Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με 163 ναι και 101 όχι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Παιδεία. Συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές και το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία. Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι πέντε είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Χρ. Αηδόνης, Γ.Ντόλιος και ο Συμεών Κεδίκογλου.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία με 163 «ναι» και 101 «όχι»
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία με 163 «ναι» και 101 «όχι»

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το νομοσχέδιο

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του είπε ότι είχε πρόθεση να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και να ζητήσει την απόσυρσή του, ωστόσο η δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές τον φέρνουν σε κατάσταση αναμονής.

”Χαίρομαι που άκουσα τον υπουργό να μιλά για αλλαγές. Θα περιμένω να τις δω και στη συνέχεια θ’ αξιολογήσω τη στάση μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ο οποίος πρόσθεσε: ”πρέπει να βροντοφωνάζουμε για κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή και όχι να την καταργούμε”.


Ο Παπανδρέου για το νομοσχέδιο από depy6

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση νόμου που καταργεί τελείως τον νόμο 4009), τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ.
 
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου του, Γ. Παπανδρέου: Πρόκειται για τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γ. Παπανδρέου, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Ντόλιο, Συμεών Κεδίκογλου, και Ανδρέα Λοβέρδο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε επί της αρχής, με θετικές εκτιμήσεις και για τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, στις οποίες ωστόσο δεν περιλαμβανόταν η ολοκλήρωση της θητείας των πρυτάνεων που παραδίδουν κανονικά μετά από διετία - και η οποία είχε καταγγελθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ως «συναλλαγή».
 
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει το άρθρο 12 για τη θητεία των πρυτάνεων.
 
Η συζήτηση επί των άρθρων, η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας, επεφύλαξε και νέες βολές κατά του νομοσχεδίου. Αρχικώς, η πρώην υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συμφωνία με τις χθεσινές αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, είχε στηλιτεύσει ως «συναλλαγή» την προβλεπόμενη παράταση της θητείας ορισμένων πρυτάνεων πέραν του Δεκεμβρίου, αναρωτώμενη μάλιστα, «γιατί δεν κάνουμε συναλλαγή και με άλλες ομάδες που διαμαρτύρονται; Αυτό στέλνει λάθος μήνυμα ότι όχι μόνο δεν σεβόμαστε τον 4009, αλλά τον καταστρατηγούμε. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή τη διάταξη και άλλες».
 
Αργότερα, ωστόσο, σε δεύτερη τοποθέτησή της, η κα Χριστοφιλοπούλου, παρότι δήλωσε πως «ενέχει στοιχεία συναλλαγής» η ολοκλήρωση της θητείας των πρυτάνεων, παραδέχθηκε πως «η βασική φιλοσοφία του νόμου δεν αλλάζει» και ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για την από πλευράς του αποδοχή συγκεκριμένης πρότασής της για τα εκλεκτορικά σώματα.
  
«Το μήνυμα είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων - κι αν αυτό ισχύει για τους πρυτάνεις, τότε τι να πει κανείς για τους τραπεζίτες ή τους φοροφυγάδες. Θα έπρεπε να βροντοφωνάζουμε για κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή αντί να την καταργούμε αποδεικνύοντας τη θέλησή μας να σπάσουμε αυγά, να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη και ισχυρή χωρίς την ανάγκη αιμοδοσίας» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα τη διετία 2009-11, ήταν η πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ρυθμό υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων». 

«Ο νόμος 4009 έφερε αέρα στα Πανεπιστήμια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τον εφαρμόσουμε και να τον υλοποιήσουμε - και να ξεπεράσουμε προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς» απάντησε ο υπουργός Παιδείας.
 
«Για τον ίδιο άλλωστε λόγο, το καταψηφίζει και η Αριστερά» σημείωσε από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
 
Σε κάθε περίπτωση, καταγράφονται οι τρεις τελευταίες αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο κ. Αρβανιτόπουλος:

 
1) Η αρμοδιότητα συγκρότησης των επιτροπών επιλογής και εξέλιξης των καθηγητών των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκει μεν στη Συνέλευση του Τμήματος, αλλά προϋποτίθεται πλέον και η σύμφωνη γνώμη της Κοσμητείας.
 
2) Παραμένει στην Κοσμητεία η αρμοδιότητα του προγραμματισμού και της εισήγησης προς τον πρύτανη για την προκήρυξη θέσεων καθηγητών, ύστερα από εισήγηση των συνελεύσεων των Τμημάτων (σ.σ. το νομοσχέδιο προέβλεπε η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί στη Συνέλευση του Τμήματος).
 
3) Ο εκάστοτε κοσμήτορας δεν επιτρέπεται να εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας