Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε συνέχεια των ενεργειών του βουλευτή πριν από τις πρόσφατες εκλογές, όπου είχε καταθέσει ερώτηση (19 Μαρτίου 2012) και είχε συναντηθεί με την τότε Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου (6 Απριλίου 2012) για την ενίσχυση της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, ο Συμεών Κεδίκογλου επανέρχεται στο θέμα με νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Βασικό ζητούμενο είναι να διεκδικήσουμε μεγάλο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας, στην οποία υποχρεούται η Siemens στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού του ομίλου με το Ελληνικό Δημόσιο, να προσανατολιστεί στην εταιρία ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ που εδρεύει στην Εύβοια.
Ο βουλευτής επιχειρηματολογεί υπέρ της ΕΒΙΟΠ – ΤΕΜΠΟ, στην οποία κύριος μέτοχος είναι η Siemens, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είναι 100% εξαγωγική εταιρία που απασχολεί εν έτει 2012 358 άτομα με τζίρο για το 2011 34,7εκ. ευρώ.
Το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή έχει ως εξής:

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα στις 9/3/2012 το σχέδιο της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ Του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου SΙΕΜΕΝS το οποίο στις 4 & 5 Απριλίου 2012 κατατέθηκε , συζητήθηκε στην Βουλή, επικυρώθηκε και υπογράφηκε.

Σχετική ερώτηση μάλιστα είχα καταθέσει στην υπουργό Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου.

Μερικά από τα βασικά σημεία επενδυτικού περιεχομένου της προτεινόμενης συμφωνίας, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τα εξής:

1) Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.

2) Επενδυτική υποστήριξη. Η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Τα δύο μέρη συμφωνούν να συστήσουν κοινή Επιτροπή για να διερευνήσουν πραγματικούς και ουσιαστικούς τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει η Siemens στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που ενισχύουν την απασχόληση.

Η εταιρία ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ Α.Ε. που εδρεύει στο Νομό Εύβοιας έχει ως κύριο μέτοχο τη Siemens με ποσοστό 48% (37% Siemens AG και 11% Siemens ΕΛΛΑΣ) και τις Phoenix Contact (γερμανική) με ποσοστό 37% και ΕΤΕΒΑ με ποσοστό 21%. Το 2011 ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε σε 34,7 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις έφθασαν στο ποσό των 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Την Πέμπτη 23/8/2012 ολοκληρώθηκε και οριστικά η συμφωνία για την δημιουργία νέου εργοστασίου και 700 θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSCH (ΒΞΡ) από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο και το οποίο απασχολεί 700 εργαζόμενους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή.

Επειδή είναι σημαντικό, σήμερα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί και μάλιστα ο δείκτης της στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι πάνω από το μέσο όρο, επειδή αυτή τη στιγμή είμαστε από τους πρώτους νομούς στην ανεργία, ενώ όταν διαμορφώθηκε το ΕΣΠΑ, κυρίως λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας στις περιοχές Βοιωτίας και Οινοφύτων, είχαμε ενταχθεί στον στόχο ΙΙ με συνέπεια να έχουμε αποκλειστεί από κανονισμούς και προγράμματα, για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας της Siemens στην ΕΒΙΟΠ – ΤΕΜΠΟ, καθώς κύριος μέτοχος της οποίας είναι η Siemens, και την Εύβοια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου SIEMENS, εξετάζετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης και επέκτασης της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ Α.Ε., εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες σε μια περιοχή που βρίσκεται στις πρώτες μεταξύ αυτών με την μεγαλύτερη ανεργία;
2. Ως προς την διερεύνηση των τομέων στους οποίους θα επενδύσει η Siemens, θα δοθεί από την αρμόδια Επιτροπή προτεραιότητα στην Περιφέρεια και σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία, όπως η Εύβοια;
Δημοφιλή σήμερα

Ιερά Αργυπνία στην Αγία Παρασκευή Χαλκίδας

Ιερά Αργυπνία στην Αγία Παρασκευή Χαλκίδας

20/01/2018
Η Μητρόπολη Χαλκίδας ανακοινώνει ότι θα τελεσθεί Ιερά Αργυπνία προς τιμήν της Οσίας Ξένης της Ρωμαίας. ...
Επίσκεψη Γιώργου Ακριώτη στην Κύμη

Επίσκεψη Γιώργου Ακριώτη στην Κύμη

19/01/2018
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου πολιούχου της πόλης της Κύμης ο κ. Ακριώτης παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου στο «Παπαιωάννειον Εκκλησιαστικό...
Έκοψε τη βασιλόπιτα και το ΚΑΠΗ Βασιλικού

Έκοψε τη βασιλόπιτα και το ΚΑΠΗ Βασιλικού

19/01/2018
Δεκάδες μέλη του ΚΑΠΗ Βασιλικού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρέστησαν το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία ε...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας