Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Ερέτριας, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας του ΕΣΠΑ.
Βασίλης Βελέντζας
Βασίλης Βελέντζας

Η έγκριση της χρηματοδότησης του ΣΜΑ, με το ποσό των 968.157 ευρώ από την Ενιαία Διαχειριστική Αρχή (Ε.Δ.Α) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έγινε με υπογραφή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί εξ΄ ολοκλήρου από το ΠΕΠ - ΕΣΠΑ, μέσω της ΕΔΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Ερέτριας δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου.

Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωσή του αποτελεί προεκλογική δέσμευση του δημάρχου Ερέτριας κ. Βασίλη Βελέντζα και έγινε με τις συντονισμένες ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Oι υποδομές του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα δημιουργηθούν σε αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 11.286,045m2 στην περιοχή Άγιος Δημήτριος στην Αμάρυνθο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του Δήμου Ερέτριας. Για την δε λειτουργία του ΣΜΑ θα γίνει προμήθεια δύο ρυμουλκούμενων κιβωτάμαξων με ενσωματωμένο συμπιεστή απορριμμάτων και ενός τράκτορα.

Πώς όμως θα λειτουργεί ο ΣΜΑ; Καταρχήν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αμαρύνθου δεν θα λειτουργεί χώρος απόθεσης σκουπιδιών. Η συμπίεση των απορριμμάτων θα γίνεται μέσα στις δύο κιβωτάμαξες οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφέρονται με τον τράκτορα στον ΧΥΤΑ Χαλκίδος.

Έτσι, σε κάθε δρομολόγιο προς τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας θα μεταφέρονται όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα. Με τη δημιουργία του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναμένεται να εξοικονομηθούν αφενός χρήματα καθώς θα μειωθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ και αφετέρου ώρες εργασίας των υπαλλήλων στην καθαριότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Καθαριότητας των μόνιμων κατοίκων που ανέρχονται σε 13160 (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ενώ την τουριστική περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός αγγίζει τα 25.000 άτομα.

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα δημιουργίας και λειτουργίας του ΣΜΑ είναι:

- Το συνολικό κόστος μεταφοράς των συμπιεσμένων απορριμμάτων (ανά τόνο -χιλιόμετρο) είναι μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος των δρομολογίων που κάνουν τα απορριμματοφόρα τα οποία διενεργούν τη συλλογή και στη συνέχεια τη μεταφορά τους.

- Απαιτούνται λιγότερα απορριμματοφόρα οχήματα για τη συλλογή των απορριμμάτων καθώς τα δρομολόγια θα έχουν μικρότερη διάρκεια οπότε θα μπορούν να εκτελούνται περισσότερα δρομολόγια ανά βάρδια.

- Γίνεται ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στη διαδρομή μέχρι το χώρο απόθεσης.

- Μειώνεται το μέτωπο εργασίας στο ΧΥΤΑ καθώς μειώνεται ο ρυθμός άφιξης των προς εκκένωση οχημάτων καθώς και ο όγκος των απορριμμάτων.
Δημοφιλή σήμερα

Απέτρεψε την έναρξη εργασιών εγκατάστασης των διοδίων στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματάρι ο Χ. Παγώνης

Απέτρεψε την έναρξη εργασιών εγκατάστασης των διοδίων στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματάρι ο Χ. Παγώνης

17/01/2017
Τις πρώτες εργασίες της κατασκευάστριας εταιρείας για την εγ...
Απέτρεψε εκ νέου την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης διοδίων στη Χαλκίδα ο Χρήστος Παγώνης

Απέτρεψε εκ νέου την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης διοδίων στη Χαλκίδα ο Χρήστος Παγώνης

18/01/2017
Νέος συναγερμός «χτύπησε» την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, καθώς συνεργεία...
Αποτελεί τιμή η επιλογή μου στη λίστα των 15 της ΝΔ

Αποτελεί τιμή η επιλογή μου στη λίστα των 15 της ΝΔ

17/01/2017
Επιστολή αναφορικά με την επιλογή του στη λίστα των 15 της ΝΔ απέστειλε ο Πολιτικός Επιστήμων Γιάννης Μανώλης....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας