Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου διπλωματούχων αγρονόμων & τοπογράφων μηχανικών της Εύβοιας, συζήτησε το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση χαρακτηρισμού ως διατηρητέων ορισμένων μόνον κτιρίων εντός του συγκροτήματος Γεωργιάδη και κατέληξε στα εξής:
Βιομηχανικό κτίριο πρώην Γεωργιάδη - Χαλκίδα.
Βιομηχανικό κτίριο πρώην Γεωργιάδη - Χαλκίδα.

Κατανοούμε πως στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατεί πλέον να αναλάβει μόνη της το βάρος της αξιοποίησης των χώρων και των κτιρίων που της ανήκουν.

Έτσι θα χρειαστεί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να μην βλέπουμε για πάντα γύρω μας «ωραία» δημόσια καταρρέοντα ερείπια – σκουπιδότοπους, όπως η Δημοτική Αγορά, η Αρέθουσα, το σπίτι της οδού Παίδων κλπ.

Ασχέτως εάν ορισμένα εκ των κτιρίων του συγκροτήματος Γεωργιάδη δεν χαρακτηρίζονται ως μνημεία με τις υπουργικές αποφάσεις της 15-6-2012 (Καραπαναγιώτη) και 30-5-2011 (Γερουλάνος), θεωρούμε πως πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε η ιστορική φυσιογνωμία της έκτασης.

Άλλωστε η σχετική δήλωση του δελτίου τύπου της Περ. Ενότητας Εύβοιας αναφέρει πώς η ίδια «αγόρασε το ακίνητο με σκοπό να διατηρηθούν και να αναπαλαιωθούν τα παλαιά βιομηχανικά κτίρια». Αυτή η δήλωση θεωρούμε ότι αποτελεί και σημαντικότατη δέσμευση.  

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα βήματα:

α) Άμεση τροποποίηση του σχεδίου πόλης με στόχο να μην ρυμοτομούνται και να αναδεικνύονται τα υφιστάμενα κτήρια, με ήπιους όρους δόμησης και με χρήσεις συμβατές με την ιστορικότητα του τόπου.

β) Εκτός των κτιρίων που χαρακτηρίζονται ως μνημεία, πρέπει να διατηρηθεί απαραίτητα και το κτίριο στο μέτωπο της Εθνικής Οδού, το οποίο οριοθετεί όλο το συγκρότημα Γεωργιάδη και το προστατεύει από την όχληση λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής (ΚΤΕΛ, κόμβος περιφερειακής οδού, κλπ. ).

γ) Σε συνεννόηση με τις αρχιτεκτονικές σχολές να προταθούν διπλωματικές εργασίες για την ανάδειξη των κτιρίων του συγκροτήματος με προτάσεις για την επανάχρησή τους και για την ανέγερση κτιρίων προς εκμετάλλευση με στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

δ) Με βάση τα παραπάνω να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να οριστικοποιηθούν οι λύσεις για τον τρόπο δόμησης και αξιοποίησης του συγκροτήματος Γεωργιάδη συνολικά.

Ο Σύλλογός μας, όπως έπραξε στην υπόθεση Δάριγκ, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια διάσωσης του ζωτικού αυτού χώρου από την υπερεκμετάλλευση ιδιωτικών συμφερόντων, συνεχίζει τη δράση του με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του συγκροτήματος Γεωργιάδη.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας