Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Καρυστία είναι ένα μαγικό μέρος. Με ιδιαίτερα ευχάριστο και υγιεινό μικροκλίμα (που ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων) και ίσως τις πιο όμορφες παραλίες από όσες είναι «δύο τσιγάρα» δρόμος από την Αθήνα. Συνάμα όμως είναι και μια περιοχή της Εύβοιας τόσο μα τόσο παραμελημένη σε πολλές υποδομές.

Λακούβα πρώτη.
Φίλος μού έλεγε πριν από λίγες μέρες για τον Δ.που σπουδάζει Τουριστικά Επαγγέλματα, μόλις τελείωσε το 2ο έτος και φέτος το καλοκαίρι κάνει την πρακτική του σε ένα ξενοδοχείο. Ενώ πέρσι, έχοντας τελειώσει το 1ο έτος και κάνοντας την πρακτική του, ο Δ.  λάμβανε 600 ευρώ τον μήνα για 10 ώρες την ημέρα «πρακτική εργασία», για τις ίδιες ώρες φέτος λαμβάνει 290 ευρώ. 10 ώρες την ημέρα επί 6 μέρες την εβδομάδα επί 4 εβδομάδες στο μήνα…240 ώρες εργασία με ανταμοιβή 290 ευρώ…κάντε την διαίρεση μόνοι σας…έτσι αμοίβονται οι «επί πρακτική» φοιτητές μας στην «βαριά βιομηχανία της χώρας μας», τον τουρισμό.


Λακούβα δεύτερη.
Ο Γ. παράγει εξαιρετικά κρέατα, τα μπιφτέκια που πουλά είναι πραγματικά σπιτικά και όποιος τα έχει δοκιμάσει προσπαθεί ακόμη να βρει το μυστικό της νοστιμιάς τους…Έχει την δική του φάρμα όπου εκτρέφει ζώα. Κι ένα κατσικάκι που έχει μεγαλώσει στην Καρυστία είναι σίγουρα πιο νόστιμο από ένα αντίστοιχο που έχει μεγαλώσει σε μια βιομηχανική εκτατική μονάδα. Μου έλεγε, λοιπόν, τις προάλλες με κάποια απορία και παράπονο ίσως γιατί δεν έχουμε κατοχυρώσει ως Π.Ο.Π. (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) το κατσίκι Καρύστου. Δεν είναι δύσκολο αλλά η κρατούσα νοοτροπία δεν μπορεί να δει τα οφέλη μιας ονομασίας Π.Ο.Π. Εκτός από το κατσίκι, θα μπορούσαμε να είχαμε ως Π.Ο.Π. και το γάλα και το τυρί που προέρχονται από το εν λόγω ζώο…

 
Λακούβα τρίτη.
Η Καρυστία είναι μόλις 45 λεπτά με το φέρι μποτ από την Αττική και λιγότερο από 2 ώρες από το Ελευθ. Βενιζέλος. Θα περίμενε κανείς να έχει αναπτυγμένες μερικές τουριστικές υποδομές συνάμα με ΧΥΤΥ, αποχέτευση, πλήρη ανακύκλωση (και όχι μόνο για χαρτόνια, που έχουμε ακόμη στα Στύρα κι ας ζούμε στο 2012).

Λακούβα τέταρτη, πέμπτη,…, χιλιοστή.

Όλες οι λακούβες με διάμετρο πάνω από 50 εκατοστά από τον Πολυπόταμο ως τα Στύρα επί της κεντρικής οδού Λέπουρα-Κάρυστος (βλ. φωτογραφίες στα λινκ που ακολουθούν το κείμενο).

Παρατηρώ τα αυτοκινητόσπιτα από Αυστρία και Γερμανία και Πολωνία που περνάνε από τα μέρη μας αυτές τις μέρες και αναρωτιέμαι πώς να σκέφτονται για το μέρος μας αυτοί οι τουρίστες…

Τόσες μα τόσες λακούβες στην εκλογική περιφέρεια ανθρώπων που έχουν σημαντικούς κυβερνητικούς θώκους… Πώς να την εξηγήσουμε αυτήν την αμέλεια ή και αδιαφορία για την εκλογική τους περιφέρεια; Εμείς εδώ που ψηφίζουμε και φορολογούμαστε αδιαλείπτως δεν έχουμε δικαίωμα σε δρόμους ασφαλείς;

Και όμως!
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να γίνουν στην Καρυστία άμεσα, με λίγο κόπο κι ελάχιστα ευρώ:
Τρεις μαρίνες των 20 θέσεων η καθεμιά, με βρύση και πρίζα για κάθε θέση. Έτσι, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τους «έχοντες και κατέχοντες» τουρίστες και παράλληλα να μπορέσουμε να δώσουμε αξιοπρεπείς μισθούς στα παιδιά μας (κι όχι 290 ευρώ για 240 ώρες).
 
Αγροτουρισμός: είναι απορίας άξιο που δεν υπάρχουν στην Καρυστία μερικές μονάδες αγροτουρισμού την στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες στην Αυστρία που προσφέρουν (άκουσον άκουσον) βόλτα στην ράχη της αγελάδας (cow riding!). Κι εμείς εδώ, με κατσίκες, κότες, και ελιές και αμπέλια και κρασί αλλά και εκπληκτικές παραλίες και νησάκια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε υποβρύχιο ψάρεμα, κανό κλπ, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο;

Αυτός ο τόπος δεν ξέρει ακόμη πώς «να πουλά» τα προϊόντα του. Ακόμη και σήμερα, μας λείπουν μερικές κάθετες μονάδες παραγωγής-εμφιάλωσης και εμπορίας μοναδικών ευβοϊκών προϊόντων (π.χ. γάλα, τυρί, κρασί). Μονάδες που να εφαρμόζουν ιχνηλασιμότητα, HACCP, ISO κλπ και να διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση ώστε τα καταλλήλως επισημασμένα προϊόντα τους να μπορούν να διατεθούν στις αγορές όλου του κόσμου! Δεν είναι δύσκολο! Φοιτητής μου πριν από λίγα χρόνια έστησε το δικό του τυποποιητήριο/εμφιαλωτήριο ελαιολάδου και σήμερα το 90% των πωλήσεων του λαδιού που παράγει είναι σε αγορές του εξωτερικού. Ενώ το χύμα λάδι το πουλάμε €2/κιλό, το εμφιαλωμένο μπορεί να πουληθεί μέχρι και €10/κιλό, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και παραπάνω! Πολλαπλάσιο λοιπόν κέρδος…με λίγες απλές αλλά συστηματικές κινήσεις!

Οι λακούβες της Καρυστίας είναι πολλές. Οι άρχοντες της τοπικής, της περιφερειακής αλλά και της κεντρικής εξουσίας ίσως θα μπορούσαν να πάρουν μερικές ιδέες από τούτες τις αράδες.

Διότι, το επιχείρημα ότι λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν μπορώ να το δεχθώ όταν ξέρω πόσο εύκολο και φτηνό είναι να γίνει μια μαρίνα ή να πιστοποιηθεί ένα τρόφιμο ως Π.Ο.Π. …

Εκτός από Αρετή και Τόλμη, η Ελευθερία αλλά και η Οικονομική μας Ανεξαρτησία θέλουν κάτι απλό: να πουλήσεις στην Αγορά ένα μοναδικό προϊόν με μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα) και διατροφική αξία αλλά και ανταγωνιστική τιμή. Σίγουρα το μπορούμε αλλά δεν το κάνουμε. Γιατί;;;

Του Γιάννη Ζαμπετάκη,

Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοικος Δήμου Καρυστίας




Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery


Αρχή της σελίδας