Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας επέδωσε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οποία καλεί το ΥΥΚΑ να αποκαταστήσει την αλήθεια, την τάξη και την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

 


 

Η ΕΠΑΨΥ ζητά επίσης απο το Υπουργείο Υγείας, να καταβάλει στο φορέα  την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών του έτους 2008 και την δόση α’ τριμήνου για την επιχορήγηση της λειτουργίας του για το έτος 2009, σύμφωνα με το προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί. Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση της ΕΠΑΨΥ:
"Το ΥΥΚΑ κατέβαλε τον Δεκέμβριο 2008 επιχορήγηση για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας και εισφορών μηνός Αυγούστου 2008 και δεν έχει ακόμα καταβάλει την επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας των επομένων μηνών μέχρι σήμερα, ούτε επιχορήγηση για την κάλυψη των λοιπών εξόδων λειτουργίας μας. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση είναι καταχρηστική, αντιδεοντολογική, αντικοινωνική και εξαιρετικά επικίνδυνη σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο αρχικά τους ενοίκους των οικοτροφείων, τους εργαζομένους και κατ’ επέκταση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για την υλοποίηση της οποίας το ΥΥΚΑ είναι συμβατικά υπόλογο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Η ΕΠΑΨΥ αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στο δημόσιο και προμηθευτές. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν δηλώσει παραίτηση περίπου 3 -5 εργαζόμενοι σε κάθε δομή μας, ενώ εύλογα είναι ιδιαίτερα δυσχερής η κάλυψη των κενών θέσεων. Οι δε υπόλοιποι εργαζόμενοι απειλούν με επίσχεση εργασίας, καθώς αντιμετωπίζουν την εξουθένωση και την προσβολή της επαγγελματικής και προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Η κατάσταση αυτή της μείωσης του προσωπικού των δομών σε επίπεδο κάτω του προβλεπόμενου, για την οποία δεν έχουμε καμία υπαιτιότητα, δημιουργεί ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ για τους ενοίκους μας, διότι σε λίγο δεν θα έχουμε το στοιχειωδώς αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι δομές και θα αδυνατούμε να παρέχουμε την σωστή φροντίδα και εποπτεία προς τους ενοίκους μας, ψυχικά πάσχοντες, με αποτέλεσμα η εξουθενωμένη θεραπευτική ομάδα να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ήδη σοβαρές κρίσεις και τις υποτροπές των ασθενών και ως εκ τούτου να παραβιάζονται τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά τους για λήψη περίθαλψης και ανθρώπινης φροντίδας.
Ζητούμε το ΥΥΚΑ να μας ενημερώσει για τις άμεσες ενέργειες του για την επίλυση της κατάστασης. Έως τώρα ψεύδεται, διαδίδει παραπλανητικές φήμες και κατηγορίες αδιακρίτως. Μάλιστα τελευταία η Γ. Γ. δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό (ΜΕΓΚΑ, Κοινωνία ώρα 8, 10/2/2009) ότι το ΥΥΚΑ είναι εν τάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στα ΝΠΙΔ που υλοποιούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, κάτι που ΔΕΝ είναι αληθές και επικαλέστηκε γενικά και αόριστα για πολλοστή φορά, ως αιτία του προβλήματος, την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των πόρων που εκταμιεύουν αυτά, κάτι που ΔΕΝ αφορά σε καμία περίπτωση το Σωματείο μας, το οποίο έχει δεχθεί πολλαπλούς και αυστηρούς ελέγχους και δεν έχει δεχθεί παρατηρήσεις για τους κατατιθέμενους προϋπολογισμούς. Αντίθετα παρέχει ευρύ επιστημονικό και κοινωνικό έργο επί 20 έτη, όπως τεκμηριώνεται με διάφορους τρόπους στον εθνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο, καθώς και στο ευρύ κοινό.
Η εξώδικη δήλωση γίνεται παράλληλα με όλες τις ενέργειες του Δικτύου ΑΡΓΩΣ τις οποίες υποστηρίζει η ΕΠΑΨΥ ως μέλός του: αναφορά στον Εισαγγελέα, στο Συνήγορο του Πολίτη, στην Ειδική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές, στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, διαβούλευση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας και υποστήριξης από επιστημονικά υπεύθυνους, εργαζόμενους, αρχές ΤΟΠΑ, πολίτες, συμμετοχή σε ειδική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ.
Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. έχει αναλάβει την ευθύνη της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας, προώθησης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης και κάλυψης των αναγκών του τοπικού πληθυσμού στις περιοχές που καλύπτει. Με ευθύνη του ΥΥΚΑ χρόνιοι ασθενείς θα πρέπει να επιστρέψουν στα άσυλα, πολίτες χάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιες ψυχιατρικές υπηρεσίες (όπως στα Κέντρα Ημέρας και τις Κινητές Μονάδες που καλύπτουν απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές), χάνεται ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο εξειδικευμένων επαγγελματιών, διαρρηγνύονται τοπικές συμμαχίες και δίκτυα προαγωγής ψυχικής υγείας και αποστιγματισμού. Η ευθύνη για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι χρήστες των υπηρεσιών και για την επιστροφή στα άσυλα ανήκει αποκλειστικά στο ΥΥΚΑ." Την εξώδικη δήλωση συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ.Χονδρός, ο Επισημονικός Διευθυντής, κ.Σ.Στυλιανίδης και ο Γενικός Διευθυντής, κ.Ν.Συμεωνίδης.
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

16/4/2019
Φέτος ο κορυφαίος μουσικό συνθέτης συμπληρώνει τα 80 του χρόνια. Μεγάλη τιμή για τους Χαλκιδέους η συναυλία....
1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

17/4/2019
Η ομάδα Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Χαλκίδας διοργανώνει το 1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας