Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Έκκληση του τέως Δημάρχου Αυλώνος Δημήτρη Κατσούλη προς τους Βουλευτές του Νομού μας για να παρέμβουν στην Κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή Αυλωναρίου, Οκτωνιάς και Μαντρακίου.
Έκκληση του Δημήτρη Κατσούλη προς τους Ευβοείς βουλευτές για τις πυρόπληκτες περιοχές
Έκκληση του Δημήτρη Κατσούλη προς τους Ευβοείς βουλευτές για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο τέως Δήμαρχος Αυλώνος Δημήτρης Κατσούλης με επιστολή που απευθύνει στους Βουλευτές του Νομού και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τους άμεσους κινδύνους για νέες φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την Πυρκαγιά των προηγουμένων ημερών που έπληξε την περιοχή της δημοτικής ενότητας Αυλώνος και ιδίως τους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Αχλαδερής με αποκορύφωμα την καταστροφή στην Κορασίδα και τον Κάλαμο.

Επίσης επισημαίνει την ανάγκη να προστατευθούν οι προ της  πυρκαγιάς χρήσεις γης και να προχωρήσει άμεσα η κήρυξη ως αναδασωτέων των δασικών εκτάσεων. Τέλος επιμένει στην άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων στις περιοχές που έχουν ήδη βεβαρημένο ιστορικό.

Δεν παραλείπει επίσης να επισημάνει την καταστροφή που έχουν υποστεί οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού καθώς και γενικότερα η τοπική οικονομία από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. Ζητά από τους Βουλευτές να παρέμβουν στην Κυβέρνηση για την διασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων και την άμεση εκτέλεση των επειγόντων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Την ίδια επιστολή θα απευθύνει και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο τέως  Δήμαρχος Αυλώνος υπογραμμίζει:

«Με την παρούσα επιστολή  επιθυμώ να σας επισημάνω την κρισιμότητα των προβλημάτων που προξένησε στην περιοχή του πρώην Δήμου Αυλώνος η πυρκαγιά του τριημέρου 24 έως 26 και σήμερα, 28 Αυγούστου 2012. Οι επισημάνσεις αυτές αποτελούν και συνηγορία στα αιτήματα που θα θέσουν οι τοπικοί φορείς και ιδίως ο οικείος Δήμος Κύμης Αλιβερίου.

Η πυρκαγιά κατέκαψε πέραν  των καλλιεργήσιμων και μεγάλο τμήμα δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων η οριοθέτηση και η άμεση ανακήρυξη της αναδάσωσης των οποίων αποτελεί την στοιχειωδώς επείγουσα διοικητική και κανονιστική πράξη προστασίας του χαρακτήρα τους και αποφυγής καταπατήσεων και παράνομης δόμησης.

Επισημαίνω μετά λόγου γνώσεως ότι η  προστασία των χρήσεων γης που υπήρχαν πριν την πυρκαγιά αποτελεί την πρωταρχική προϋπόθεση για να μην γίνει η πυρκαγιά αφορμή κερδοσκοπίας, καταπάτησης, οικοπεδοποίησης και  περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και των όρων βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο σχεδιασμός όμως  απαιτεί χρόνο και ο χρόνος τώρα δεν υπάρχει ενόψει των προσεχών μηνών του χειμώνα. Σήμερα η τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που επέφερε η πυρκαγιά των προηγουμένων ημερών δεν επιτρέπει  εφησυχασμό αλλά επιτάσσει τη συντονισμένη δράση για να διασωθούν οι περιουσίες των κατοίκων της.

Οι άμεσες ενέργειες που θα αποσοβήσουν κινδύνους νέων κατολισθήσεων και πλημμύρας θα επιτρέψουν ίσως στους κατοίκους, στην τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση να ανασχεδιάσουν, στο μέτρο του δυνατού, το μέλλον της πανέμορφης περιοχής μας χωρίς τα λάθη και τις παραλήψεις που υποβάθμισαν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Να γίνει μία νέα αρχή. Εάν όμως δεν γίνουν τα επείγοντα και αναγκαία αυτή η ευκαιρία θα χαθεί.

Γιαυτό απαιτείται παράλληλα η άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας της Κορασίδας και του Καλάμου με την συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά πρωτίστως απαιτείται η προηγούμενη έγκριση εκτάκτων χρηματοδοτήσεων γιαυτά. Προς αυτή την κατεύθυνση σας παρακαλώ να συμβάλλετε με την παρέμβασή σας στην Κυβέρνηση.

Οι οικισμοί της Κορασίδας και του Καλάμου μετά την καταστροφική πυρκαγιά κινδυνεύουν άμεσα. Ασφαλώς και σε όλη την πληγείσα περιοχή ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά στην Κορασίδα και στον Κάλαμο συντρέχουν περισσότεροι λόγοι που τις καθιστούν ευάλωτες σε επικείμενες φυσικές καταστροφές που θα προκληθούν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, ειδικά σήμερα και υπό το πρίσμα της τραγικής οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή πάνω από δέκα οικογενειακές επιχειρήσεις εστίασης και ενοικιαζόμενων δωματίων (περίπου 300 κλίνες) αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες της περιοχής μας. Η τοπική οικονομία δεν αντέχει άλλες πληγές.

Σας παρακαλώ να λάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία στην επείγουσα αποτροπή νέων κινδύνων φυσικής καταστροφής. Να χρηματοδοτηθούν οι επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και να σχεδιαστούν με την συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών. Να στηριχθούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες στις πληγείσες περιοχές.

Όλα αυτά να υλοποιηθούν εγκαίρως. Τώρα είναι η ώρα της άμεσης δράσης. Στη συνέχεια όλοι μαζί οι φορείς της τοπικής κοινωνίας μπορούν να σχεδιάσουν μία νέα αρχή με όρους βιωσιμότητας. Τώρα όμως πρέπει να διασωθεί η περιοχή, οι περιουσίες, το περιβάλλον και η τοπική οικονομία.

Η παρέμβασή σας στην Κυβέρνηση  πιστεύω ότι μπορεί να είναι καθοριστική. Δεν υπάρχει επαρκής χρόνος. Χρειάζονται  άμεσα αποτελέσματα.»
Δημοφιλή σήμερα

Το Συνδικάτο τροφίμων και ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας κάνει Καταγγελία

Το Συνδικάτο τροφίμων και ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας κάνει Καταγγελία

15/2/2019
Το Συνδικάτο τροφίμων και ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας κάνει Καταγγελία για την σύγχρονη υγιεινή και ασφάλεια της εργασί...
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Ο Γιάννης Τζαβάρας στην κοπή πίτας του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Χαλκιδέων

Ο Γιάννης Τζαβάρας στην κοπή πίτας του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Στην κοπή της πίτας των εργαζομένων του Δήμου Χαλκίδας παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας