Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Υπόσχεση αγώνα για την ανατροπή της χαριστικής ρύθμισης και την διατήρηση της αγροτικής πίστης προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και της κοινωνίας, υποσχέθηκε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Β.Αποστόλου στην χθεσινοβραδυνή συζήτηση.
Η συζήτηση είχε ώς θέμα την πώληση και τη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας. Οι επιπτώσεις στον Αγροτικό Κόσμο, στους εργαζόμενους και οι εξελίξεις στον Τραπεζικό Τομέα έκανε η Τοπική Επιτροπή Χαλκίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις 3 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Την συζήτηση άνοιξε ο Βαγγέλης Αυλωνίτης, γραμματέας της Ν.Ε Εύβοιας του ΣΥΝ και στέλεχος της Τ.Ε Χαλκίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νίκος Στουπής, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρθηκε επίσης στα θέματα υπονόμευσης της ΑΤΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα που δημιουργεί κίνδυνο για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, στην ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και στην λειτουργία του αληθινού αγρότη ως υπερασπιστή του περιβάλλοντος

Ο Βαγγέλης Αποστόλου βουλευτής Εύβοιας και υπεύθυνος του Tμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:
Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σαφές, ότι οι τραπεζίτες, με τις ευλογίες κυβέρνησης και τρόικας, είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματά τους, ώστε να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους, για μια ακόμη φορά σε βάρος των εργαζομένων και των αναγκών της κοινωνίας. Το  ζήτημα της εκποίησης της ΑΤΕ στη Τράπεζα Πειραιώς σχετίζεται με πολλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων τέσσερις βασικές:                           
α) Η χαριστική τακτοποίηση- μεταφορά μιας δημόσιας τράπεζας σε μια ιδιωτική
β) Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των εποπτικών αρχών του τραπεζικού συστήματος
γ) Ο προκλητικός εμπαιγμός του αγροτικού κόσμου από τη συγκυβέρνηση                                                                                         δ) Η αναγκαιότητα λειτουργίας της αγροτικής πίστης
                                                                                                                                      
Ειδικότερα για την τελευταία επεσήμανε ότι:
Η άσκηση της αγροτικής πίστης θεωρείται ότι ξεκίνησε στη χώρα μας με την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας το 1842 αλλά μπήκε στη καθημερινότητα του Ελληνικού λαού με την ίδρυση της ΑΤΕ ως αυτόνομου οργανισμού κοινωφελούς χαρακτήρα , για την οποία αντιδρούσε σφόδρα και το τότε τραπεζικό κατεστημένο, δηλαδή η ΕΤΕ.

Στον ιδρυτικό  νόμο της ΑΤΕ 4432/1929 ως κύριο αντικείμενο προβλεπόταν η άσκηση της αγροτικής πίστης και η στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων με σκοπό τη βελτίωση των αγροτικών συναλλαγών σ΄ όλη την ελληνική επικράτεια . Παράλληλα δε οριζόταν και ως κύριος συνεργάτης της πολιτείας στην άσκηση της αγροτικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτή τη λειτουργία την υπηρέτησε η ΑΤΕ κατ΄ αποκλειστικότητα , όχι βέβαια χωρίς παρατράγουδα και πολιτικές παρεμβάσεις, μέχρι το 1981. Από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ ο αγροτικός χώρος έρχεται στην επιφάνεια κυρίως λόγω των κοινοτικών ενισχύσεων.

Δυστυχώς τόσο η ΑΤΕ όσο και  οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ανέλαβαν να διαχειριστούν αυτά τα κονδύλια αλλά και τις χρηματοδοτήσεις της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο απέτυχαν οικτρά αλλά και οδήγησαν την αγροτική πίστη σε άλλα μονοπάτια.

Οι λόγοι είναι γνωστοί και παρότι  έχουν αναδειχθεί πολλές φορές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια .
Μετά το 1991 η κατάσταση για την αγροτική πίστη έγινε χειρότερη γιατί η ΑΤΕ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, ενώ με την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος επιχειρεί να λειτουργήσει ως τράπεζα πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα βέβαια εισέρχεται στον αγροτικό χώρο και ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας με αποτελέσματα άκρως αρνητικά , αφού μέσα σε λίγα χρόνια ολόκληρες περιοχές που συνέδεσαν την αγροτική τους δραστηριότητα με εμπορικές χρηματοδοτήσεις οδηγήθηκαν σε εγκατάλειψη.

Ακόμη και η διεθνής πρακτική δείχνει ότι η συνέχιση της ΑΤΕ ως πιστωτικό ίδρυμα πολλαπλών δραστηριοτήτων μπορούσε να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες για μια υγιή λειτουργία στα πλαίσια του σημερινού τραπεζικού συστήματος (αρκεί να τύχαινε ανάλογης μεταχείρισης - πράγμα που δεν έγινε στη πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ) αλλά και στο ρόλο της ως υποστηρικτής της αγροτικής δραστηριότητας.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα συνδυαστεί με τη γενικότερη χρηματοδότηση της υπαίθρου.
Πολλά τα ερωτήματα:
- τι θα γίνει με την υποθηκευμένη στην ΑΤΕ έγγυα περιουσία που ξεπερνά το 40% της ελληνικής γης ,όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι σε πολλές υποθήκες υπάρχουν διασφαλίσεις που φτάνουν στο 20πλάσιο του δανείου; 
- ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις  μεταποιητικές επιχειρήσεις του χώρου , που είναι οι μοναδικές πλέον στην επαρχία που κρατούν ζωντανή μια στοιχειώδη οικονομική δραστηριότητα και
- τι σημαίνει για τη νέα καλή ΑΤΕ η διαχείριση των αγροτικών καταθέσεων και των κοινοτικών ενισχύσεων;
Στις παρεμβάσεις τους οι παριστάμενοι αγρότες, πρώην υπάλληλοι της ΑΤΕ και ενεργοί πολίτες μεταξύ άλλων έθεσαν θέματα όπως η κατάσταση του ΤΤ, η διαδικασία πώλησης της Δωδώνης, η αναγκαιότητα ύπαρξης αγροτικής τράπεζας και αγροτικής πίστης, η αναγκαιότητα στήριξης της αγροτικής παραγωγής κ.α

Την συζήτηση έκλεισε ο Βαγγέλης Αυλωνίτης που επεσήμανε την ανάγκη κινητοποίησης όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλης της κοινωνίας για την ανάπτυξη ενός λαϊκού, προοδευτικού κινήματος ανατροπής της χαριστικής ρύθμισης και την διατήρηση της αγροτικής πίστης.
Δημοφιλή σήμερα

Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

16/4/2019
Φέτος ο κορυφαίος μουσικό συνθέτης συμπληρώνει τα 80 του χρόνια. Μεγάλη τιμή για τους Χαλκιδέους η συναυλία....
1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

17/4/2019
Η ομάδα Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Χαλκίδας διοργανώνει το 1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας....
Υπουργείο Παιδείας: Προχωρά η διαδικασία για «κουδούνι στις εννιά»

Υπουργείο Παιδείας: Προχωρά η διαδικασία για «κουδούνι στις εννιά»

17/4/2019
Η επιστηµονική κοινότητα το συνιστά, ο υπουργός Παιδείας το θέλει, αλλά τα πρακτικά προβλήµατα είναι πολλά....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας