Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Για την Εύβοια, τα ισοδύναμα μέτρα, την ανακεφαλαιοποίηση, την ρευστότητα, την φοροδιαφυγή και φυσικά τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1».
Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου

«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι δύο..», ξεκίνησε, «..η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και η προστασία της αξιοπρέπειας του πολίτη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Υπενθύμισε ότι οι Έλληνες βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση, με τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να έχουν πληγεί και τώρα η Κυβέρνηση πρέπει να πετύχει πάρα πολλά σε ελάχιστο χρόνο.

«Η ιδιαίτερή μου πατρίδα, η Εύβοια ήταν σε κρίση πριν από την κρίση. Να σας υπενθυμίσω ότι η Εύβοια είχε 20% ανεργία το 2006, το 2007. Τη χρυσή εποχή για την υπόλοιπη Ελλάδα, η Εύβοια βρισκόταν ήδη σε κρίση. Οπότε βιώνω στον τόπο μου πολύ δύσκολες καταστάσεις. Βλέπω συνανθρώπους μου σε πολύ-πολύ δυσχερή θέση και μάλιστα και ανθρώπους που δεν περίμενε κανείς ποτέ να βρεθούν σε δυσκολία.»

Τόνισε ότι οι συνέπειες του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας όσο και το μέγεθος του ελλείμματος δεν είχαν προβλεφθεί.

«Έχουν χαθεί δυόμισι χρόνια και πρέπει πολύ γρήγορα να φέρουμε αποτελέσματα. Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που πήγαμε, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είδαμε από πρώτο χέρι πόσο άσχημο ήταν το κλίμα για την Ελλάδα. Σε εκείνη τη Σύνοδο ήταν αρκετοί αυτοί που έψαχναν αφορμή να δείξουν στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου. Προτεραιότητά μας  είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία για να μπορέσουμε να μείνουμε στο παιχνίδι. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο χρόνος.»

Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Ρογκάκο για το πόσο οριζόντια είναι, τελικά, τα νέα μέτρα που θα ληφθούν ο κ. Κεδίκογλου μίλησε για κλιμακωτές περικοπές και όχι οριζόντιες και υπογράμμισε ότι η αμείλικτη εξίσωση «Εσοδα-Δαπάνες» πρέπει απαραίτητα να ισοσκελιστεί στο κοντινό μέλλον.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της φοροδιαφυγής, μιλώντας συγκεκριμένα για τρία φορολογικά νομοσχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκ των οποίων το πρώτο θα έρθει τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό, σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα, ένα απλούστερο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πολυπλοκότητα των φορολογικών νόμων είναι το «περιβόλι» της φοροδιαφυγής, οπότε εκεί θέλουμε σύντομα αποτελέσματα. Όπως φέραμε αποτελέσματα με τις «μαϊμού» συντάξεις. Ήδη εντοπίστηκαν 15.000. Ξέρετε, το όφελος από τις «μαϊμού» συντάξεις, από την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, μπορεί να φθάσει και τα 300 εκατομμύρια ευρώ».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στα ισοδύναμα μέτρα, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν απορριφθεί αλλά η πρόταση που θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση στην τρόικα θα είναι πειστική και πιστεύει ότι θα γίνει αποδεκτή. Επιπλέον, ανέφερε ότι μπορεί εάν τεθεί εμπροσθοβαρώς το πρόγραμμα, δηλαδή, εάν οι δόσεις έρθουν νωρίτερα, μπορεί η ανάκαμψη να είναι πολύ γρηγορότερη.

Έκανε λόγο για το πρόγραμμα του Εurogroup, που θα επισκεφτεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει κλείσει και να παρουσιαστεί στις 14 του μηνός.

«Και να μην ξεχνάτε ότι έχει και συνέχεια. Είναι ένα πολύ σημαντικό, το έχω πει «καυτό» αυτό το φθινόπωρο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Διότι, μετά από το Eurogroup που αναφέρατε το άτυπο, το Σεπτέμβριο, έρχεται το κανονικό Eurogroup τον Οκτώβριο και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα και με αποκορύφωση τη Σύνοδο, θα κριθούν πολλά και για το μελλοντικό πρόσωπο της Ευρώπης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή την Ευρώπη. Περιμένουμε 31,5 - 32 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα

Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων.

«Το μείζον πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας. Είναι μια «Σαχάρα». Δεν υπάρχει ρευστότητα. Και νομίζω ότι ακούσατε τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει στις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, τη λέξη «ρευστότητα, ρευστότητα, ρευστότητα», μαζί με τη λέξη «ανάπτυξη». Είναι δύο λέξεις πολύ σημαντικές. Δεν είναι απλώς λέξεις.»

Τέλος αναφέρθηκε στην διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι είναι πίσω από 7 έως 12 μήνες, κατά περίπτωση.

«Επειδή έχω υπόψη μου και τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων των επιχειρήσεων που είναι στη λίστα, είμαστε πολύ πίσω. Είμαστε πίσω σε διαδικαστικά ζητήματα. Αυτά είναι ευθύνη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της προηγούμενης διοίκησης, δηλαδή υπάρχουν κανονιστικές πράξεις που δεν έχουν προωθηθεί. Είμαστε πίσω από νομοθετικής πλευράς, γιατί, για παράδειγμα, πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει υποχρεωτικά το 51% του Δημοσίου σε σειρά επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση. Συνεπώς, αυτή η διάταξη θα έπρεπε να είχε καταργηθεί προ καιρού. Δυστυχώς, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ένας σημαντικός λόγος που μείναμε πίσω. Τώρα τρέχουμε πολύ. Νομίζω ότι ο Τάκης Αθανασόπουλος, η νέα διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχει από την αρχή θέσει άλλους ρυθμούς. Είναι και η σαφέστατη εντολή του Πρωθυπουργού: «Τρέξτε», «τώρα τρέχουμε». Τον ακούσατε να το λέει και στον Κάρολο Παπούλια. Και θέλω εδώ να σας επισημάνω κάτι, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλη ανάγκη από ηγεσίες που να μπορούν να διαχειρίζονται την καθημερινή αποτελεσματικότητα, δηλαδή ό,τι αποφασίζεται, να παρακολουθείται και να υλοποιείται. Ο Αντώνης Σαμαράς, νομίζω ότι το έχετε δει, είναι αυτό το είδος Πρωθυπουργού.»

Πρόσθεσε ότι στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων θεωρεί πως χρειάζονται μερικές γρήγορες νίκες («quick win»).

«Πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα δούμε μια πρώτη σημαντική αποκρατικοποίηση. Δεν είμαι σε θέση να σας πω, ποια θα είναι αυτή. Γνωρίζω, πάντως, ότι τουλάχιστον δύο περιπτώσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι απλώς και μόνο το ταμειακό όφελος. Το σημαντικότερο είναι ότι αλλάζεις το κλίμα στην οικονομία, δίνεις το μήνυμα διεθνώς ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει, ότι γίνεται μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία και ότι αξίζει να επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να το στείλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.»


 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας