Δημοκρατική Συμμαχία: ΘΕΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ. Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την καταστροφή και οι πολιτικές δυνάμεις που εξέλεξαν οι πολίτες αποδεικνύουν πως δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας και ευθύνης παρότι στις 6 Μαΐου οι έλληνες πολίτες με την ψήφο τους έδωσαν καθαρή εντολή συνεργασίας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, δεν πέτυχε την είσοδο της στη Βουλή.

Κι αυτό όπως αποδεικνύεται αποτέλεσε παράγοντα αποσταθεροποίησης της πολιτικής σκηνής. Για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνονται διάφοροι παράγοντες. Τόσο εξωγενείς όσο και εν γένει αδυναμίες του ευρύτερου ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού χώρου.

Πρώτος λόγος: Η σαρωτική απαξίωση όχι μόνο των πολιτικών του Μνημονίου αλλά και οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης που κινήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής και υλοποίησης των στόχων του προγράμματος.
Για την εξέλιξη αυτή μεγάλο βάρος φέρει το ΠΑΣΟΚ που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεων και δομικών παρεμβάσεων εξαιτίας της αδυναμίας του να συγκρουστεί με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.

Σημαντική ευθύνη όμως φέρει κυρίως η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που επι δύο χρόνια επένδυσε στην οργή των πολιτών καλλιέργησε το θυμό και αποτέλεσε τον πρωτοστάτη της αντιμνημονιακής τακτικής. 

Δε στήριξε καμία διαρθρωτική αλλαγή, υιοθέτησε τη στείρα άρνηση και ανέκοψε κάθε προσπάθεια υλοποίησης πολιτικών που θα βελτίωναν την εντύπωση του κόσμου για τη δανειακή σύμβαση.

Δεύτερος λόγος: Η πολυδιάσπαση του χώρου των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Η Δημοκρατική Συμμαχία, έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να υπάρξει συμπόρευση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο προεκλογικά δεν επετεύχθη. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πως είχαμε απόλυτο δίκιο. Οι συνιστώσες του χώρου ξεπέρασαν αθροιστικά το 7%.
Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, ο λαός έστειλε ένα μήνυμα στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα για τις απαράδεκτες πολιτικές τους και για τους γενικότερά τραγικούς τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο όμως τα κόμματα της Αριστεράς και λαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς, εξακολουθούν να πορεύονται με τον ίδιο συντηρητισμό, που πορεύτηκαν την τελευταία τριακονταετία, συνεχίζοντας να γαλουχούν τους πολίτες με τη λογική της ελάχιστης προσπάθειας, της συντεχνιακής αντίληψης και της πελατειακής εξάρτησης.

Μοναδική λύση και απάντηση απέναντι στον λαϊκισμό της δραχμής, είναι η συσπείρωση και συνένωση του φιλοευρωπαϊκού χώρου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε σημερινή της δήλωση, απεύθυνε έκκληση προς όλους να αντιληφθούν πως έχουν υποχρέωση να δώσουν κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό και οδηγηθούμε εν νέου σε εκλογές, η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει μέλλον στην Ευρώπη να δημιουργήσουν ένα πολιτικό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, που θα υπερβεί τις υφιστάμενες κομματικές γραμμές και θα αποτελέσει την μοναδική εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη σωτηρία της χώρας.

Η συνεργασία είναι απαραίτητη. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια.

Για τη Δημοκρατική Συμμαχία, διαχωριστική γραμμή είναι μια:

Αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μείνει στο ευρώ και αυτοί που επιτρέπουν στον εαυτό τους το λαϊκισμό της δραχμής».

Ιωάννης Κ.Ψυχογυιός
Καθηγητής Μαθηματικός
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗ.ΣΥ.
Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας

Ακολουθείστε μας στο Google News