Ο Σούλης Παππάς, με την εμπειρία του προπονητή Εθνικής Νέων (2001 και 2002), σχολιάζει το χθεσινό παιχνίδι της Εθνικής και μας εξηγεί γιατί οι νέοι αυτοί ποδοσφαιριστές παρά τις επιτυχίες τους δεν φτάνουν τις περισσότερες φορες να κάνουν μεγάλη καριέρα.

«Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα σημειώνει μια τεράστια επιτυχία. Είναι δύσκολο για μια ομάδα να φτάσει στον τελικό και το έχω βιώσει. Είχαμε φτάσει στους 16 δύο φορές και οι αντίπαλοι ήταν πολύ ισχυροί», υπογραμμίζει ο κύριος Παππάς.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για την Ελλάδα να κερδίσει στον τελικό μια ομάδα που προέρχεται από μια –ποδοσφαιρικά- πολύ ανώτερη χώρα.

Σ.Π.: Η εθνική μας ήταν πολύ καλή αμυντικά αλλά είχε να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο ήταν η Ισπανία, μια ομάδα που φτάνει σχεδόν πάντα στον τελικό. Το δεύτερο ήταν η μεγάλη κόπωση των παιχτών, αφού τα παιχνίδια είναι κάθε δύο μέρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των δυνάμεων για να είναι φρέσκια η ομάδα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό ισχύει και για την  Ισπανίας. Η διαφορά όμως είναι ότι εκείνοι έχουν έναν αριθμό παιχτών ισάξιων δυνατοτήτων και ποιότητας που τους επιτρέπει να ξεκουράζονται, κάτι που δεν ισχύει για την δική μας ομάδα. Πήραν δικαίως το τρόπαιο γιατί ήταν καλύτεροι σε όλη την διάρκεια. Υπερτερούσαν σε φυσικές δυνάμεις και τεχνικές δυνατότητες και βεβαίως αυτό που θα μπορούσε να ελπίζει η εθνική μας ήταν να φτάσει στα πέναλτι όπου όλα είναι ρευστά. Όμως η Ελλάδα με ικανοποίησε γιατί παρουσίασε σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά υψηλό βαθμό αγωνιστικότητας και νοοτροπία νικητή. Έχει πολύ καλές μονάδες και θεωρώ ότι έχει μέλλον. Θέλω να συγχαρώ τον κύριο Τσάνα και τους συνεργάτες του για την παρουσία τους σ ένα τελικό απέναντι σε μια πανίσχυρη πρωταθλήτρια Ευρώπης, κυρίως στις υποδομές αλλά και στην ομάδα Ανδρών εν συνεχεία.

Ενώ η ομάδα της Εθνικής Νέων έχει επιτυχίες, οι παίχτες δεν φτάνουν να κάνουν καριέρα σε γενικές γραμμές. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Σ.Π.: Αρχικά φταίνε οι ανεξέλεγκτες, φθηνές αγορές ξένων παιχτών μέσα από την μεγάλη δραστηριότητα των manager. Δεύτερο και σημαντικότερο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που παρουσιάζουν οι προπονητές της  Super League, οι οποίοι έχοντας ως στόχο την καλή πορεία της ομάδας και την διατήρηση της δουλειάς τους δεν τολμούν να δώσουν ευκαιρίες στους νέους της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι προπονητές που ήρθαν στην Ελλάδα βοήθησαν να αλλάξει κάπως αυτή η νοοτροπία. Επιπλέον  η ανάπτυξη των ιδιωτικών ακαδημιών, συνετέλεσε στο να έχουμε καλύτερη ποιότητα νεαρών ποδοσφαιριστών.

Υπήρχαν παίκτες από την τότε Εθνική Νέων που να έκαναν καριέρα;

Σ.Π: Ναι. Ο Βαγγέλης Μάντζιος, ο Μιχάλης Σηφάκης, ο Φίλιππος Δάρλας, ο Δημήτρης Πετκάκης, ο Φανούρης Γουνδουλάκης, ο Χάρης Παππάς, ο Λεωνίδας Καπάνταης,  ο Γιώργος Τσιρογιάννης, ο Ανέστης Αναστασιάδης, ο Χάρης Σιλιγαρδάκης, ο Δημήτρης Κοντοδήμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Νέων Ελλάδας χάνει τον Τελικό του Euro από τους Ισπανούς για τρίτη φορά. (1η: 1988, 2η:2007)

Ακολουθείστε μας στο Google News