Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη με αφορμή τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης και η κράτηση του πρώην Υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, ανεξάρτητα με την συγκυρία και τις επικοινωνιακές διαπιστώσεις, αποτελεί ένα διόλου συνηθισμένο, για την μεταπολιτευτική Ελλάδα πολιτικό γεγονός. Πέραν από την ουσία της υπόθεσης έχει ποικίλους συμβολισμούς. Μην κάνουμε όμως το λάθος να θεωρήσουμε ότι τέτοια γεγονότα αρκούν για να ξεπλύνουν την χαμένη τιμή της πολιτικής. Αντίθετα, διαφθορά και πολιτική πήγαν πολύ αντάμα σε ένα πολιτικό σύστημα που αρνήθηκε να θωρακιστεί εγκαίρως με κανόνες διαφάνειας και εντιμότητας. Η διαφθορά διαχέεται παντού και έχει αναλογικό οικονομικό αντικείμενο, και στις μεγάλες προμήθειες και στις μικρές και στα μεγάλα έργα και στα μικρά. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η «πιάτσα» μιλά ανερυθρίαστα για τα «ποσοστά». Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η δικαιοσύνη ορθότατα πράττει τα δέοντα στην υπόθεση του Τσοχατζόπουλου, αλλά να μην περιοριστεί μόνο σε αυτήν. Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δείλιασε στο παρελθόν και σε άλλες υποθέσεις.Πρώτα απ΄όλα όμως ο τόπος χρειάζεται το “Κράτος των Πολιτών” και ακολουθεί η ανάγκη για το “Κράτος των εντίμων δικαστών”.
Εμείς οι πολίτες επειδή δεν έχουμε να ελπίζουμε τίποτε από το Κράτος της Διαφθοράς σε όλα τα επίπεδά του, οφείλουμε να είμαστε ενεργοί και κυρίως επίμονοι στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Οφείλουμε να απαιτήσουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να δεσμευθούν για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 Απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων.
 Απόλυτος έλεγχος και δημοσιότητα της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτικών λειτουργών, από τον Πρωθυπουργό έως τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο
 Κατάργηση της συνταγματικής διάταξης, στην επόμενη αναθεώρηση, για την ειδική διαδικασία περί ευθύνης υπουργών. Όλοι οι πολιτικοί να ανήκουν στην δωσιδικία του φυσικού τους δικαστή όπως ο κάθε πολίτης
 Καθιέρωση του ορίου θητειών σε όλες τις πολιτικές θέσεις από την Κυβέρνηση και την Βουλή έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Ένα κίνημα Διαφάνειας, απαίτησης της Λογοδοσίας και Μάχης κατά της Διαφθοράς χρειάζεται να ανθίσει τώρα και να διαπεράσει οριζόντια και κάθετα το παραπαίον πολιτικό σύστημα, να ξεθεμελιώσει τις παλιές γνώριμες πρακτικές και να κτίσει μία Νέα, έντιμη και Άξια Ελλάδα.

Ακολουθείστε μας στο Google News