Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και ακόμη 2 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχετικά με τον εθελοντισμό στο Λιμενικό Σώμα, στην Πυροσβεστική και στην Ακτοφυλακή.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Θέμα: Σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση πλήρους εφαρμογής του Ν. 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και Άλλες Διατάξεις»

Κύριε Υπουργέ,
Είναι γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές συντελούν στον πολλαπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών και στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, μεγεθύνοντας έτσι τις ανάγκες τις χώρας σε πυροσβεστικό προσωπικό.

Ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν επαρκώς εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη γεγονός το οποίο αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφιση του Νόμου 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και Άλλες Διατάξεις», τον Νοέμβριο του 2011.

Βασικός σκοπός του νέου αυτού νόμου ήταν, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση και καλύτερη οργάνωση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της εθελοντικής διάθεσης των πολιτών για προσφορά στον τομέα της πυρασφάλειας – πυρόσβεσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονταν η περαιτέρω προώθηση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και Κλιμάκια), με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περιοχές της χώρας που δεν διαθέτουν Επαγγελματικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, όπως σε νησιά και σε ορεινές ή άλλες ακριτικές περιοχές.

Αδιαμφισβήτητα, βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι η άμεση και πλήρης εφαρμογή του ψηφισθέντα νόμου. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αφενός, εξαιτίας της μη πλήρους εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου και, αφετέρου, λόγω της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης στην έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων ή αποφάσεων εκ μέρους του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η απόφαση για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ η απόφαση για την απόκτηση της ιδιότητας του εθελοντή, την βασική εκπαίδευση και άλλα συναφή θέματα, μόλις τον Απρίλιο του 2012 – με την έναρξη δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Να επισημανθεί, επίσης, ότι εκκρεμούν ακόμη η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος και δύο  Υπουργικών Αποφάσεων.  
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Ποια είναι τα σχέδια του κ. Υπουργού για την πλήρη αξιοποίηση του εθελοντικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος;

2. Πότε προβλέπεται η έκδοση των δύο Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (άρθρο 27, παρ. 9) και τον καθορισμό του τύπου και των προδιαγραφών της στολής του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που πρέπει να φέρουν οι εθελοντές πυροσβέστες (άρθρο 20, παρ.3); Επίσης, πότε τοποθετείται η έκδοση του Π.Δ. που αφορά στη σύσταση του λογαριασμού αλληλοβοήθειας Εθελοντών Πυροσβεστών (άρθρο 18, παρ. 5);

3. Για ποιον λόγο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες για την ίδρυση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στους Δήμους Κέας, Σπετσών και Κηφισιάς, μολονότι οι συγκεκριμένοι δήμοι υπέβαλλαν σχετικό αίτημα προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος πριν από τουλάχιστον έξι μήνες;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

16/10/2018
Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Παρασκευή 19 έως και τη...
Νέο εξώδικο από τη ΔΕΗ σε ΛΑΡΚΟ και απειλή για διακοπή ρεύματος

Νέο εξώδικο από τη ΔΕΗ σε ΛΑΡΚΟ και απειλή για διακοπή ρεύματος

15/10/2018
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με νέο εξώδικο προς την κρατική βιομηχανία προειδοποιεί με μέτρα που προβλέπονται στον Κώδι...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας

15/10/2018
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από τους γονείς των μαθητών του Ειδικού νηπιαγωγ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας