Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Περιφέρεια
Νέα παρέμβαση επιχειρεί προς την Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, φέρεται να πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους της δανειακής σύμβασης που έχουν συνάψει με την Αθήνα.
Το ΔΝΤ πιέζει για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Το ΔΝΤ πιέζει για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Η WSJ, η οποία επικαλείται αξιωματούχους που πρόσκεινται στις συζητήσεις, αναφέρει ότι τα στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στην άποψή τους πως το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί σε «βιώσιμα» επίπεδα προτού αποδεσμευτούν πολλά επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος της Ελλάδας κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020 και «ρίχνει» πληθώρα προτάσεων στο διαπραγματευτικό τραπέζι, με σκοπό να καλυφθεί η χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.

Πάντως, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το πώς ακριβώς ορίζεται η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το κεντρικό θέμα μιας συζήτησης που αναμένεται να διαρκέσει μήνες με αντικείμενο την ελάφρυνση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το ΔΝΤ θέλει τώρα να δει το ελληνικό χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα έχει αποπληρώσει δάνεια αξίας 33 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, λένε οι αξιωματούχοι. Το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το στόχο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, όταν η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπέγραψαν μια νέα συμφωνία στήριξης που επέβαλε σημαντικές απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης (PSI). Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ αντανακλά την άποψη των αξιωματούχων του Ταμείου πως ο προηγούμενος στόχος δεν εξασφαλίζει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της έως το 2020.

Από το Φεβρουάριο, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό άνω του 7% το τρέχον έτος, πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 4,7% που είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο, ενώ η ύφεση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2013. Η εξέλιξη αυτή έχει πλήξει τα φορολογικά έσοδα και έχει διευρύνει το χρηματοδοτικό έλλειμμα που πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ έχει θέσει απί τάπητος πολλές επιλογές που θα καλύψουν αυτή την "τρύπα" και που θα οδηγήσουν επίσης το χρέος της Ελλάδας πιο κοντά στο 100% του ΑΕΠ έως το 2020, λένε οι αξιωματούχοι, ωστόσο αυτές συναντούν ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη. Μια μέση λύση θα ήταν άλλη μία μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισ. δολαρίων στο διάστημα 2012-2014.

Οι πιο αντιφατικές πολιτικά επιλογές περιλαμβάνουν την αποδοχή κουρέματος 30% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Τα ομόλογα αυτά έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος. Επίσης, την αποδοχή κουρέματος επί των διμερών δανείων που έχουν συνάψει με την Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Πρώτο Θέμα
Δημοφιλή σήμερα

Απαγόρευση καύσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

Απαγόρευση καύσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

29/03/2017
Σε απαγόρευση καύσης προχωρά από την 1η Απριλίου μέχρι την 31 Οκτωβρίου, σε όλο το νομό Ευβοίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας....
Εκδρομή στην ορθόδοξη Σερβία

Εκδρομή στην ορθόδοξη Σερβία

28/03/2017
Το Τουριστικό Γραφείο ΑΡΕΘΟΥΣΑ TOURS που εδρεύει στη Χαλκίδα, διοργανώνει ένα ξεχωριστό προσκυνηματικό ταξίδι 4 ημερών στα ορθόδοξα μοναστήρια της Σερβίας....
Το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα των εμπορικών καταστημάτων Χαλκίδας

Το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα των εμπορικών καταστημάτων Χαλκίδας

30/03/2017
Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας ανακοινώνει το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων για τ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας