Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Θέλετε να μάθετε τι θα "πάθει" το ζωάκι σας αν το στειρώσετε;
Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες αδέσποτα ζωάκια έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση. Για τον εξής απλό λόγο: λόγω ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου και της φιλοζωίας στην Ελλάδα (αλλά και σε όλο τον Δυτικό Κόσμο) τα σκυλάκια και γατάκια αυξάνονται. Ο τρόπος ελέγχου του αριθμού τους που υπερίσχυε ως τώρα ήταν η δηλητηρίασή τους.

Σε αυτό δεν είναι μόνο υπαίτιος αυτός που ρίχνει το δηλητήριο αλλά και ο περιστασιακός φιλόζωος που μόλις μεγαλώσει το ζώο του ή τον ενοχλήσει σε κάτι το εγκαταλείπει και από την άλλη δεν το στειρώνει, με αποτέλεσμα να γεννάει συνέχεια και να μην μπορούν να υιοθετηθούν τα κουταβάκια λόγω του τεράστιου πληθυσμού τους. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ένα ζευγάρι σκυλιών σε 7 χρόνια τεκνοποιούν 67.000 σκυλάκια και ένα ζευγάρι γάτες σε 7 χρόνια γεννάνε 420.000 γατάκια. O μόνος πολιτισμένος τρόπος να ελέγξουμε και κατά επέκταση να μειώσουμε (ώσπου να εξαφανίσουμε) το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι η στείρωση του ζώου μας. Αν λοιπόν έχετε ζώο και είστε αναποφάσιστοι για την στείρωσή του σκεφτείτε τα εξής:
1. Η στείρωση των θηλυκών ζώων γίνεται με ολική νάρκωση και αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών. Για έναν κτηνίατρο είναι εγχείρηση ρουτίνας που διαρκεί περίπου μία ώρα. Κοστίζει 80 - 100 ευρώ περίπου ανάλογα τις τιμές του κτηνίατρου. Το ίδιο θα κοστίζει και η διατροφή ενός εγκύου ζώου καθώς και το μεγάλωμα των μικρών 2-3 φορές ετησίως. Οι επιπλοκές μιας στείρωσης είναι πολύ μικρότερες ποσοστιαία από αυτές της γέννας.
2. Με την στείρωση τα ζώα ηρεμούν. Γίνονται υπάκουα, δεν υποφέρουν για ζευγάρωμα κατά την διάρκεια του οίστρου, δεν επιμένουν να βρουν ταίρι. Το 70% των θηλυκών στειρωμένων ζώων ζευγαρώνει κανονικά όπως πριν την στείρωση χωρίς βέβαια να τεκνοποιεί. Τα αρσενικά δε γίνονται επιθετικά, δε φεύγουν από το σπίτι, δε δημιουργούν αγέλη και προστατεύονται έτσι από την δηλητηρίαση, εξαφάνιση, αυτοκινητιστικά.
3. Με την στείρωση του ζώου αποφεύγονται οι μολυσματικές νόσοι οι οποίες μεταδίδονται από ζώο σε ζώο κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος.
4. Η στείρωση προσφέρει στο ζώο 2 χρόνια ζωής μέσο όρο γιατί στα μεν θηλυκά δεν κινδυνεύει πια από καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών και στα αρσενικά εξαφανίζεται ο κίνδυνος καρκίνου προστάτη και όρχεων.
5. Δεν είναι απαραίτητο να γεννήσει το θηλυκό ζώο όπως λανθασμένα συμβουλεύουν κάποιοι κτηνίατροι. Τα ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο οίστρο είναι πιο υγιή.
6. Η προσωπικότητα του ζώου δε αλλοιώνεται με την στείρωση και δεν είναι απαραίτητο να παχύνει.
7. Αν το σκυλάκι ή το γατάκι γεννήσει, πρέπει να βρείτε οικογένειες να τα υιοθετήσουν.
8. Η ευθύνη σας δεν σταματάει με την υιοθεσία. Πολλοί που υιοθετούν ζώο το εγκαταλείπουν σε μικρό χρονικό διάστημα ή το αφήνουν να γεννάει.
9. Πρέπει να ξέρετε ότι δίνοντας ένα κουταβάκι ή γατάκι για υιοθεσία στερείτε την ζωή από τα ζωάκια που γεννήθηκαν στον δρόμο και ψάχνουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει.
10. Το ζώο δεν ζευγαρώνει από ευχαρίστηση αλλά μόνο για λόγους αναπαραγωγής. Στην αντίθετη περίπτωση θα ζευγάρωνε συνεχώς. Ο άνθρωπος έχει μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην αναπαράγεται κάθε φορά που ζευγαρώνει. Το ζώο έχει μόνο την στείρωση.

Στείρωση ή ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή λοιπόν;

Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ " ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ"   
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

18/4/2019
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 19:00....
Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας