Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή- ερώτηση απέστειλε ο βουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τις πυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Προς τους Υπουργούς: 
1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριοι Υπουργοί,
Είναι πλέον γεγονός πως κάθε χρόνο αυτή την εποχή βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να μετράμε απώλειες από τις πυρκαγιές. Απώλειες περιβαλλοντικές, απώλειες παραγωγικού χαρακτήρα, αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πυρκαγιές στην Χίο, την Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές, φανερώνουν  πως η κρατική μηχανή δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και οχυρωμένη για άλλη μια φορά.
Στις πολύ δύσκολες αυτές πυρκαγιές, δεν υπήρξαν παράπονα και σχόλια για έλλειψη προσωπικού κατάσβεσης. Ειδικά στην Χίο, το εγχείρημα παρουσιάστηκε  - και ήταν- ως η μεγαλύτερη φετινή προσπάθεια πυρόσβεσης. Το πρόβλημα, εκτός των ομολογουμένως δυσμενέστατων συνθηκών, ήταν η  απουσία κατάλληλου συντονισμού και γενικότερου σχεδίου Δράσης από πλευράς Σώματος, με τις  γνωστές αλληλοεπικαλύψεις ευθυνών και τον επιμερισμό δικαιοδοσίας σε διαφορετικούς Φορείς και Υπουργεία, αντίθετα προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η αρωγή προς τους πολίτες που επλήγησαν, με έμφαση  στην αντιπλημμυρική προστασία των κατεστραμμένων περιοχών, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων  και γενικότερα έργων πρόληψης για το μέλλον, την εκπόνηση μελετών για την γρηγορότερη επούλωση των συνεπειών της καταστροφής, αλλά και την απόδοση οικονομικής βοήθειας προς τους κατοίκους με μορφή αποζημιώσεων για τις περιουσίες που χάθηκαν.

Ειδικότερα, οι μελέτες από εξειδικευμένους επιστήμονες για το σύνολο των δύο περιοχών  είναι επιβεβλημένες, μιας και ο κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω γεωμορφολογίας του εδάφους είναι άμεσος, πχ για την Βέσσα στην Χίο, ή την Κορασίδα στην Εύβοια.

Η προστασία περιουσιών και η δημιουργία νέων υποδομών με έμφαση την πρόληψη το ζητούμενο από σήμερα κιόλας. Η άμεση χρηματοδότηση αναγκαιότητα λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και λόγω της χρονικής στιγμής, ιδίως για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου (περίοδος συγκομιδής) που είδαν το 40% των δέντρων τους μας και το 60% της παραγωγής τους -πολιτιστική μας κληρονομιά κι εξαγώγιμο προϊόν- να χάνεται.

Με βάση τα παραπάνω, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται:
Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιάς από τον ΕΛΓΑ για την παραγωγή, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση ΦΕΚ ώστε να προστατευθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι?
Θα καταργηθεί άμεσα το κυνήγι  στις περιοχές για την προστασία της θήρας?

Η μέριμνα της πυρόσβεσης των Δασών ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα, η προστασία και Ανάπτυξη των Δασών ως Περιβάλλον στο ΥΠΕΚΑ, η Ευθύνη για την δημιουργία Υποδομών για το Δάσος στον Δήμο ή την εκάστοτε Περιφέρεια, ενώ η εποπτεία των Δασών κι η επιβολή προστίμων στο Δασαρχείο.

Υπάρχει σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης των δασικών εκτάσεων για το μέλλον από ενιαίο φορέα Ευθύνης?
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας