Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» και ένα «μεγάλο συγγνώμη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους Έλληνες πολίτες, κατά την ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου, ενώ κλείνοντας κάλεσε σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος

«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' για τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή» είπε και συνέχισε: «οφείλουμε να πούμε και ένα μεγάλο 'συγγνώμη' για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις, που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας».

Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω αρνητικής ψήφου στο Μνημόνιο 2.

Μιλώντας για αυτή την «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες, «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη, γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.

«Μετά τις εκλογές, ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει και πει ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, γιατί κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους» είπε, τονίζοντας ότι «οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, ούτε 'αδειανά πουκάμισα'».

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερότροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της 'συμπαθητικής υπεκφυγής' που λέει 'ναι' στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα'» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η νίκη, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις».

Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε δύο αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι τον κάλεσε να αναλάβει τη βαρειά ευθύνη για την ελληνική οικονομία, καθώς και μία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι έδωσε τη δεκαετία του '80 το στίγμα του Κινήματος της Αλλαγής.

«Δυστυχώς, το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε κάποια στιγμή σε φοβικό συντηρητισμό. Οι μη προνομιούχοι της δεκαετίας του '80 δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να δούμε τους μη προνομιούχους του σήμερα, το 2012, με το βλέμμα στο 2020» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «το γεννετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ συγκεφαλαιώνεται στις λέξεις αλλαγή και μη προνομιούχοι».
Την ώρα που εμείς σηκώναμε το βάρος της ευθύνης, άλλοι δημαγωγούσαν και υπεραπλούστευαν, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την Παρασκευή μέρα ιστορική, όχι μόνο γιατί το χρέος ελάφρυνε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της «μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομίας», αλλά γιατί κυρίως «χθες άλλαξε η εικόνα της χώρας και όλος ο πλανήτης ξαναμιλά θετικά για την Ελλάδα».

«Τα πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια και την συλλογική αξιοπρέπεια και η βλάβη της εθνικής επωνυμίας αρχίζει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται και ο κόσμος αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως Ευρωπαίους πολίτες ισότιμους και αξιοπρεπείς, που ματώνουν, αλλά που στέκονται όρθιοι» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «μάς δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κυρίως με δουλειά, δουλειά, δουλειά».

«Αγωνιστήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου δίπλα-δίπλα και διαπραγματευθήκαμε, ενώ στη συνέχεια το ίδιο έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «τώρα που η ελπίδα και η προοπτική αρχίζει να φαίνεται κάπως πιο καθαρά, πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι εκτός από ύφεση, περικοπές μισθών και συντάξεων και συνεχή κριτική από τους εταίρους μας, υπάρχει προσδοκία να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης και να αποκαταστήσουμε αδικίες εις βάρος των λιγότερο ισχυρών».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην διεθνή κρίση με «νοθευμένη την συλλογική μας συνείδηση» και ξαφνικά ήλθε το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας.

«Η χώρα ταπεινώθηκε, γιατί αναγκάστηκε να καταφύγει στη διεθνή βοήθεια και κάθε βοήθεια είναι και εξάρτηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτυχε στο ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι «αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το πολιτικό κόστος και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και γιατί άλλες δυνάμεις κρύφτηκαν».

«Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με συντεχνίες, αλλά κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μεταπράτες συντεχνιών, ενώ εκτοξεύονται και μεγάλες ποσότητες ανεύθυνου πολιτικού λόγου» πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν με πολιτικούς όρους μια πολιτική κρίση.
«Η αποστολή μας είναι να κερδίσουμε δύο ασύμμετρους πολέμους και γι' αυτό δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και να επωμιστώ μια ευθύνη στο όνομα της παράταξης και της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη είναι το πλαίσιο αναφοράς της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν είναι εκείνη παλαιότερων ετών, ούτε κάν «η Ευρώπη των εμπνευστών της», καθώς είναι «μονοδιάστατη, συντηρητική, μονόχρωμη και γκρίζα και δεν αναφέρομαι σε κυβερνήσεις η συμφέροντα που πιέζουν, αλλά σε κοινωνίες, λαούς και εκλογικά σώματα που αναδεικνύουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις στα κοινοβούλιά τους».

Έκανε λόγο για «μετέωρο βήμα της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η Ευρώπη κατ' ανάγκη έχει αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ, καθώς και τη διαμόρφωση ενός πολύ εμφανούς οικονομικού συσχετισμού δυνάμεων».

«Χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική» είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει μιλήσει για την «μετα-δημοκρατία» που είναι «κάτι περισσότερο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και έγκειται, μεταξύ άλλων στην ριζοσπαστική αναδιανομή της πολιτικής επιρροής».

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται άλλο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην εθνική ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να μετατραπεί σε ένα εθνικό, ενδογενές σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά «ενός ΠΑΣΟΚ που μένει καθηλωμένο προδίδοντας τον εαυτό του και τον ιδρυτή του» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει από «κόμμα του δημοσίου τομέα να γίνει κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, γνήσια λαϊκό και πατριωτικό, και λαϊκό είναι αυτό που λέει την αλήθεια και αγωνίζεται για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, ενώ πατριωτικό είναι αυτό που 'βάζει πλάτη' για να σωθεί η πατρίδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε, τέλος, σε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση, απευθύνοντας πρόσκληση «σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα, δεν είναι, αλλά αύριο θα είναι».

in.gr
Δημοφιλή σήμερα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

19/10/2018
Τάξεις υποδοχής μαθητών, θα έχουν από φέτος το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας