Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αναγνωρισμένο από την ΕΕ ως ΠΟΠ, το σύκο Κύμης παράγεται από τα 25.000 συκόδενδρα της ευρύτερης περιοχής στην Εύβοια αποκλειστικά από την ντόπια ποικιλία τραγιάνικα. Το γλυκό τελικό αποξηραμένο αποτέλεσμα προκύπτει από την ασκάδα, όπως κοινά λέγεται από τους συκοπαραγωγούς, δηλαδή από τα δύο ξηραμένα και σχισμένα στη μέση σύκα που είναι κολλημένα μεταξύ τους.

Το σύκο Κύμης, μικρού μεγέθους και στρογγυλό, εμφανίζεται σε δύο τύπους. Τον πιο γνωστό στον καταναλωτή κλιβανισμένο ή λευκού τύπου, που έχει υποστεί επεξεργασία σε ειδικό θάλαμο (κλίβανο) με τη χρήση ατμών θειαφιού (που δεν προσροφάται από τον φλοιό) κι έχει αποκτήσει λευκό χρώμα και γεύση αμυδρά όξινη.

Μπορεί, πάλι, να είναι και ακλιβάνιστο ή φυσικού τύπου, σύκο δηλαδή που δεν έχει υποστεί θείωση, έχει σκούρο καφέ χρώμα, είναι χορταστικό, με γλυκιά νόστιμη γεύση, μόνο που δεν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία παραγωγής στα 3.000 στρέμματα συκεώνων της Κύμης αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου κι ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου.

Ηδη η μεγάλη ηλιοφάνεια, τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια, τα εδάφη και η έλλειψη αρδευτικού νερού - αφού το συκόδεντρο δεν είναι απαιτητικό σε πότισμα - έχουν ευνοήσει συνήθως την καρποφορία. Η δε ξήρανση των σύκων αυτών έχει μοναδικότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Ολόκληρη η ποσότητα που συγκεντρώνεται προέρχεται πάνω από τα δέντρα, όχι από τα πεσμένα στο έδαφος.

Τα σύκα δεν συλλέγονται σε υπερώριμη κατάσταση, αλλά αμέσως μετά την ωρίμασή τους, όταν το χρώμα τους είναι ωχροπράσινο. Κατόπιν σχίζονται, ανοίγονται προσεκτικά, ώστε να αποκτήσουν καλή φόρμα - εμφάνιση και να είναι πλέον ελκυστικά. Είναι η ώρα για να λιαστούν στις «λιασταριές», που συνήθως είναι οι ταράτσες στα σπίτια των παραγωγών. Εκεί πάνω, απλωμένα σε ξύλινα πλαίσια, εκτίθενται στον ήλιο για 4-5 μέρες μέχρις ότου αποξηρανθούν. Είναι πια έτοιμα να κλειστούν το ένα μέσα στο άλλο.

Στην τελική μορφή τους, τα αποξηραμένα αυτά σύκα (με βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) τοποθετούνται από τους παραγωγούς σε πλαστικά κιβώτια. Μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης (http://www.figkimi.gr) στον οικισμό Μεντούλι Καλημεριάνων, όπου συγκεντρώνεται το 95% της ετήσιας παραγωγής, οι περίπου 150 τόνοι σύκων που μαζεύουν 500 παραγωγοί από τις 22 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Εκεί στον Συνεταιρισμό διενεργείται και ο ποιοτικός έλεγχος από ελεγκτή, η ανάλογη κατανομή των σύκων σε κατηγορίες. Θα πλυθούν κατόπιν σε θερμό νερό, ώστε να καθαριστούν και να μαλακώσουν. Και η συσκευασία τους γίνεται χειρωνακτικά, χωρίς τη χρήση συντηρητικών, ώστε να παραμένουν διαρκώς άριστα. Για να συντηρηθούν, μάλιστα, οι παραγωγοί φροντίζουν να τους προσθέτουν και φύλλα δάφνης ή θυμαριού.

Από τον Συνεταιρισμό φεύγουν σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων (προς 1,75 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) έως και των 5 κιλών (5,50 ευρώ). Πωλούνται πανελλαδικά σε σουπερμάρκετ, κάβες και καταστήματα τροφίμων. Εχουν ζήτηση και από ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά και Ν. Αφρική, χώρες όπου εξάγεται το 30% της παραγωγής.

Του Πέτρου Στεφανή - Τα Νέα

Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης
Δημοφιλή σήμερα

Με κάθε επισημότητα η πανήγυρη προς τιμήν του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

Με κάθε επισημότητα η πανήγυρη προς τιμήν του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

27/05/2017
Με πληθωρική συμμετοχή χριστιανών από τα πέρατα της οικουμένης, πανηγύρισε το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στο Νέο Προκόπ...
Σε δενδροφύτευση στο πάρκο του Λαού και στο Αλσύλλιο Κανήθου προχώρησαν 5 δημοτικά σχολεία

Σε δενδροφύτευση στο πάρκο του Λαού και στο Αλσύλλιο Κανήθου προχώρησαν 5 δημοτικά σχολεία

29/05/2017
Σε δενδροφύτευση θάμνων και πουρναριών στο Πάρκο το Λαού και στο Αλσύλ...
Χωρίς Τρένα και Προαστιακό από την Τρίτη εώς την Πέμπτη

Χωρίς Τρένα και Προαστιακό από την Τρίτη εώς την Πέμπτη

29/05/2017
Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), με εξώδικό της προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας