Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009, αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ Εύβοιας, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Χαλκιδέων, κ.Θανάση Ζεμπίλη, το Δήμαρχο Μεσσαπίων, κ.Αντώνη Μπαζώτη και το Δήμαρχο Αρτεμισίου, κ.Χριστοφή Ζάχο (απουσίαζε λόγω σοβαρού κωλύματος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, κ.Γιάννης Μπουροδήμος) επισκέφτηκαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον αναπληρωτή Υπουργό, κ.Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., κ.Βασίλη Τσιατούρα.

 

Η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ επεσήμανε την πρωτοφανή αύξηση της εγκληματικότητας στο νομό, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, και ζήτησε την ενίσχυση της Οργανικής Δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
1. Σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, υπηρετούν (1,6) περίπου Αστυνομικοί ανά χίλιους κατοίκους και η σχέση αυτή τον κατατάσσει με διαφορά τελευταίο νομό στην επικράτεια. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. η αναλογία αστυνομικών ανά κατοίκους, είναι 1 αστυνομικός για 200 κατοίκους.
2. Παρουσιάζονται σημαντικές ανισότητες στην κατανομή του αστυνομικού προσωπικού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Συγκεκριμένα ο Νομός Φθιώτιδας παρά το γεγονός ότι υπολείπεται πληθυσμιακά του νομού μας και δεν παρουσιάζει τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Εύβοιας, υπερτερεί σε αστυνομική δύναμη, κατά 129 αστυνομικούς, ενώ επιπλέον υπηρετούν και 30 αστυνομικοί στο επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Παρά ταύτα το Συμβουλίο μεταθέσεων αποφάσισε κατά το 2008 την κάλυψη των οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Εύβοιας σε ποσοστό (18,75%), της Φθιώτιδας σε ποσοστό (38,70%) και της Βοιωτίας σε ποσοστό (53,10%).
3. Διαπιστώνεται πλήρης αποδυνάμωση του τμήματος τροχαίας Χαλκίδας, το οποίο υπολειτουργεί και δεν παρέχει τις προβλεπόμενες από το νόμο υπηρεσίες στους πολίτες και τους οδηγούς, περιοριζόμενο μόνο στο προανακριτικό του έργο επί τροχαίων ατυχημάτων. Ουσιαστικά, δηλαδή, το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας έχει καταργηθεί και καλείται η Δημοτική Αστυνομία, με περιορισμένο προσωπικό και αρμοδιότητες, να καλύψει τις ανάγκες αστυνόμευσης των οδών, λόγω της παντελούς απουσίας οργάνων της Τροχαίας Χαλκίδας.
Επίσης η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ Εύβοιας επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός με τους λαθρομετανάστες που καταφθάνουν δια θαλάσσης, ενώ ζήτησε και τη δημιουργία τμήματος μεταγωγών με έδρα τη Χαλκίδα.
Τέλος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της κατασκευής του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που ως γνωστό με απόφαση της Διυπουργικής έχει ενταχθεί στα ΣΔΙΤ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα της ΤΕΔΚ Εύβοιας για την ενίσχυση της οργανικής δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας.
Ωστόσο, κατά το προσεχές διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ευρεία κινητοποίηση όλων των φορέων του νομού προκειμένου να αναδειχθεί ως κορυφαίο ζήτημα το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει ο νομός μας και που στερεί από τους πολίτες το κυρίαρχο αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας των εννόμων αγαθών τους.

Επιτέλους οι φορείς αντιδρούν...

Επιτέλους βλέπουμε τους φορείς της Εύβοιας και την ΤΕΔΚΕ να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να παίρνουν πρωτοβουλίες, για ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική κοινωνία, που αφορά στην ασφάλειά της και την πάταξη της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η αμφισβήτηση της ελληνικής αστυνομίας και ο "πυροβολισμός" της, με γνώμονα μεμονωμένα περιστατικά, τη στιγμή που ουδείς εκπρόσωπος της πολιτείας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά και δεν έχει αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αστυνομικό σώμα. Άλλωστε είναι κάτι, που η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. αδυνατεί να το κάνει λόγω θέσεως και σχέσεως με το κράτος. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι off the record θα ακούσεις ανθρώπους της αστυνομίας να εκφράζουν παράπονο και αγανάκτηση πολλές φορές, για το πως ακόμα και οι ίδιοι οι νόμοι, τους δένουν τα χέρια και δυσχεραίνουν το έργο τους, στα πλαίσια πάταξης του εγκλήματος. Νόμοι, που αφορούν στους λαθρομετάνστες, τη χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών κ.λ.π. Επιπλέον, σε ένα νομό όπως η Εύβοια δεν μπορεί να είναι κατά 50 λιγότεροι οι αστυνομικοί απο τις προβλεπόμενες 370 περίπου οργανικές θέσεις. Και αυτό λόγω αποσπάσεων, αδειών, μητρότητας στις γυναίκες κ.λ.π.

Όπως πρόβλημα δημιουργεί στη λειτουργία της αστυνομίας και η έλλειψη κατάλληλων χώρων.

Η αλήθεια είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ. έχει θιχθεί και ουδείς συμπαραστέκεται στο δικό της έργο, που κατά κοινή ομολογία είναι σημαντικό για την κοινωνία. Η συνάντηση αντιπροσωπείας Δημάρχων της Εύβοιας με τον κ.Μαρκογιαννάκη ας ελπίσουμε ότι είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα προς την κατεύθυνση στήριξης της αστυνομίας της Εύβοιας και ενίσχυσης της δύναμής, ώστε ένα έστω απο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να λυθεί. Καθότι, παραμένουν φυσικά οι νόμοι, οι οποίοι τελικά διευκολύνουν τον όποιον άλλον πέραν της αστυνομίας...  
Δημοφιλή σήμερα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα εκδήλωση της ΚΟ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας