Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Μαρία Αραποστάθη ήταν υποψήφια Βουλευτής με την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, στην Εύβοια και δίνει της δικές της απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα.
Μαρία Αραποστάθη
Μαρία Αραποστάθη

Ως υποψήφια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών της 6ης Μαίου;

Μ.Α.: Αρχικά θάθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μου που με ψήφισαν στις εκλογές που μας πέρασαν και με έκαναν να νοιώσω ότι ανήκω στην μεγάλη  Ευβοική οικογένεια....

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτελέσμα  μπορώ να πώ ότι παρότι οι ψηφοφόροι κατέδειξαν την πραγματική τους επιθυμία για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης τα κόμματα δεν αξιοποίησαν το μήνυμα ,συντελώντας στην δημιουργία ενός  κλίματος  αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης για την πορεία της οικονομίας μακριά από τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Φαίνεται ότι σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης ήδη ψήφισε ακομμάτιστα με την έννοια ότι το δίλημμα πλέον που ο ίδιος έθετε στον εαυτό του, ήταν εμφανές «μνημόνιο ή όχι»και εξέφρασε την διαμαρτυρία του. Θα  πώ  ότι ο ελληνικός λαός δεν πείσθηκε για τους σωστούς χειρισμούς  της κυβέρνησης και την αναγκαιότητα προσφυγής στο ΔΝΤ,ενώ έχει πειστεί για την αναδιοργάνωση και τον διοικητικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Το μνημόνιο είναι απευκταίο, όμως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να  το θεωρούμε ως ανύπαρκτο.Εάν θελήσουμε να επαναφέρουμε το τρικουπικό ερώτημα «τις πταίει»,πληρώνουμε τα λάθη που έκαναν για δεκαετίες οι πολιτικοί μας , θάλεγα ότι τεντώσαμε το σώμα μας πέρα από το πάπλωμα,επιλέξαμε την πρόσκαιρη και ψευδή ευημερία με δανεικά (αλλά βερεσέ δεν έχει) και σήμερα που ναρκοθετείται η περηφάνεια,το μέλλον και τολμώ να πώ και η ανεξαρτησία της πατρίδας,όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Εκείνα που με φόβισαν ιδιαίτερα ήταν και είναι:
•Στη συνεδρίαση της 8 Μαίου 2012 ο δείκτης Dow jones sthn Wall street υποχώρησε  κάτω απο από  13.000 μονάδες με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα(επιστολή προς τους δανειστές μας,ότι το μνημόνιο δεν ισχύει ).
•οι δηλώσεις Δ. Στρατούλη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για «κρατικοποίηση των τραπεζών και αξιοποίηση καταθέσεων για ανάπτυξη» δημιούργησαν παρερμηνείες αφού  κάτι τέτοιο  θα ήταν ανέφικτο δεδομένου ότι, σήμερα η ρευστότητα των τραπεζών θα ήταν αδύνατη εάν οι τράπεζες δεν δανείζονταν από την ΕΚΤ και την ΤτΕ και ο ίδιος χρειάστηκε να επανέλθει με νεότερες δηλώσεις.
Οι αναφορές για επιστροφή στη δραχμή απόπου και εάν προέρχονται δημιούργησαν τριγμούς στο πολιτικό σύστημα, δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση και  κατά τη άποψη των οικονομολόγων θα χαθούν 50 δισ. Ευρώ   από το ελληνικό ΑΕΠ,ο πληθωρισμός μπορεί να αγγίξει το  50% και το χρέος προβλέπεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ (ανάλυση γαλλικής τράπεζας BNP Paribas).
•Οι αναφορές πως εκτός από τους αναλυτές «και  οι παίκτες στοιχημάτων βλέπουν ορατή την έξοδο από το ευρώ» . 
•Παρατηρείται σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μάη πτώση 15% των εσόδων του κράτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011και εάν συνεχισθεί έτσι και ο υπόλοιπος μήνας  μιλάμε για 50% μείωση,ποσοστό πρωτοφανές στην ιστορία των εσόδων του κράτους.
•Το ότι το 2011 εγκατάστάθηκαν μόνο στην Γερμανία 23.000 Έλληνες περίπου ,δηλ. 11.000 περισσότεροι από εκείνους που εγκαταστάθηκαν το 2010.Το μεταναστευτικό ρεύμα συνεχίζεται με μεγαλύτερη ορμή και δεν θέλω να δώ τα παιδιά μας  να τα διώχνει η ίδια τους η χώρα.

Ποια η γνώμη σας για την υπηρεσιακή κυβέρνηση;

Μ.Α.:Μετά το δυστύχημα της αδυναμίας κυβέρνησης  χαίρομαι ως  Έλλην πολίτης και συγχαίρω  κάθε ένα μέλος της ολιγομελούς αυτής υπηρεσιακής Κυβέρνησης.Τιμώ με μεγάλο σεβασμό έκαστον εξ αυτών που δεν απεδέχθησαν  την μηνιαία υπουργική αποζημίωση.

Για πρώτη φορά οι υπουργικοί θώκοι αντλούν εξουσία από την προσωπικότητα ενός εκάστου Υπουργού και όχι αντίστροφα,γιατί μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να επιλέγονται  υπουργοί που  στην πλειοψηφία αντλούσαν εξουσία από την υπουργική τους θέση.

Για πρώτη φορά το γραφειοκρατικό μοντέλο Διοίκησης καταρίπτεται. Φαίνεται ότι οι Έλληνες όταν αποφασίζουν να ξεπεράσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικρατήσει η  λογική, οδηγούνται στην επιλογή της ιδανικότερης λύσης. Μακάρι και η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές να είναι το ίδιο ολιγομελής με εξίσου ικανά εξειδικευμένα στελέχη που θα αποτελέσουν υποδείγματα ήθους και πολιτικής αξιοπρέπειας.

Με το βλέμμα στις EKΛΟΓΕΣ 17Η ΜΑΙΟΥ 2012 τι νομίζετε ότι διακυβεύεται;

Μ.Α.:Πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητες της χώρας και να ενισχυθούν οι δομές του κράτους θέτοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ελεύθερη ανταγωνιστική και εξωστρεφής οικονομική δραστηριότητα που θα εξασφαλίσει πλούτο,θέσεις εργασίας,χρηματοδότηση ενός βιώσιμου  κράτους πρόνοιας στο πλαίσιο μιας ευημερούσας κοινωνίας αλληλεγγύης.

Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι όπου το κράτος παρέστησε τον επιχειρηματία απέτυχε τα δε αντίστοιχα οικονομικά και πολιτικά μοντέλα κατέρρευσαν παταγωδώς. Όσο για την πατρίδα μας όλα αυτά τα ζήσαμε στο πετσί μας (π.χ ΟΤΕ ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και όχι μόνον, συμμετοχή κατά 70% του κράτους στην οικονομική δραστηριότητας  της  χώρας το 1987, σπατάλη,ελλείμματα,χρέη,πανάκριβες αλλά ποιοτικά φθηνές υπηρεσίες,πολιτική συναλλαγής,ασύλληπτη κακοδιαχείριση και διαφθορά.)

Γι αυτό ο πολίτης που δεν ξεχνά δεν θα πρέπει να στηρίξει τα κόμματα που ευαγγελίζονται μεγαλύτερο και περισσότερο κράτος .Βέβαια τα λάθη δεν είναι μόνον δικά μας αλλά οφείλονται και σε ένα ανεύθυνο και δογματικό διεθνές περιβάλλον.

Ανεύθυνο διότι δεν δίστασε να μας δανείζει αφειδώς, ενώ όλοι έβλεπαν ότι οδεύουμε στα βράχια και δογματικό διότι επιμένει πρώτα σε πολιτική σκληρής λιτότητας  και μετά της ανάπτυξης. Το ακολουθούμενο αυτό μοντέλο όμως έχει απονεκρώσει κάθε παραγωγική δομή,βαθαίνει τον μακροοικονομικό εκτροχιασμό της χώρας μας,λόγω του γνωστού φαύλου κύκλου της ύφεσης.

Ελπίζω ότι στην Ευρώπη επειδή πληθαίνουν οι φωνές για «διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη ταυτόχρονα»  θα εκδοθεί τελικά  το ευρωομόλογο και ότι έτσι θα δανείζονται από τις αγορές όλες οι ευρωπαικές χώρες για να χρηματοδοτηθούν  έργα ανάπτυξης.   

Πρόσθετα μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ βλέπουμε όλοι να περιφρουρούν την ψήφο παραμονής μας στο ευρώ, όμως υπό την αυστηρή προυπόθεση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για να υπάρξει οικονομική βοήθεια.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία για τους Έλληνες  να ξεκαθαρίσουν τον πολιτικό τοπίο και να υποστηρίξουν εκείνα  τα κόμματα μικρά και μεγάλα που δεν διαπραγματεύονται την έξοδό μας από το ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση θα βάλουμε ενέχυρο την ευημερία των επόμενων γενεών,αφού τις δραματικές συνέπειες της ύφεσης θα τις πληρώσουν εκείνες.

Η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει αυτή τη φορά από την κάλπη θα πρέπει να είναι ικανή  να διαχειριστεί όλα τα σημαντικά θέματα να δώσει σκληρή μάχη για ένα σχέδιο μάρσαλ, να κινηθεί με γνώμονα τις επείγουσες διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας,να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη και να ενισχύσει την γεωπολιτική και πολιτιστική της θέση στο ευρωπαικό γίγνεσθαι.

Γι αυτό σήμερα στηρίζω την απόφαση της προέδρου της Δημοκρατικής συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη για μια μεγάλη συστράτευση στο φιλοευρωπαικό χώρο.
Δημοφιλή σήμερα

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...
Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

19/4/2019
Η επίσημη αντιπροσωπεία των εταιρειών Volkswagen και Audi στην Χαλκίδα, Φίλιππος Σταθόπουλος ΑΒΕΕ προσ...
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

18/4/2019
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 19:00....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας