Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
 Η ελληνικού τύπου Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πρόσληψη λίπους που φτάνει εώς και της τάξεως 40% από τις ολικές θερμίδες κυρίως μονοακόρεστου (ολεϊκού οξέος) που διαιτητικά συναντάται άφθονα στο ελαιόλαδο.
Περιλαμβάνει την υψηλή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ουσιών μέσα από τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πρόσληψη γάλακτος είναι χαμηλή σε αντίθεση με την κατανάλωση φέτας και γιαουρτιού. Επίσης το ψάρι καταναλώνεται συχνά σε εβδομαδιαία βάση σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας που καταναλώνεται μηνιαίως. Τέλος, η μέτρια κατανάλωση κρασιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού μοντέλου διατροφής.
Η γνωστή σε όλους μελέτη των Επτά Χωρών που περιλάμβανε πληθυσμούς στην Κρήτη και Κέρκυρα, έδειξε αρνητική συσχέτιση μεταξύ μεσογειακής διατροφής και νοσηρότητας καθώς και ολικής θνησιμότητας. Στη μελέτη CARDIO2000 φάνηκε πως η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οξέων στεφανιαίων επεισοδίων και μεταβολικού συνδρόμου λαμβάνοντας υπόψιν και τους λοιπούς συγχυτικούς παράγοντες. Η μείωση στεφανιαίου κινδύνου αφορά και ασθενείς με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα. Η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί επίσης να επιφέρει μείωση της υπνικής άπνοιας, της αρτηριακής πίεσης,της μεταγευματικής χοληστερόλης, της γλυκόζης αίματος και των προφλεγμονικών δεικτών.
Ο ευεργετικός ρόλος της μεσογειακής διατροφής αποδίδεται όχι μόνο στην υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστου λίπους και τοκοφερόλης αλλά στο σύνολο των συστατικών της.
Εκτός της καρδιαγγειακής προστασίας φαίνεται πως η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας επιδρά θετικά στην αύξηση της απώλειας βάρους σε υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα. Μία άλλη μελέτη παρατήρησης, έδειξε πως οι γυναίκες που υιοθέτησαν τη μεσογειακή διατροφή ύστερα από θεραπέια γονιμότητας, είχαν εώς και 40% περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης συγκριτικά με τις γυναίκες που ακολούθησαν λιγότερο το συγκεκριμένο τύπο διατροφής.
Τελευταία, αρκετό ενδιαφέρον εστιάζεται στους μηχανισμούς της μεσογειακής διατροφής που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως είναι η άνοια και η νόσος Alzheimer. Επίσης, πρόσφατες μετα-αναλύσεις ανέδειξαν την σημασία της μεσογειακής διατροφής και στην προστασία έναντι ορθοκολικού καρκίνου, οστοπόρωσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και κατάθλιψης.
Τέλος, σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης ISAAC, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο επιπολασμό άσθματος και συριγμού άσθματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας, 8 εώς 12 ετών. Η ευεργετική αυτή δράση οφείλεται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση ψαριών,φρούτων και λαχανικών.
Συμπέρασμα: Όλες οι υπάρχουσες μελέτες συνηγορούν υπέρ του μεσογειακού μοντέλου διατροφής για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων και την αποτροπή χρόνιων νοσημάτων.
Στέφη Καλλή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης του www.iator.grΔημοφιλή σήμερα

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

23/1/2019
Αργία αποτελεί η γιορτή των Τριών Ιεραρχών για όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης....
Η συμμετοχή του Πάνου Καραμούζη στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Καθαροσπόρη

Η συμμετοχή του Πάνου Καραμούζη στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Καθαροσπόρη

24/12/2018
Την απόφαση του να ασχοληθεί ενεργά με την αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Χαλκιδέων ανακοίνωσε ο Πάνος Καραμούζης....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας