Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αυτή την απάντηση δίνει, τουλάχιστον, η ΔΕΗ, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου. Η κατασκευή της εν λόγω Μονάδας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προκειμένου να ξεκινήσουν οι δοκιμές λειτουργίας της και να τεθεί σε Εμπορική Λειτουργία απαιτείται η ολοκλήρωση κατασκευής από τον ΑΔΜΗΕ του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης 150/400 ΚV, η οποία αναμένεται εντός του Μαΐου 2012, επισημαίνει η ΔΕΗ.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Πιο συγκεκριμένα, στο διατυπωμένο ερώτημα του βουλευτή για την αποπεράτωση του έργου το συντομότερο δυνατόν, καθώς ήδη οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού απαντά:

«…η κατασκευή της εν λόγω Μονάδας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προκειμένου να ξεκινήσουν οι δοκιμές λειτουργίας της και να τεθεί σε Εμπορική Λειτουργία απαιτείται η ολοκλήρωση κατασκευής από τον ΑΔΜΗΕ του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης 150/400 ΚV, η οποία αναμένεται εντός του Μαΐου 2012 και η ολοκλήρωση κατασκευής από το ΔΕΣΦΑ ΑΕ του αγωγού φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2012. Διεξάγονται εντατικές συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ ΑΕ και ΔΕΣΦΑ ΑΕ, ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς το Αλιβέρι με στόχο αυτή να επιτευχθεί εντός του Αυγούστου 2012

Ο βουλευτής στην ίδια ερώτηση ζητούσε επίσης εξηγήσεις για υψηλό κόστος και τις επιπλέον χρεώσεις των καθυστερήσεων, για τα οποία δίνονται οι εξής πληροφορίες:

«Mε τη Σύμβαση ΔΜΚΘ-11611701, που υπογράφηκε στις 17-10-2007, ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό, στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΕ, η μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Μονάδας Νο 5 στον ΑΗΣ Αλιβερίου, συνδυασμένου κύκλου, καθαρής ισχύος 416,95 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, έναντι συμβατικού τιμήματος 219,16 εκ. €.
Έκτοτε, έχουν εκδοθεί τέσσερα (4) Συμπληρώματα της Σύμβασης στα οποία, μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν :

α. Συμπλήρωμα Νο 1:

-  η τροποποίηση του τρόπου πληρωμής του ως άνω συμβατικού τιμήματος, έτσι ώστε οι πληρωμές, αντί με ποσοστιαίες δόσεις που αντιστοιχούν στο χρόνο υλοποίησης σταδίων του Έργου, να γίνονται βάσει του Πίνακα Υλικών και Τιμών της Σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα το θέμα της ομαλής χρηματοδότησής του υπόψη Έργου.

β. Συμπλήρωμα Νο 2:

- H καταβολή στον Ανάδοχο του ποσού των 21.978 εκ. € για την κάλυψη των επιβαρύνσεων που υπέστη λόγω καθυστερήσεων στην εκτέλεση του ΄Εργου μέχρι την ημερομηνία υπογραφής του υπόψη Συμπληρώματος, ήτοι 06-05-2010.
- Η καταβολή στον Ανάδοχο του ποσού των 150.000 ευρώ, για τις πρόσθετες δαπάνες του, για τη διάθεση μηχανημάτων και προσωπικού, για την αρχαιολογική έρευνα, για τη μεταφορά και αποθήκευση εξοπλισμού του έργου σε νέες αποθήκες, την αποξήλωση και επανεγκατάσταση των εργοταξιακών εγκαταστάσεων απομάκρυνσης των αποθηκών εξοπλισμού καθώς και των νέων απαιτήσεων κατεδαφίσεων και αλλαγών για την όδευση του αγωγού ψύξεως και το κανάλι εκβολής.
- Η καταβολή στον Ανάδοχο του ποσού των 9.022 εκ. € για την προμήθεια και εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού, λόγω αλλαγής της γενικής διάταξης του έργου και λόγω τροποποιήσεων του συστήματος ψύξης της νέας Mονάδας.

γ. Συμπληρώματα 3 & 4:

- H καταβολή στον Ανάδοχο του ποσού των 9 εκ. € για την επέκταση της συμβατικής περιόδου εγγύησης του Έργου, η οποία έληγε στις 17-09-2011, κατά 10 μήνες.

Τέλος, στη διερευνητική ερώτηση του βουλευτή αν η επιχείρηση εξετάζει το ενδεχόμενο σχεδιασμού 2ης μονάδας, δεδομένου ότι υπάρχει η υποδομή, η απάντηση της ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι «…στα επενδυτικά πλάνα της Επιχείρησης δεν προβλέπεται η κατασκευή νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο Φ/Α για το αμέσως προσεχές διάστημα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξετασθεί από την εταιρεία στο μέλλον σε συνάρτηση με την ανάκαμψη της Εθνικής οικονομίας και την εξέλιξη της ζήτησης Η/Ε στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα.»

 
Δημοφιλή σήμερα

Ο χορός των πουλιών στην Δροσιά Χαλκίδας

Ο χορός των πουλιών στην Δροσιά Χαλκίδας

13/11/2018
Όταν βλέπουμε μεγάλα σμήνη πουλιών που πετούν χαμηλά το χειμώνα συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι ένδειξη επερχόμενης κακοκαιρίας....
Black Friday με προσφορές στην Χαλκίδα

Black Friday με προσφορές στην Χαλκίδα

13/11/2018
Έρχεται η Black Friday στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, με προσφορές στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας....
Το Audi On Tour επιστρέφει στη Χαλκίδα

Το Audi On Tour επιστρέφει στη Χαλκίδα

9/11/2018
Η Audi, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε και να οδηγήσετε τα νέα Audi A1 και Q3, καθώς και όλα τα κορυφαία μοντέλα της μάρκας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας