Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και αναφερόμαστε κυρίως στα οικονομικά και όχι στα μετεωρολογικά αφού τέτοια πρόβλεψη δεν μπορούμε να κάνουμε. Με την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Ενεργειακά τζάκια και σόμπες, Μπονάτσος στην Χαλκίδα
Ενεργειακά τζάκια και σόμπες, Μπονάτσος στην Χαλκίδα
Το eviaportal σας προτείνει μία έξυπνη και αποτελεσματική λύση για όλους όσους έχουν στο σπίτι τους τζάκι ή για όσους έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν.

Απευθυνθήκαμε στον Σταύρο Μπονάτσο, ιδιοκτήτη της εταιρείας Μπονάτσος - Ενεργειακά Τζάκια, με έδρα την Χαλκίδα και μας έδωσε τις καλύτερες λύσεις για να μετατρέψουμε το κανονικό μας τζάκι σε ενεργειακό και να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη θέρμανση του σπιτιού μας.

Τι είναι ενεργειακό τζάκι (κλασσικού τύπου) και ποια η διαφορά του από το κλασσικό τζάκι (ανοικτού τύπου);

Το κλασσικό τζάκι είναι συνήθως κτιστό με ανοικτή εστία και επένδυση από πυρότουβλο. Τα ενεργειακά είναι τζάκια μαντεμένια τα οποία διαθέτουν πόρτα με πυρίμαχο τζάμι.

Το κλασσικό τζάκι για την καύση του ξύλου καταναλώνει αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού, δηλαδή αέρα τον οποίο έχουμε ζεστάνει είτε με το τζάκι ή και με παράλληλη χρήση καλοριφέρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται ο ζεστός αέρας του χώρου και να μπαίνει ψυχρός από τα ανοίγματα του σπιτιού για να τον αναπληρώσει. Ο κύριος τρόπος θέρμανσης είναι μέσω της ακτινοβολίας και η απόδοση ενός τζακιού ανοικτής εστίας είναι από 8 - 14% της θερμικής αξίας του ξύλου.

Το ενεργειακό τζάκι σε αντίθεση με το κλασικό, τροφοδοτείται με αέρα από εξωτερικό χώρο και δεν καταναλώνει τον ζεστό αέρα του σπιτιού. Τα ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν στο θερμοθάλαμο που διαθέτουν τον αέρα και τον επιστρέφουν ζεστό στο χώρο του σπιτιού.

Τα ενεργειακά τζάκια ανάλογα με την κατασκευή τους και τα υλικά τους έχουν απόδοση που κυμαίνεται από 72 – 85 % της θερμικής αξίας του ξύλου. Επιπλέον καίνε λιγότερα ξύλα αφού μπορούμε να ελέγχουμε την ροή του αέρα, είναι ποιο ασφαλή (δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση στης φωτιά) και δεν «καπνίζουν» το σπίτι.

Πως μπορώ να μετατρέψω το κλασικό τζάκι μου σε ενεργειακό;

Υπάρχουν 3 τρόποι μετατροπής της απλής εστίας (ανοικτού τύπου) σε ενεργειακή:

1ος τρόπος

Στο παλιό τζάκι εγκαθιστούμε μία εστία από χάλυβα ή μαντέμι η οποία αποδίδει στον χώρο ζεστό αέρα από το επάνω μέρος της πόρτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει η ένθετη εστία να είναι πολύ καλής ποιότητας και η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από έμπειρο συνεργείο γιατί μπορεί στο μέλλον να παρουσιαστούν προβλήματα.

2ος τρόπος
Μετατρέπουμε το απλό τζάκι σε ενεργειακό με μορφή κασέτας αλλά με κασέτα η οποία θα παραγγελθεί στα μέτρα της παλαιάς εστίας χωρίς να χρειάζεται να μετατρέψουμε ή να διαμορφώσουμε κάτι άλλο.

3ος τρόπος
Μετατροπή απλού τζακιού σε ενεργειακό με Γαλλική εστία εξ' ολοκλήρου από μαντέμι με υψηλή απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτός ο τρόπος εγκατάστασης της εστίας είναι πιο χρονοβόρος (με μία μέρα περισσότερο από το συνεργείο) αλλά είναι και ο τρόπος που μετατρέπει μία εστία σε ενεργειακή η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μία εστία που θα φτιάχνατε από την αρχή. Αυτή η περίπτωση μετατροπής είναι η μόνη περίπτωση που το τζάκι μας δουλεύει και με φυσική ροή.


Γιατί θα πρέπει να μετατρέψουμε το Τζάκι μας σε ενεργειακό; Ποια είναι τα οφέλη;

Α. Ένα απλό τζάκι έχει απόδοση 8-14%, ένα ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση 72-85%.
Β. Παύουμε να έχουμε απώλειες από το σπίτι μας. Το απλό τζάκι δεν σταματάει να δουλεύει γι αυτό και έχουμε απώλεια της τάξεως 50-70%.
Γ. Οικονομία στο ξύλο: ένα απλό τζάκι καταναλώνει περίπου 30-35 kg/h, ένα ενεργειακό τζάκι καταναλώνει ανάλογα την εστία από 1,5 - 6,5 kg/h.

Δ. Μικρότερη ρύπανση του περιβάλλοντος. Εστίες φιλικές προς το περιβάλλον με χαμηλές εκπομπές αερίων.
Ε. Ασφάλεια και αξιοπιστία.

Φυσικά σε όλα όσα αναφερθήκαμε η καμινάδα παίζει καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει να είναι καπνοδόχος και όχι αγωγός.

Τι κοστίζει η μετατροπή σε ενεργειακό τζάκι;

Το κόστος κυμαίνεται περίπου 750,00 με 3.500,00 ευρώ, με την εστία να καθορίζει την τιμή. Με μία δωρεάν επίσκεψη στο χώρο σας το εξειδικευμένο συνεργείο του κ. Μπονάτσου θα έχει την δυνατότητα να σας προτείνει την καλύτερη λύση για το χώρο σας καθώς και να εκτιμήσει το κόστος μετατροπής.

Το συνεργείο του κου Μπονάτσου ανάλογα με τον τύπου του τζακιού χρειάζεται από 1 έως 2 μέρες το πολύ για να αλλάξει το κανονικό τζάκι σε ενεργειακό.

Στο σπίτι μου δεν έχει τζάκι ούτε είχε γίνει πρόβλεψη για προσθήκη, μπορώ να τοποθετήσω ενεργειακό τζάκι; Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε καμινάδα;

Σε αρκετά σπίτια, ακόμα και αν δεν είχε υπήρχε πρόβλεψη για τζάκι κατά την κατασκευή τους, υπάρχει δυνατότητα προσθήκης ενεργειακού τζακιού. Η εκτίμηση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο. Επικοινωνήστε στο 6944-306410 για δωρεάν εκτίμηση στο χώρο σας.

Ενεργειακά Τζάκια Μπονάτσος
Υπεύθυνος Σταύρος Μπονάτσος
Διεύθυνση: Στύρων & Θράκης, Χαλκίδα 
Τ: 22210 87356
F: 22210 87356
Μ: 6944 306410
E: [email protected]
S:
http://www.mponatsos-tzakia.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
βασιλικη (17/12/2012 4:55:25 πμ)
η μετατροπη απο απλο σε ενεργειακο θα ζεσταινει τα σωματα του σπιτιου?θα ζεσταινει και τα σωματα στον κατω οροφο αφου το τζακι βρισκεται στον επανω οποφο?προκειταιγια μεζονετα
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας