Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
«Να πάρετε μαζί σας την περιέργεια και το πείσμα του Έλληνα» είπε η Μ. Βασιλάκου στους μαθητές του 1ου Γεν. Λυκείου Χαλκίδας.
1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιέννη
1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιέννη
Μαθητική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας επισκέφθηκε τη Βιέννη το διάστημα 22-26 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας «Πράσινη Ανάπτυξη & Επαγγέλματα του Μέλλοντος» που εφαρμόζουν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί κ.κ. Ρούλα Κεχρή και Μαρία Ματθαίου, με την υποστήριξη του Διευθυντή κ. Χρήστου Στάμου. Συνολικά 40 μαθητές και μαθήτριες έφεραν εις πέρας με επιτυχία ένα πολύ «σφιχτό» πρόγραμμα με καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης 23/2 επισκέφθηκαν την περιοχή Spittelau όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής ενέργειας στην Αυστρία. Ετήσια, σχεδόν 200.000 τόνοι οικιακών απορριμμάτων της πόλης υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία και παράγονται 40.000 MWh ηλεκτρισμού, 470.000 MWh θέρμανσης (για τουλάχιστον 60.000 κατοικίες και δημόσια κτίρια), 6.000 τόνοι σκραπ και 60.000 τόνοι εξαϋλωμένου άνθρακα και τέφρας. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική εμφάνιση των εγκαταστάσεων οφείλεται στο φημισμένο καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser κι αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα τέχνης της πόλης!

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, οι μαθητές είχαν δίωρη συνάντηση σε χώρο του Δημαρχείου, με την Αντιδήμαρχο και Αντικυβερνήτρια του Κρατιδίου της Βιέννης κ. Μαρία Βασιλάκου.

Η κ. Βασιλάκου εκλέγεται με τους «Πράσινους» και - παρότι έχει σπουδάσει Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης - είναι αρμόδια για την αστική ανάπτυξη, τις συγκοινωνίες, την προστασία περιβάλλοντος, τον ενεργειακό σχεδιασμό και την κοινωνία των πολιτών.

Η κ. Βασιλάκου τόνισε ότι υπάρχει ένα άγραφο συμβόλαιο ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες: όλοι οι πολίτες πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί και το αυστριακό κράτος δεσμεύεται να τους παρέχει πλήρη κάλυψη στους τέσσερις βασικούς τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, και της πρόνοιας.

Οι μαθητές από τη Χαλκίδα ρώτησαν για την προσωπική πορεία της, τη στάση των αυστριακών απέναντι με τους ξένους, για τα θετικά της αυστριακής πολιτείας και της κοινωνίας αλλά και δυνατότητα εργασίας και σπουδών τους στη Βιέννη. Η ελληνίδα αντιδήμαρχος συμβούλεψε τους μαθητές που σκοπεύουν να ζήσουν στο εξωτερικό να πάρουν μαζί τους το πείσμα και την περιέργεια του Έλληνα και να αφήσουν πίσω τους το «δε βαριέσαι»!

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 24/02, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Τεχνολογικό Σχολείο της Βιέννης (TGM) που είναι μοναδικό στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο TGM φοιτούν 2.700 μαθητές κι εργάζονται 350 εκπαιδευτικοί.

Η ηλικία των μαθητών κυμαίνεται από 14-21 ετών και ανάλογα με τα έτη παρακολούθησης, οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως επίσης να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιες πανεπιστημιακές σχολές χωρίς εξετάσεις ή στο πολυτεχνείο με εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές βρίσκονται 4 ημέρες την εβδομάδα σε σχολική τάξη και 1 ημέρα στο εργαστήριο. Οι έλληνες μαθητές ξεναγήθηκαν από αυστριακούς μαθητές, έκαναν παρουσιάσεις για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την Εύβοια και παρακολούθησαν αντίστοιχες αυστριακές ενώ το μεσημέρι ήταν προσκεκλημένοι σε γεύμα από το αυστριακό σχολείο.

Το Σάββατο 25/02 ήταν αφιερωμένο σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το μουσείο-παλάτι Albertina όπου μπόρεσαν να θαυμάσουν τις μόνιμες συλλογές (π.χ. Rene Magritte, Monet, Picasso) αλλά είχαν και τη μοναδική ευκαιρία να δουν να εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως τα 200 καλύτερα έργα του Ιμπρεσιονισμού.

Επίσης, οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας, έμαθαν για τη σημαντική οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων της Βιέννης από τον 18ο αι., επισκέφθηκαν την ελληνική περιοχή στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το χώρο της ορθόδοξης εκκλησίας της Αγ.Τριάδας όπου λειτουργεί συνεχώς από το 1804 το ελληνικό σχολείο, εντυπωσιακά κτίρια που χρηματοδοτήθηκαν από έλληνες ευεργέτες όπως ο τυπογράφος Δούμπας που ήταν ο κύριος χορηγός του κτιρίου της Εταιρείας των Φίλων της Μουσικής (Wiener Musikverien) κι έδωσαν το όνομά του στον παρακείμενο δρόμο (Dubasstrasse) κ.ά.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα κέρδισε εξαιρετικά σχόλια όπου φιλοξενήθηκε, τόσο για τις γνώσεις όσο και για το ήθος των μαθητών ενώ ο ξεναγός -ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης- εντυπωσιάστηκε από τον έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας.

Για ακόμη μια φορά, οι μαθητές της Χαλκίδας υπήρξαν άριστοι πρεσβευτές της ελληνικότητας αλλά της ιδιαίτερης πατρίδας τους της Εύβοιας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά τον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου και την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας για την υποστήριξή τους.
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

18/4/2019
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 19:00....
Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

19/4/2019
Η επίσημη αντιπροσωπεία των εταιρειών Volkswagen και Audi στην Χαλκίδα, Φίλιππος Σταθόπουλος ΑΒΕΕ προσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας