Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ροβιές: Οι Ροβιές είναι χτισμένες μέσα στο τόξο που σχηματίζουν τα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης σε ένα τεράστιο ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού με την θάλασσα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 1.155 κατοίκους.
Παραλίες Εύβοιας, παραλία Ροβιών στην Βόρεια Εύβοια
Παραλίες Εύβοιας, παραλία Ροβιών στην Βόρεια Εύβοια
Αναμφίβολα ιστορική γη οι Οροβίαι, αναφέρονται από το Στράβωνα, σε σχέση με το «αψευδέστατον» μαντείο του Σεληνούντιου Απόλλωνα στη θέση «Ταξιάρχης», κοντά στη μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλλάντου.

Αναφορικά με την προέλευση της ονομασίας της κάποιοι ερευνητές την αποδίδουν είτε στον όροβο (ρόβι), φυτό που ευδοκιμούσε στα εδάφη της και ήταν κατάλληλο για την τροφή των βοοειδών, ενώ κάποιοι άλλοι στον ονοκένταυρο, δηλαδή  Κένταυρο με κεφάλι όνου, Ορόβα.

Η περιοχή, που κατοικείται χωρίς διακοπή από τα Νεολιθικά χρόνια, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το 427 π.Χ., από παλιρροϊκού κύμα που δημιούργησε ισχυρός σεισμός και οι κάτοικοί της αποσύρθηκαν στη γύρω ορεινή περιοχή.

Ιδιαίτερη σημασία απέκτησαν οι Ροβιές στα Βυζαντινά χρόνια, καθώς και στη Φραγκοβενετική περίοδο.

Αψευδής μάρτυρας ο Πύργος  που ορθώνεται, έως σήμερα, στο κέντρο περίπου του οικισμού. Όταν στα 1470 η Εύβοια θα πέσει στα χέρια των Τούρκων, οι Ροβιές θα διατηρήσουν τη στρατιωτική και διοικητική σημασία τους, καθώς οι κατακτητές θα την ορίσουν ως πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου (Nahiyie y Roviez) της περιοχής.

Στα 1832 οι Ροβιές και η γύρω καλλιεργήσιμη γη θα πωληθούν από τον Τούρκο ιδιοκτήτη τους στον Απόστολο Δούμα, ενώ στα 1836 θα ενταχθούν στο νεοσύστατο Δήμο Αιγαίων, που είχε ως πρωτεύουσά του τη Λίμνη.

Θα παραμείνουν σε αυτόν ως το 1912. Το 1912, με την κατάργηση του Δήμου Αιγαίων, οι Ροβιές θα αποτελέσουν ξεχωριστή κοινότητα, με υπαγόμενους σ’αυτήν τους οικισμούς Καλαμούδι, Μαρούλι, Κούλουρος, Παληοχώρι, Δαμιά, Δρυμώνα, Αγιαννάκος, Μανδανικά (Δάφνη).

Το 1997 θα υπαχθούν, εκ νέου, στον Καποδιστριακό Δήμο Ελυμνίων, ως δημοτικό διαμέρισμα.
Δημοφιλή σήμερα

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....
Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/3/2019
Η ταινία «Εμείς» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 21 έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας