Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Να δοθούν τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ταμείο Μολυβιάτη) που παραμένουν «κλειδωμένα», προκειμένου να ενισχυθούν περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, ζητά με ερώτησή του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος

Ο βουλευτής Ευβοίας τονίζει ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, βιώνεται στην πλέον έντονη μορφή της από τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 5 χρόνια μετά, δεν έχει φτάσει ακόμα σ’ αυτούς ούτε η βοήθεια που το κράτος τους υποσχέθηκε αλλά ούτε τα χρήματα που οι συμπολίτες τους εμπιστεύθηκαν στο κράτος να διαχειριστεί και να τους τα αποδώσει.

«Είναι εγκληματικό 5 χρόνια μετά και υπό τις σημερινές συνθήκες να λιμνάζουν χρήματα στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών και να μην αποδίδονται στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη» υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος και προσθέτει:   

«Ειδικότερα, η Εύβοια παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της χώρας και οι πληγέντες κάτοικοι της από τις πυρκαγιές του 2007 παραμένουν δυσαρεστημένοι από την αναποτελεσματικότητα και την χρονική καθυστέρηση με την οποία η Ελληνική πολιτεία πραγμάτωσε την αρωγή της και αναμένουν εναγωνίως την βοήθεια της.

Πέραν της απόδοσης της οφειλόμενης βοήθειας από το κράτος στους πληγέντες, τα έργα ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών θα δώσουν εργασία και αναπτυξιακή ανάσα στην πεθαμένη οικονομία της περιοχής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Θέμα: «Διαχείριση των χρημάτων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ταμείο Μολυβιάτη), διάθεση των υπολοίπων του και ενίσχυση των πληγεισών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 περιοχές στο νομό Ευβοίας»

Το καλοκαίρι του 2007 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυσικών οικοσυστημάτων και γεωργικών εκτάσεων το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, επιχειρήσεις, δίκτυα και υποδομές.

Η Εύβοια ήταν ένας από τους νομούς που επλήγησαν. Πλούσιες δασικές εκτάσεις σε περισσότερους από 10 δήμοι και χωριά αποτεφρώθηκαν, οικίες χάθηκαν και ατυχώς θρηνήσαμε έξι ανθρώπινες ζωές από την καταστροφική λαίλαπα.

Τον Αύγουστο του 2007 ιδρύθηκε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με πρόεδρο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και με σκοπό τη  χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Η τραγωδία ξεσήκωσε ένα κίνημα αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί από δωρεές στο ταμείο ένα ποσό περίπου 200 εκατ. Ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2008 συντάχθηκε από το τότε Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το «Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές».

Μία από τις πηγές της χρηματοδότησης του πλαισίου αυτού ήταν και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο ταμείο Μολυβιάτη. Το γενικό δε σύνολο της χρηματοδότησης των πυρόπληκτων περιοχών υπολογίστηκε σε 2.232,3 εκατ. Ευρώ.

Το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε με το Ν. 3895/2010, στο γενικότερο πλαίσιο της κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα και από 1/1/2011 τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το σύνολο των εισφορών και τα πάσης φύσεως ταμειακά υπόλοιπά περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και οφείλουν να διατίθενται για την υλοποίηση του σκοπού των εισφορών ή δωρεών που αυτές έχουν δοθεί.

Η απορρόφηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέχρι την κατάργηση του ΕΤΑΕΑ υπολογίζεται σε ποσοστό κάτω του 50% των διαθέσιμων.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, βιώνεται στην πλέον έντονη μορφή της από τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 5 χρόνια μετά, δεν έχει φτάσει ακόμα σ’ αυτούς ούτε η βοήθεια που το κράτος τους υποσχέθηκε αλλά ούτε τα χρήματα που οι συμπολίτες τους εμπιστεύθηκαν στο κράτος να διαχειριστεί και να τους τα αποδώσει.

Είναι εγκληματικό 5 χρόνια μετά και υπό τις σημερινές συνθήκες να λιμνάζουν χρήματα στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών και να μην αποδίδονται στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, η Εύβοια παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της χώρας και οι πληγέντες κάτοικοι της από τις πυρκαγιές του 2007 παραμένουν δυσαρεστημένοι από την αναποτελεσματικότητα και την χρονική καθυστέρηση με την οποία η Ελληνική πολιτεία πραγμάτωσε την αρωγή της και αναμένουν εναγωνίως την βοήθεια της. Πέραν της απόδοσης της οφειλόμενης βοήθειας από το κράτος στους πληγέντες, τα έργα ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών θα δώσουν εργασία και αναπτυξιακή ανάσα στην πεθαμένη οικονομία της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός
 
1)Πόσα χρήματα έχουν παραμείνει αδιάθετα από το ταμείο του ΕΤΑΕΑ, γνωστού ως ταμείου Μολυβιάτη; Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του Ταμείου; Ποιά τα αποτελέσματα αυτής;

2)Πόσα από τα χρήματα του ΕΤΑΕΑ διατέθηκαν στην Εύβοια και πού ακριβώς;

3)Πόσα έργα χρηματοδοτήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του «Ειδικού Πλαισίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές», με τί ποσά και από ποιά πηγή χρηματοδότησης; Πόσα από αυτά τα έργα αφορούν το νομό Ευβοίας;

4)Η χρηματοδότηση στο νομό Ευβοίας υπήρξε αναλογική των καταγεγραμμένων ζημιών;
5)Ποιά η πολιτική της Κυβέρνησης για την άμεση χρήση των αδιάθετων χρημάτων από το ταμείο του πρώην ΕΤΑΕΑ; Ισχύει ο σχεδιασμός του «Ειδικού Πλαισίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές»; Ποιά είναι τα έργα που προτίθεται η Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει και ποιά από αυτά αφορούν το νομό Ευβοίας;

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας