Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη για το πολιτικό σύστημα και τις αλλαγές που κατά τον ίδιο πρέπει να γίνουν.
Δημήτρης Κατσούλης
Δημήτρης Κατσούλης

Οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα είναι προοδευτικές όταν στοχεύουν στην ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση της πραγματικής δημοκρατίας και συνεπώς εστιάζονται στην αυθεντική πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας ως αλληλουχίας θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης και άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών.

Η ουσιαστική αναδιάταξη της πολιτικής αντιπροσώπευσης επιβάλλεται για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών με όρους πραγματικού σεβασμού στην βούληση του πολίτη, με όρους ανεξαρτησίας των αντιπροσώπων-πολιτικών από άλλες εξαρτήσεις πέραν της πολιτικής εντολής, με όρους απόλυτης διαφάνειας και πραγματικής λογοδοσίας.

Η πραγματική διαφάνεια στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αλλά και όλων όσων μετέχουν στην άσκηση της εξουσίας ή σε λειτουργίες που επηρεάζουν την εξουσία, όπως οι δημοσιογράφοι και οι κάτοχοι των μέσων επικοινωνίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί έως τώρα ήταν ψευδεπίγραφη και στο τοπικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι ακόμη «ταμπού». Είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να γίνει ειλικρινής, πραγματική και απόλυτα κατανοητή από όλους τους πολίτες. Καμία σκιά, καμία υπεκφυγή.

Κατάργηση κάθε ειδικής δωσιδικίας για τους υπουργούς και γενικώς τους πολιτικούς. Όλοι οι πολιτικοί λειτουργοί από τον Πρωθυπουργό έως τον δημοτικό σύμβουλο πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια δικαστική προστασία που έχουν οι πολίτες από τον φυσικό τους δικαστή. Μόνο ο χρόνος και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης για τους πολιτικούς μπορεί να είναι ιδιαίτερος προκειμένου να μην δυσχεραίνεται επί μακρόν η άσκηση της αποστολής τους αλλά και για να μην επιτυγχάνουν την παρακώλυση της δικαστικής ετυμηγορίας.

H καθοριστική όμως μεταρρύθμιση για την αναγέννηση του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος πέρα από την ενδυνάμωση και εμπέδωση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας είναι η καθιέρωση του ανώτατου ορίου θητείας στα πολιτικά όργανα. Όρια στις θητείες όλων των πολιτικών. Κανείς δεν μπορεί να είναι βουλευτής συνεχόμενα για χρόνο περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο δύο συνταγματικών θητειών (δύο τετραετίες, δηλαδή οκτώ χρόνια). Κανείς δεν μπορεί μέλος της Κυβέρνησης για περισσότερο από οκτώ χρόνια συνολικά είτε είναι βουλευτής είτε όχι.

Κανένας Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμά του για περισσότερες από δύο θητείες (δέκα χρόνια). Κανένας δεν μπορεί να παραμείνει στα συλλογικά όργανα του δήμου ή της περιφέρειας που ασκούν διοίκηση, δηλαδή την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής ή τις λοιπές διοικητικές επιτροπές της περιφέρειας περισσότερο από πέντε χρόνια συνολικά. Κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος πάνω από τρεις θητείες (δέκα πέντε χρόνια).

Η αρχή του ορίου των θητειών επιτρέπει την εναλλαγή των προσώπων στα πολιτικά όργανα, την αποφυγή του επαγγελματισμού στην πολιτική και της καθεστωτικής νοοτροπίας τόσο στο κεντρικό πεδίο όσο και στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών ενθαρρύνοντας και την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στο πολιτικό σύστημα. Είναι πηγή ανανέωσης και αξιοκρατίας.
Δημοφιλή σήμερα

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...
Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

19/4/2019
Η επίσημη αντιπροσωπεία των εταιρειών Volkswagen και Audi στην Χαλκίδα, Φίλιππος Σταθόπουλος ΑΒΕΕ προσ...
Tους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της Φθιώτιδας παρουσίασε ο Φάνης Σπανός

Tους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της Φθιώτιδας παρουσίασε ο Φάνης Σπανός

19/4/2019
Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας παρουσίασε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 ο υ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας