Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Coffee Island - Χαλκίδα
Αναγνωρισμένο από την ΕΕ ως ΠΟΠ, το σύκο Κύμης παράγεται από τα 25.000 συκόδενδρα της ευρύτερης περιοχής στην Εύβοια αποκλειστικά από την ντόπια ποικιλία τραγιάνικα. Το γλυκό τελικό αποξηραμένο αποτέλεσμα προκύπτει από την ασκάδα, όπως κοινά λέγεται από τους συκοπαραγωγούς, δηλαδή από τα δύο ξηραμένα και σχισμένα στη μέση σύκα που είναι κολλημένα μεταξύ τους.

Το σύκο Κύμης, μικρού μεγέθους και στρογγυλό, εμφανίζεται σε δύο τύπους. Τον πιο γνωστό στον καταναλωτή κλιβανισμένο ή λευκού τύπου, που έχει υποστεί επεξεργασία σε ειδικό θάλαμο (κλίβανο) με τη χρήση ατμών θειαφιού (που δεν προσροφάται από τον φλοιό) κι έχει αποκτήσει λευκό χρώμα και γεύση αμυδρά όξινη.

Μπορεί, πάλι, να είναι και ακλιβάνιστο ή φυσικού τύπου, σύκο δηλαδή που δεν έχει υποστεί θείωση, έχει σκούρο καφέ χρώμα, είναι χορταστικό, με γλυκιά νόστιμη γεύση, μόνο που δεν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία παραγωγής στα 3.000 στρέμματα συκεώνων της Κύμης αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου κι ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου.

Ηδη η μεγάλη ηλιοφάνεια, τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια, τα εδάφη και η έλλειψη αρδευτικού νερού - αφού το συκόδεντρο δεν είναι απαιτητικό σε πότισμα - έχουν ευνοήσει συνήθως την καρποφορία. Η δε ξήρανση των σύκων αυτών έχει μοναδικότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Ολόκληρη η ποσότητα που συγκεντρώνεται προέρχεται πάνω από τα δέντρα, όχι από τα πεσμένα στο έδαφος.

Τα σύκα δεν συλλέγονται σε υπερώριμη κατάσταση, αλλά αμέσως μετά την ωρίμασή τους, όταν το χρώμα τους είναι ωχροπράσινο. Κατόπιν σχίζονται, ανοίγονται προσεκτικά, ώστε να αποκτήσουν καλή φόρμα - εμφάνιση και να είναι πλέον ελκυστικά. Είναι η ώρα για να λιαστούν στις «λιασταριές», που συνήθως είναι οι ταράτσες στα σπίτια των παραγωγών. Εκεί πάνω, απλωμένα σε ξύλινα πλαίσια, εκτίθενται στον ήλιο για 4-5 μέρες μέχρις ότου αποξηρανθούν. Είναι πια έτοιμα να κλειστούν το ένα μέσα στο άλλο.

Στην τελική μορφή τους, τα αποξηραμένα αυτά σύκα (με βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) τοποθετούνται από τους παραγωγούς σε πλαστικά κιβώτια. Μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης (http://www.figkimi.gr) στον οικισμό Μεντούλι Καλημεριάνων, όπου συγκεντρώνεται το 95% της ετήσιας παραγωγής, οι περίπου 150 τόνοι σύκων που μαζεύουν 500 παραγωγοί από τις 22 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Εκεί στον Συνεταιρισμό διενεργείται και ο ποιοτικός έλεγχος από ελεγκτή, η ανάλογη κατανομή των σύκων σε κατηγορίες. Θα πλυθούν κατόπιν σε θερμό νερό, ώστε να καθαριστούν και να μαλακώσουν. Και η συσκευασία τους γίνεται χειρωνακτικά, χωρίς τη χρήση συντηρητικών, ώστε να παραμένουν διαρκώς άριστα. Για να συντηρηθούν, μάλιστα, οι παραγωγοί φροντίζουν να τους προσθέτουν και φύλλα δάφνης ή θυμαριού.

Από τον Συνεταιρισμό φεύγουν σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων (προς 1,75 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) έως και των 5 κιλών (5,50 ευρώ). Πωλούνται πανελλαδικά σε σουπερμάρκετ, κάβες και καταστήματα τροφίμων. Εχουν ζήτηση και από ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά και Ν. Αφρική, χώρες όπου εξάγεται το 30% της παραγωγής.

Του Πέτρου Στεφανή - Τα Νέα

Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης
Δημοφιλή σήμερα

Παναγία Λιαουτσιάνισσα, Κύμη Εύβοιας

Παναγία Λιαουτσιάνισσα, Κύμη Εύβοιας

06/08/2013
Στο συνοικισμό Λιαουτσιάνισσα Κύμης, σε μια μαγευτική τοποθεσία, υψώνεται μεγαλοπρεπής ο Ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός εορτάζει την ημέρα Κοιμή...
Η παιδική θεατρική παράσταση «Μύθου του Αισώπου» στη Χαλκίδα

Η παιδική θεατρική παράσταση «Μύθου του Αισώπου» στη Χαλκίδα

25/07/2017
Το Μικρό Θέατρο Λάρισας περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα για 7ο συνεχές καλοκαίρι με τις παραστάσεις Το Ασχημόπαπο, "Ο Βασιλιάς των Λι...
Παραδοσιακά και με πλήθος κόσμου ο εορτασμός της Παναγίας στα χωριά της Κύμης

Παραδοσιακά και με πλήθος κόσμου ο εορτασμός της Παναγίας στα χωριά της Κύμης

15/08/2017
Εκκλησιασμός αλλά και παραδοσιακό στιφάδο στα χωριά της Κύμης....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας