Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μία εντελώς διαφορετική δενδροφύτευση! Οι κάτοικοι του Αλιβερίου και η Greenpeace αναλαμβάνουν δράση για την αποτροπή της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.
Greenpeace - Όχι στο λιθάνθρακα.
Greenpeace - Όχι στο λιθάνθρακα.

Το κάλεσμα στην δενδροφύτευση υποστηρίζουν και οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας.

ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ!

Δενδροφύτευση με σκοπό την αποτροπή εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι, ανακοίνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα και η Greenpeace. Οι δυο φορείς ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους να προχωρήσουν στη φύτευση εκατοντάδων δένδρων στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου την 1η Φεβρουαρίου ώστε να παραμείνει οριστικά στην κυριότητα του Δήμου Ταμυναίων[1] και να αποτραπεί η κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας της ΔΕΗ που θα προκαλέσει βαρύτατες επιπτώσεις στο Αλιβέρι, την Εύβοια αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα[2].

Το συγκεκριμένο οικόπεδο στο οποίο θα γίνει η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων  και βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ και δίπλα στα σπίτια του οικισμού Μυλάκι. Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) το παραχώρησε δωρεάν στο Δήμο στις 10 Φεβρουαρίου 2004, με τον όρο ο Δήμος να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο και να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης (πράσινο) στην περιοχή έως τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Στην αντίθετη περίπτωση το οικόπεδο επανέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το ίδιο οικόπεδο έχει ζητήσει η ΔΕΗ, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αθανασόπουλου, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Η ΚΕΔ, λειτουργώντας με πλήρη αδιαφάνεια, υπόσχεται θετική αντιμετώπιση του αιτήματος ΔΕΗ, σύμφωνα με επιστολές της προς την Επιχείρηση[3]. Η ΔΕΗ έχει ήδη προεξοφλήσει την κατασκευή αυτής της μονάδας εντάσσοντάς την στο επιχειρηματικό της πλάνο (Οκτώβριος 2008), παρ’ όλο που δεν έχει την κυριότητα της εν λόγω έκτασης.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την παραχώρηση της έκτασης και παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις του Δήμου, τελικά μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/9/2008, στο χώρο εγκαταστάθηκαν δύο οικίσκοι (που θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό κέντρο), ενώ ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο γηπέδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία τάχθηκε ενάντια στην κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες του Αλιβερίου και η Greenpeace αναλαμβάνουν δράση για να αποτρέψουν την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.
Η δενδροφύτευση που πραγματοποιούν οι τοπικοί φορείς και η Greenpeace σηματοδοτεί σε πρώτη φάση την ολοκλήρωση υλοποίησης όλων των συμβατικών όρων παραχώρησης του Δημόσιου κτήματος.

'Σε απόσταση 80 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού Μυλάκι Αλιβερίου, ανάμεσα σε ένα μεγάλο τσιμεντάδικο και σε τρεις άλλες μονάδες της, η ΔΕΗ με την ΑΓΕΤ θέλουν να εγκαταστήσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο με λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους με αγώνες. Όχι λιθάνθρακας στο Αλιβέρι', τόνισε ο Γιώργος Λαγανάς, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής μαζικών φορέων του Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα.

‘Η κατασκευή και λειτουργία μίας λιθανθρακικής μονάδας αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα με καταστροφικές επιπτώσεις για την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η Greenpeace βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό των κατοίκων που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς λιθάνθρακα. Ο λιθάνθρακας δε θα έρθει στην Ελλάδα!’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Greenpeace: Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 44 33 05, 210 38 06 374 & 375
Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα:
Γιώργος Λαγανάς: 6944 32 97 99, 22230 23 322


Κάλεσμα σε δράση
Η Greenpeace και η Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα καλούν τους πολίτες από όλη την Ελλάδα να συνδράμουν προσωπικά στη δενδροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Φλεβάρη στην περιοχή Στάχτες, στο Μυλάκι Αλιβερίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Greenpeace στα τηλέφωνα 210 38 40 774 & 775. (καθημερινές 9.00 – 15.00)

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Την απόφαση παραχώρησης μπορείτε να βρείτε στο πάρα κάτω link: http://www.greenpeace.org/raw/image_orig/greece/press/118517/aliveri/symvasi.jpg
2. Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου από τη ΔΕΗ λιθανθρακικού σταθμού ισχύος 800MW στο Αλιβέρι μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:
   http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/socioeconomic-facts
3. Η ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ της ΔΕΗ και της ΚΕΔ βρίσκεται στο παρακάτω link:
   http://www.greenpeace.org/raw/image_orig/greece/press/118517/aliveri/deh-ked.jpg
Δημοφιλή σήμερα

Παγκόσμια η Δέσποινα Αθηναίου από την Δροσιά Χαλκίδας

Παγκόσμια η Δέσποινα Αθηναίου από την Δροσιά Χαλκίδας

25/3/2019
Την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας κατέκτησε η Δέσποινα Αθηναίου από την Δροσιά Χαλκίδας....
Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

24/3/2019
Ο Γιάννης Τζαβάρας είναι 42 ετών και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας ζωικής παραγωγής, εργαζόμενος στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας