Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αρνητικός στην προοπτική παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τη λογική ότι επιμηκύνει και την πολιτική του Μνημονίου εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της 77ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκτίμησε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει και επιτέθηκε της καταλόγισε ότι έχει απωλέσει τα διαπραγματευτικά της όπλα.
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με την καθιερωμένη εισαγωγική τοποθέτηση αλλά δέχθηκε κατευθείαν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η πρώτη από τις οποίες αφορούσε το πως θα αντιδρούσε σε περίπτωση που, ως φοιτητής του Χάρβαρντ, έπρεπε να παρακολουθήσει μία από τις διαλέξεις που ως γνωστόν έχει ξεκινήσει να παραχωρεί εκεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκτός και αν το μάθημα είναι 'τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση'. Βεβαίως και θα διαμαρτυρόμουν αν ήμουν φοιτητής. Η κλίμακα της αντίστασης νομιμοποιείται από την αποδοχή της στο κοινωνικό σύνολο. Πάντως στο Χάρβαρντ θα ήταν λίγο δύσκολο να γίνει κατάληψη», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα.
Ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας μίλησε για απώλεια διαπραγματευτικών όπλων: «Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, εξαντλήσαμε τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδας. Η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί να μην περάσουν τα μέτρα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί ο «ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή».

Απορρίπτοντας την συζήτηση περί επιμήκυνσης ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι εάν ψηφιστούν τα μέτρα των 11,5 δισ. η κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητα να μακροημερεύσει: «Εάν ψηφιστούν τα μέτρα των 11,5 δισ. αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητα να μακροημερεύσει (...) το πιο λογικό είναι να βρουν μια χρυσή τομή, να μακρύνουν την περίοδο λιτότητας, να μακρύνουν δηλαδή το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν».

Σε ερώτηση ποιά θα είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αν ζητηθεί από την Ευρώπη να συναινέσει το κόμμα στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το αίτημα του κόμματος είναι η ακύρωση του μνημονίου: «Ζητάμε ακύρωση μνημονίου και αναδιαπραγμάτευση (...) στόχος είναι να δοθεί λύση συνολική και ευρωπαϊκή που θα αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος».

«Στις εκλογές», πρόσθεσε «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να κερδίσει όσα θέλει ο ελληνικός λαός. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε κάτω από την πίεση των απειλών, των τρομοκρατικών διλιμμάτων και την εξαπάτηση».

Ερωτηθείς για τη δράση της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι πίσω από τις προκλητικές της ενέργειες δεν είναι σίγουρο ότι κρύβονται απλά άνθρωποι κινούμενοι «στα όρια της λογικής» αλλά ίσως να κρύβεται και το 'μακρύ χέρι του συστήματος'» μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο πίσω από τις πράξεις της να ελλοχεύει σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την άρνηση κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων να τον συναντήσουν, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι «κορυφαίοι παράγοντες λειτουργούν με ένα τρόπο που υποτιμούν την ίδια τη Δημοκρατία. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών» είπε. Και υπενθύμισε ότι και ο Φρανσουά Ολάντ, όσο ήταν υποψήφιος για την γαλλική προεδρία, δεν είχε γίνει δεκτός από την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε επίσης τι ακριβώς θα διαπραγματευόταν για τον τερματισμό της «φιλελεύθερης» πολιτικής στην ευρωζώνη: «Η Ελλάδα επελέγη ως το πειραματόζωο για να εφαρμοστεί πείραμα σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της πολιτικής του σοκ που θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες μετά. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα φώτα του κόσμου πέσανε πάνω μας. Το ευρώ δεν μπορεί να σταθεί με την απώλεια μίας χώρας που φεύγει. Εχουμε καταθέσει τους άξονες μίας διεκδικητικής πολιτικής με ευρύτερες συμμαχίες όπως των κυβερνήσεων του Νότου (...) Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυρήνας προοδευτικών εξελίξεων. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν εύκολα με τους λαούς».

Απέρριψε επίσης την εκτίμηση ότι το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλάζει, παραπέμποντας στην καθημερινή διαβίωση μίας μέσης ελληνικής οικογένειας και λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι να «χτυπήσει φιλικά στην πλάτη η Μέρκελ τον Ελληνα πρωθυπουργό», τον οποίο, οξύνοντας τους τόνους του, χαρακτήρισε «ικέτη και επαίτη που ζήτησε άφεση αμαρτιών» από την γερμανίδα καγκελάριο. «Το κλίμα αλάζει προς το χειρότερο στην κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας παρότι ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές, κάλεσε την κυβέρνηση να παραχωρήσει σε άλλες δυνάμεις την εξουσία: «Αν θέλαμε εκλογές θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή. Πρώτο μέλημά μας είναι η κοινωνία να αντισταθεί για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Από εκεί και περα, αν η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να πραγματοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις, τότε θα κριθεί από την ίδια την κοινωνία και τους βουλευτές που τη στηρίζουν. Εάν δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύεις της να παραχωρήσει την κυβέρνηση σε άλλες δυνάμεις».

Απέρριψε επίσης, σχετικά ερωτηθείς, τις αιτιάσεις περί θερινής αντιπολιτευτικής ραστώνης του ΣΥΡΙΖΑ και στροφής σε μια πιο ήπια αντιπολιτευτική τακτική.«Είμαστε δίπλα σε όσους έχουν πρόβλημα» είπε και χαρακτήρισε λανθασμένη τη «λογική της ανάθεσης σε ένα κόμμα να μας σώσει».

Για τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Μαυρογιαλούρο

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό «Μαυρογιαλούρος» τον οποίο εισέπραξε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την σαββατιάτικη ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στον... έτερο χαρακτήρα της εν λόγω ταινίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο Γκρούεζας δεν μπορεί να μιλάει για Μαυρογιαλούρους».

Διαβάστε εδώ τη σχετική δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου

Κληθείς να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση επανέλαβε: «Δεν το φτιάξαμε εμείς αυτό το πελατειακό κράτος». Εμείς δεν είμαστε με το κράτος αλλά με την κοινωνία. Η λογική ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στην ιδιωτική σφαίρα είναι καταστροφική. Η οικονομία για να αναπνεύσει πρέπει να έχει δημόσιο χώρο».

Σε ερώτηση του Χρήστου Τελίδη, ανταποκριτή του Εθνους στη Θεσσαλονίκη, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και με αφορμή το παράδειγμα της παραπαιδείας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συνδέει την ένταση της πειθαρχικής αντιμετώπισης τέτοιων κρουσμάτων με το γενικότερο μισθολογικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων:
«Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια. Και όταν φτάσουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας (...)Οταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει έναν τρόπο να ζήσει. Ακόμα και στην περίοδο πριν από την κρίση όλοι ξέραμε ότι υπάρχει το πρόβλημα της παραπαιδείας».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα δεν βρίσκεται εντός των σχεδιασμών και των σκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε δηλώνοντας ότι ο ίδιος και η παράταξή του είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν τη χώρα.

πηγή: ethnos.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας