Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Οικονομικών, για το «κούρεμα» των αποθεματικών των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, αποφάσισε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων μέσω του λεγόμενου PSI.
Η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή έχει «αποθεματικά» στην Τράπεζα της Ελλάδας που αυθαίρετα τα μετέτρεψε σε ομόλογα ή έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες. Με τη διαδικασία του «κουρέματος», τα ιδρύματα, χάνουν ουσιαστικά το 50%-70% των «αποθεματικών» τους!
Οι πρυτανείες και οι διοικήσεις δηλώνουν ότι με το κούρεμα αυτό δεν μπορούν τα ιδρύματα να καλύψουν ούτε τις υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, ότι θα κοπούν διάφορα κονδύλια για εκπαιδευτικές εκδρομές, αναλώσιμα, έρευνα, υποτροφίες, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να πληρώσουν τους καθηγητές!
 Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκβίαζε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με τη χρηματοδότηση, απαιτώντας την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, ώστε να δοθούν κανονικά τα κονδύλια για το 2012. Στα Πανεπιστήμια μέχρι τώρα είχαν δοθεί ελάχιστα χρήματα, απ' τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό «χάθηκε» μέσω της μετατροπής των χρημάτων σε ομόλογα δημοσίου και στη συνέχεια το «κούρεμα» τους με το PSI. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προεδρείων της συνόδου πρυτάνεων και της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, τα Πανεπιστήμια, πριν το «κούρεμα», είχαν 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έγιναν 33 και τα ΤΕΙ διέθεταν 150 εκατ. ευρώ που έγιναν 50! Ακόμα όμως και η εκταμίευση της χρηματοδότησης του 2012 δε θα αντισταθμίσει το πρόβλημα, καθώς οι προϋπολογισμοί τους ήταν ήδη πολύ μειωμένοι.
Συγκεκριμένα πήραν-«κούρεψαν» από:
- το ΤΕΙ Αθήνας: 9,1 εκατ.€, το ΤΕΙ Πάτρας: 5 εκατ.€, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: 7,9 εκατ.€, ΤΕΙ Καβάλας: 1,6 εκατ.€, ΤΕΙ Σερρών: 3,5 εκατ.€, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: 300.000€, ενώ το ΤΕΙ Λαμίας έχασε τα αποθεματικά του γιατί η Τράπεζα Λαμίας έκλεισε.
- Το Πανεπιστήμιο Αθήνας:13 εκατ.€, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 31 εκατ.€, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 4,5 εκατ.€, Πάντειο Πανεπιστήμιο: 8εκατ.€, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 833.000€, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 1,2 εκατ.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα των συνεπειών από την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία προωθείται ακόμα πιο αποφασιστικά με το νέο νόμο – πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η μόνη απάντηση στην επίθεση που δέχονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, είναι άμεση απεμπλοκή και έξοδος των επιχειρήσεων από τις σχολές, η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν φοίτηση, σίτιση και στέγαση για τους νέους,

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε οι όποιες απώλειες υπάρχουν από το κούρεμα των ομολόγων των ΑΕΙ και ΤΕΙ να πληρωθούν στο ακέραιο από το κράτος. Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι από το κράτος για ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Ζιώγας
Νίκος Καραθανασόπουλος
Λιάνα Κανέλλη
Διαμάντω Μανωλάκου

 
Δημοφιλή σήμερα

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

17/10/2018
Έφτασε η στιγμή για Audi σε απίστευτη τιμή, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό οχημάτων....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας