φροντίζουμε να το κρύβουμε κατά κανόνα «κάτω από το χαλί» - αφορά ένα σημαντικότατο αριθμό ανθρώπων που διαβιούν στα όρια της περιφέρειάς μας και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για τις συνθήκες στις φυλακές της περιφέρειάς μας (Δομοκού, Μαλανδρίνου, Άμφισσας, Ελαιώνα – και όχι μόνο !). Είναι στοιχειώδης αξιακή αρχή του συστήματος δικαίου ότι η ποινική κύρωση αφορά τη στέρηση της ελευθερίας από τον παραβάτη του νόμου, αλλά κατά τα λοιπά αυτός συνεχίζει να διατηρεί τα δικαιώματα που έχουν- πρέπει να έχουν – όλοι οι πολίτες στην υγεία, στη μόρφωση, στην επικοινωνία και κυρίως στην αξιοπρέπεια.
Είναι επίσης κοινός τόπος ότι αυτά καταστρατηγούνται βάναυσα και οι φυλακές αποτελούν μνημεία αθλιότητας, αποθήκες ψυχών κι σχολεία εγκληματικότητας. Κλειστές στην κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς καταντούν άβατο που δημιουργεί προκατάληψη και αποστροφή αλλά και εκτρέφει τη διαφθορά, τα κυκλώματα, τη συνδιαλλαγή. Επιπλέον προωθεί μια επικίνδυνη για την κοινωνία και τη δημοκρατία αντίληψη, ότι υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επιλεκτική απεύθυνση και δεν τα απολαμβάνει ο καθένας μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος.
Από την άλλη, θεωρούμε ότι η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση υποχρεούται να «έχει λόγο» για όλο το φάσμα των κοινωνικών σχέσεων και λειτουργιών στον τομέα ευθύνης της. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στο δημόσιο χώρο, «νησίδες» που να λειτουργούν ως στεγανά συστήματα αδιαπέραστα από το βλέμμα της τοπικής κοινωνίας και της θεσμικής της έκφρασης.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς προσπαθήσαμε επανειλημμένα να επισκεφθούμε τις φυλακές. Μόνο στο Δομοκό μας επετράπη για μια δυο φορές η είσοδος, ενώ στο Μαλανδρίνο και τον Ελαιώνα δεν επετράπη η είσοδος ούτε στην περιφερειακή σύμβουλο του κινήματος, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και προσπάθειες τόσο στο υπουργείο όσο και στους δ/ντες των φυλακών.
Έχουν φτάσει επανειλημμένα σε σας καταγγελίες αλλά και αιτήματα κρατουμένων, και πρόσφατα, έχετε λάβει επιστολή των κρατουμένων του Μαλανδρίνου που τη δημοσιοποίησαν με τον κατάλογο των αιτημάτων τους, τα οποία λάβαμε υπόψη για την σύνταξη της επιστολής μας.
Στο Δομοκό δεν υπάρχει γιατρός παρά το γεγονός ότι προβλέπεται θέση ψυχιάτρου και παθολόγου. Χρέη κοινωνικού λειτουργού επιτελεί ο … Αρχιφύλακας. Στην Άμφισσα στοιβάζονται ακόμη και στις τουαλέτες και κοιμούνται στο πάτωμα. Σε όλες τις φυλακές υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σίτιση και θέρμανση.
Δεν είναι δυνατό ως κοινωνία και ως θεσμικοί φορείς να αποσυνδέσουμε το έγκλημα από το κοινωνικοοικονομικό του πλαίσιο, τροφοδοτώντας, έτσι, ένα φαύλο κύκλο βίας και υποτροπής. Κανείς δεν θα δικαιούται να καμώνεται τον έκπληκτο σε μια ενδεχόμενη έκρηξη στις φυλακές.
Για μας δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα «κοινωνικής ευαισθησίας», αλλά για μια πτυχή της αντίληψής μας ότι τα δικαιώματα αφορούν εξίσου τους χειρότερους όπως και τους καλύτερους από μας και ότι είναι αναπαλλοτρίωτα. Ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια, την αναξιοπρέπεια, τον αυταρχισμό και την καταστολή δεν έχει περιορισμένη ή επιλεκτική απεύθυνση. Όταν καταπατούνται τα δικαιώματα των αδύναμων, των κοινωνικά μειονεκτικών, των εγκλείστων ανοίγει ο δρόμος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων μας.
Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο οι επιτροπές πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, πλαισιωμένες από φορείς, όπως μέλη Δημοτικών και Περιφερειακών συμβουλίων, του Δικηγορικού συλλόγου και των νοσοκομειακών γιατρών να μην περιορίζονται στη διαμεσολάβηση της Διεύθυνσης των φυλακών, αλλά να αποκαταστήσουν μία άμεση τακτική επικοινωνία με τους κρατούμενους όλων των πτερύγων.
Θεωρούμε απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, την απεξάρτηση των τοξικοεξαρτημένων που κρατούνται στις φυλακές, την εργασία των κρατουμένων, την περιφρούρηση των δικαιωμάτων όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες.
Ζητάμε να συμβάλετε με ουσιώδη τρόπο προς την κατεύθυνση να πάψουν επιτέλους οι φυλακές να αποτελούν αποθήκες ανθρώπων και εγκληματογόνες εστίες.
 Δημοφιλή σήμερα

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

18/01/2018
Ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Νότιας Εύβοιας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπ...
Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

24/08/2017
Τα φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Χαλκίδας ξεκινούν δυναμικά τη φετινή χρονιά, εντάσσοντας στα ήδη υπάρχοντα νέ...
Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

18/01/2018
Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 18 εώς και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας