Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την χώρα καθώς και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα».
Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου

«Πρόκειται για περικοπές που πρέπει να  γίνουν για να φθάσουμε κάποια στιγμή στο «ίσα βάρκα, ίσα νερά» και οι δαπάνες και τα έσοδα του Προϋπολογισμού μας να ισοσκελιστούν. Η διαφορά τώρα είναι ότι θα συνοδευτούν άμεσα από αναπτυξιακά μέτρα.

Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Πιστεύουμε βάσιμα ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε δώσει ένα δυνατό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, ότι εδώ στην Ελλάδα αλλάζουν τα πράγματα, αξίζει να επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Είμαστε στην κρίσιμη καμπή.» εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου για το νέο πακέτο μέτρων, και πρόσθεσε ότι τα 32 δισεκατομμύρια είναι αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα για να τα καταφέρει.

«Αυτή η δόση των 31.5 δισεκατομμυρίων θα κρατηθεί εντός Ελλάδας»

Για τους ανέργους

«Έχουμε μια οικονομία, η οποία ήταν πολύ στρεβλά δομημένη. Όταν, από τα 86 δισεκατομμύρια των πρωτογενών δαπανών του κράτους, τα 60 και πλέον είναι μισθοί και συντάξεις και τα υπόλοιπα 26 είναι για τη λειτουργία του κράτους, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μια εξίσωση που δεν βγαίνει σε καμία χώρα του κόσμου.

Από εκεί και πέρα, έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο ιδιωτικός τομέας. Και μην ξεχνάτε περίπου το 1.200.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Πώς θα επανενταχθούν στην κοινωνία, στην παραγωγική διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για όλους μας, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, περιθωριοποιημένο.»

Για την επιμήκυνση

«Θα τεθεί το κάθε ζήτημα, όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, όταν έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, όσο καλύτερα γίνεται και όταν η συγκυρία στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι η καταλληλότερη. Όταν διαβάζετε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Washington Post και το θέτει ο Πρωθυπουργός πλέον, καταλαβαίνετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.»

Για την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου

«Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου –εκτίμησή μου είναι- ότι θα είναι από τις σημαντικότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, η κίνηση του Μάριο Ντράγκι άλλαξε τα δεδομένα. Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και τι εννοώ με τη σωστή κατεύθυνση;

Δεν είναι μόνο ότι μας βολεύει, αλλά κινείται ως μια ενότητα. Κινείται στο πλαίσιο του οράματος που είχαν ξεκινήσει οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Για την δόση

«Όταν έχετε ακούσει και τους Ολλανδούς να λένε, καλύτερα να τα πάρει όλα μπροστά η Ελλάδα, γιατί πραγματικά το κρίσιμο στοίχημα τώρα είναι η εξασφάλιση ρευστότητας. Είναι να πάρουν μπροστά οι επιχειρήσεις.

Έχουμε υγιείς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγές, μια από τις πλέον απαραίτητες διαδικασίες στην ελληνική οικονομία σήμερα, γιατί αν δεν κάνουμε εξαγωγές, δεν προσελκύουμε επενδύσεις.

Πώς θα μπει νέο, καθαρό χρήμα, δηλαδή όχι από δανεισμό, στην ελληνική οικονομία; Λοιπόν, έχουμε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, διότι δεν υπάρχει ρευστό.»

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει πολλά. Για όλα αυτά, για παράδειγμα αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε καμία κοστολόγηση, δεν υπήρχε κανένα χρονοδιάγραμμα, αλλά αλλαγές θέσεων σε πολλά ζητήματα. Τώρα, μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση, σε λίγο θα τον ακούσετε να μιλάει και για επιμήκυνση. Είμαι σίγουρος.

Δεν μας απασχολεί το τι κάνει ο κ. Τσίπρας.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι ότι αυτή τη στιγμή, είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, σε αυτή την κρισιμότατη περίοδο. Και θα συμφωνήσετε ότι η πρώτη προτεραιότητα που μας ψήφισαν οι Έλληνες, που ψήφισαν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης, ήταν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δεσμεύσεις, ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός, στη Θεσσαλονίκη, θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τετραετίας.»

Για την δραχμή

«Έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, οι φωνές που μιλούν για έξοδο της Ελλάδας.

Νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα δεν ακούγεται καμία τέτοια φωνή, τουλάχιστον από υψηλά ιστάμενους στην Ευρώπη ή και στην Αμερική.

Όμως, επειδή είχα και την προσωπική εμπειρία, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που συμμετείχα, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν πολύ άσχημο το κλίμα. Ήταν αρκετοί, να μην πω πολλοί, εκείνοι που έψαχναν μια αφορμή για να πετάξουν την Ελλάδα έξω. Και δεν ήταν δύσκολο. Ξέρετε, αρκεί να μην έχεις χρήματα και θα αναγκαστείς να τυπώσεις και να φύγεις μόνος σου.

Επαναλαμβάνω, η ρίζα του κακού είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε, για να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και - νομίζω ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία χωρίς οικονομική ανεξαρτησία- πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μια χώρα που κάθε ημέρα που περνάει, γυρεύει νέα δανεικά.»

Για την στάση της ΝΔ στην ψήφιση των μέτρων

«Θεωρώ πως δεν πρόκειται να αλλάξει κανένας τη στάση του. Μια στάση συνεπέστατη, που δεν ήταν εύκολη και κατανοώ πάρα πολύ καλά τους συναδέλφους βουλευτές γιατί είναι και πιο πολύ μέσα στον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά έχουμε καταλάβει όλοι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Έχουμε πάρει την εθνική ευθύνη στις πλάτες μας και πρέπει να τα καταφέρουμε. Αν αποτύχουμε η αποτυχία δεν θα είναι μόνο δική μας, δυστυχώς

Για τα σενάρια ανασχηματισμού

«Όλοι οι υπουργοί έχουν μια πολύ δύσκολη δουλειά, όλοι δουλεύουν –και αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω- σε εντατικότατους ρυθμούς. Πιστεύω ότι θα φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται οποιοσδήποτε στην κυβέρνηση, είναι ο ανασχηματισμός

Τέλος, αναφορικά στην πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει την αντιπροεδρία της Διεθνούς των κεντροδεξιών κομμάτων, ο κ. Κεδίκογλου δεν διευκρίνισε τίποτα, αλλά σημείωσε ότι οι επαφές στη Σύνοδο των ηγετών των κεντροδεξιών κομμάτων θα είναι πολύ σημαντικές.


 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας