Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ομιλία με ιδεολογικό πρόσημο στην οποία εξηγεί πώς συνδέονται τα συνθήματα της ιδρυτικής πράξης του Κινήματος με τη σημερινή συγκυρία απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε και ανέλυσε επτά άξονες για την ιδεολογική φυσιογνωμία και τη στρατηγική του Κινήματος.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος

Μόλις ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος μπήκε στο χώρο της εκδήλωσης ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να χειροκροτούν και ο κ. Βενιζέλος σταμάτησε για λίγο την ομιλία του.

Αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σχόλιο για τους παρόντες.

«Την ερμηνεύω (την παρουσία σας) με τρεις τρόπους. Ως τιμή στην ιστορική διαδρομή της παράταξης που την συνδιαμορφώσατε πολλοί από εσάς. Ως ενθάρρυνση των προσπαθειών μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για τον τόπο. Ως διάθεση συμμετοχής σε έναν ανοικτό διάλογο για την ανασύσταση και το μέλλον της ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Για εμένα είναι σημαντικό ότι σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να μιλήσουμε και πάλι με όρους ιστορικούς και αξιακούς, δηλαδή ουσιαστικά πολιτικούς. Αυτό είναι που δυστυχώς λείπει από τη δημόσια σφαίρα» είπε, αναφερόμενος και στους απόντες.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το ανανεωμένο έμβλημα του ΠΑΣΟΚ, που θα έχει επτά, αντί για εννέα ακτίνες, όπως, δηλαδή, ήταν το έμβλημα της παράταξης, το 1974.

«Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία. Αν διάλεγα μία και μόνο λέξη θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον»

Ακτίνα 1: Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα

Ακτίνα 2: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία

Ακτίνα 3: Κράτος δικαίου

Ακτίνα 4: Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη

Ακτίνα 5: Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης.

Ακτίνα 6: Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας

Ακτίνα 7: Οικολογική ευαισθησία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και μία σύντομη αναφορά στην προσφορά και στα σημεία καμπής που άλλαξαν το κόμμα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

«Η αίσθηση της ευθύγραμμης πορείας βελτίωσης και ανόδου του βιοτικού επιπέδου, τα σταδιακά αλλά αμετάκλητα κεκτημένα είχαν στην αρχή μια ριζοσπαστική αθωότητα, πίσω από την οποία, δυστυχώς, ήρθαν και κρύφτηκαν καθοδόν υπερβολές, λάθη, ατοπήματα, ενοχές, αντιφάσεις, νέα προνόμια.

Η διαχείριση της εξουσίας αποδείχθηκε μία υπόθεση εξαιρετικά απαιτητική ηθικά για το στελεχικό δυναμικό της παράταξης. Και φυσικά σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου  άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βρίσκεται εδώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ,  μέσα σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα. Αλλά το ΠΑΣΟΚ  είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη  του παρελθόντος, τις  μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει  το μέλλον».

Έπιπλέον, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Αντί να λειτουργούν  κάποιοι ως  όψιμοι κεκράκτες της Ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν περισσότερο τις προτάσεις μας για την Εθνική στρατηγική και τους άξονες αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης».

Τέλος, ανέφερε τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ.

«Οι δικοί μας άνθρωποι, το μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί κατά της δημαγωγίας, της συνομοσιολογίας, της ισοπέδωσης, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της ήσσονος προσπάθειας, της υπεκφυγής και της αδράνειας, αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο φάνηκαν οι: Χ. Τρικούπης, Ελ. Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ν. Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γ. Γεννηματάς, Αν. Πεπονής, Π. Μώραλης, Αντ. Τρίτσης, Γ. Αλευράς, Γιάννος Κρανιδίωτης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ιπποκράτους στη σημερινή εκδήλωση είναι το γεγονός ότι απέστειλε πρόσκληση σε όλα τα στελέχη της παράταξης, από τα παλαιότερα έως τα νεώτερα, από τα ιδρυτικά και ιστορικά έως τα στελέχη που συνέβαλαν στην προσπάθεια του κόμματος, είτε ως βουλευτές είτε μέσα από τα όργανά του.

Από τη γιορτή του κόμματος απουσίασαν οι Μ.Χρυσοχοίδης, Γ.Ραγκούσης, Α.Λοβέρδος και η Α.Διαμαντοπούλου.

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας