Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την κοινή διαπίστωση ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους πόρους των δήμων διότι έτσι η Αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε κατάρρευση και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες για τους ίδιους τους πολίτες διατύπωσαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με δηλώσεις τους αμέσως μετά την επίσκεψη, σήμερα το μεσημέρι, αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στον Περισσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε σύμπτωση απόψεων για το κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι στις σημερινές συνθήκες και επισημάνθηκε ο κίνδυνος άμεσης και πλήρους κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών που, λόγω κρίσης, με μεγαλύτερη ένταση προσφέρουν σήμερα.

Η κ. Παπαρήγα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει εντός και εκτός Βουλής την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, διότι, όπως τόνισε, διαφορετικά η κατάρρευση θα είναι άμεση, καταλυτική και σε συνθήκες που η φτώχεια μεγαλώνει και τα νέα μέτρα οδηγούν σε νέες μάζες νεόπτωχων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των πολιτών και των οικογενειών που αναζητούν τη στήριξη από τις πολλαπλές κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τονίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή από τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση θα οδηγήσει αφενός σε παράλυση τον κοινωνικό ιστό, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι, και αφετέρου τον Σεπτέμβριο, τους ίδιους τους δήμους σε στάση πληρωμών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Αλέκα Παπαρήγα: Είμαστε αποφασισμένοι, στηρίζοντας κινητοποιήσεις από τα κάτω αλλά και με ιδιαίτερες παρεμβάσεις από τη Βουλή να διεκδικήσουμε την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, διότι εάν δεν υλοποιηθεί έστω και αυτό το ελάχιστο που έχει μπει στον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, τότε ο κίνδυνος πραγματικά, κατάρρευσης των όποιων υπηρεσιών προσφέρουν οι δήμοι, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα θα είναι άμεσος, καταλυτικός σε συνθήκες που η φτώχεια μεγαλώνει και τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν μάζες νεόπτωχων.

Θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο έχει πολύ μεγάλη σημασία και με τη δράση των τοπικών αρχών, της τοπικής διοίκησης, να στηριχθούν δομές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, είτε αυτά είναι Κέντρα Υγείας, είτε δομές που έχει ο ίδιος ο δήμος, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικοί σταθμοί, η λειτουργία των σχολικών κτιρίων και ιδιαίτερα η θέρμανση, ό,τι εν πάσει περιπτώσει τοπικές ή κρατικές δομές υπάρχουν, πρέπει να στηριχθούν πριν από όλα με την κρατική χρηματοδότηση και δε μπορεί αυτά να στηρίζονται στην ατομική, εθελοντική πρωτοβουλία. Στο κάτω–κάτω ο ατομικός εθελοντισμός μπορεί να έχει μια συνεισφορά μόνο όταν αυτά στηρίζονται με προσωπικό που απασχολείται και αμείβεται σωστά και καλά. Και οι δραστηριότητες πρέπει να αγκαλιάσουν σήμερα πολύ περισσότερο αριθμό οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων από ό,τι γίνονταν μέχρι τώρα.

Κώστας Ασκούνης: Ενημερώσαμε τη γενική γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, την κ. Παπαρήγα για τα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης η προσφορά των δήμων στον κοινωνικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως ανέφερε και η γενική γραμματέας. Αναφερόμαστε σε μια σειρά δομών που έχουμε δημιουργήσει, που σήμερα είναι, αν θέλετε, το αποκούμπι του κόσμου που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Και δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο μόνο οι φτωχοί και οι χαμηλόμισθοι, αλλά και τα μεσαία στρώματα που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και έρχονται στο δήμο για τις κοινωνικές υποδομές, για τους παιδικούς σταθμούς, για τα κοινωνικά παντοπωλεία, για τα κοινωνικά ιατρεία, για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης,  για το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επομένως εμείς λέμε προς την Κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή πόρων θα οδηγήσει σε κατάρρευση αυτού του κοινωνικού ιστού, του δικτύου κοινωνικής προστασίας που έχουμε δημιουργήσει οι δήμοι.

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως διότι η γενική γραμματέας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια των δήμων στον κοινωνικό τομέα. Τονίζουμε όμως για μία ακόμη φορά, το γεγονός ότι οποιαδήποτε περικοπή από τα συμφωνηθέντα με την Κυβέρνηση θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση τους δήμους.

Δηλαδή από το Σεπτέμβριο, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών. Κάτι το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον ίδιο τον λαό».
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

17/4/2019
Η ομάδα Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Χαλκίδας διοργανώνει το 1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας....
Υπουργείο Παιδείας: Προχωρά η διαδικασία για «κουδούνι στις εννιά»

Υπουργείο Παιδείας: Προχωρά η διαδικασία για «κουδούνι στις εννιά»

17/4/2019
Η επιστηµονική κοινότητα το συνιστά, ο υπουργός Παιδείας το θέλει, αλλά τα πρακτικά προβλήµατα είναι πολλά....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας