Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Ερέτριας, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας του ΕΣΠΑ.
Βασίλης Βελέντζας
Βασίλης Βελέντζας

Η έγκριση της χρηματοδότησης του ΣΜΑ, με το ποσό των 968.157 ευρώ από την Ενιαία Διαχειριστική Αρχή (Ε.Δ.Α) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έγινε με υπογραφή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί εξ΄ ολοκλήρου από το ΠΕΠ - ΕΣΠΑ, μέσω της ΕΔΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Ερέτριας δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου.

Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωσή του αποτελεί προεκλογική δέσμευση του δημάρχου Ερέτριας κ. Βασίλη Βελέντζα και έγινε με τις συντονισμένες ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Oι υποδομές του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα δημιουργηθούν σε αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 11.286,045m2 στην περιοχή Άγιος Δημήτριος στην Αμάρυνθο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του Δήμου Ερέτριας. Για την δε λειτουργία του ΣΜΑ θα γίνει προμήθεια δύο ρυμουλκούμενων κιβωτάμαξων με ενσωματωμένο συμπιεστή απορριμμάτων και ενός τράκτορα.

Πώς όμως θα λειτουργεί ο ΣΜΑ; Καταρχήν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αμαρύνθου δεν θα λειτουργεί χώρος απόθεσης σκουπιδιών. Η συμπίεση των απορριμμάτων θα γίνεται μέσα στις δύο κιβωτάμαξες οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφέρονται με τον τράκτορα στον ΧΥΤΑ Χαλκίδος.

Έτσι, σε κάθε δρομολόγιο προς τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας θα μεταφέρονται όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα. Με τη δημιουργία του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναμένεται να εξοικονομηθούν αφενός χρήματα καθώς θα μειωθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ και αφετέρου ώρες εργασίας των υπαλλήλων στην καθαριότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Καθαριότητας των μόνιμων κατοίκων που ανέρχονται σε 13160 (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ενώ την τουριστική περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός αγγίζει τα 25.000 άτομα.

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα δημιουργίας και λειτουργίας του ΣΜΑ είναι:

- Το συνολικό κόστος μεταφοράς των συμπιεσμένων απορριμμάτων (ανά τόνο -χιλιόμετρο) είναι μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος των δρομολογίων που κάνουν τα απορριμματοφόρα τα οποία διενεργούν τη συλλογή και στη συνέχεια τη μεταφορά τους.

- Απαιτούνται λιγότερα απορριμματοφόρα οχήματα για τη συλλογή των απορριμμάτων καθώς τα δρομολόγια θα έχουν μικρότερη διάρκεια οπότε θα μπορούν να εκτελούνται περισσότερα δρομολόγια ανά βάρδια.

- Γίνεται ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στη διαδρομή μέχρι το χώρο απόθεσης.

- Μειώνεται το μέτωπο εργασίας στο ΧΥΤΑ καθώς μειώνεται ο ρυθμός άφιξης των προς εκκένωση οχημάτων καθώς και ο όγκος των απορριμμάτων.
Δημοφιλή σήμερα

Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

16/10/2018
Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Παρασκευή 19 έως και τη...
Με μεγάλη επιτυχία ο Αγώνας Δρόμου Chalkida Bridges Marathon στην Χαλκίδα

Με μεγάλη επιτυχία ο Αγώνας Δρόμου Chalkida Bridges Marathon στην Χαλκίδα

15/10/2018
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, για 5η συνεχόμενη χρονιά το Chalkida Bridges Marathon στ...
Νέο εξώδικο από τη ΔΕΗ σε ΛΑΡΚΟ και απειλή για διακοπή ρεύματος

Νέο εξώδικο από τη ΔΕΗ σε ΛΑΡΚΟ και απειλή για διακοπή ρεύματος

15/10/2018
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με νέο εξώδικο προς την κρατική βιομηχανία προειδοποιεί με μέτρα που προβλέπονται στον Κώδι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας