Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η περιοχή του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας στο παρελθόν έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις και ρύπανση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής από παλιές βιομηχανικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Ευκαιρία για την αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων στο Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας
Ευκαιρία για την αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων στο Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας

Πρόσφατα έγινε πρόσκληση στο  ΕΣΠΑ (ΕΥΔ  Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΠΠΕΡΑ ) για έργα συνολικού προϋπολογισμού  70 εκατ. ευρώ που αφορούν «την αποκατάσταση εδάφους σε χώρους ρυπασμένους από παρελθούσα βιομηχανική ή συναφή δραστηριότητα για τους οποίους δεν υπάρχει υπόχρεος ιδιοκτήτης».

Πολλές δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί και έχουν γίνει  μόνιμες χωματερές βιομηχανικών απορριμμάτων
Ο  Μεταλλευτικός Κώδικας  απαιτεί  από τον εκμεταλλευτή των μεταλλείων  να προβεί σε περιβαλλοντική αποκατάσταση των αλλοιώσεων και ζημιών που έχει προκαλέσει μετά το πέρας των δραστηριοτήτων. Δυστυχώς όμως  αυτό  το άρθρο δεν εφαρμόστηκε στην περιοχή. 

Με την παραχώρηση τον μεταλλείων και εγκαταστάσεων  στην  τότε ΒΙΟΜΑΓΝ  το 1996 αυτή η υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση  των ρυπασμένων χώρων  διαγράφτηκε ρητά  με τον γνωστό νόμο  του 1996 με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει κανείς υπόχρεος να αναλάβει αυτό το έργο.
Με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που απήλλαξε τους ρυπαίνοντες εκμεταλλευτές του ορυκτού πλούτου από τις υποχρεώσεις τους για αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών που προκάλεσαν,  η περιοχή έχει παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. 

Η παραπάνω πρόσκληση του ΕΣΠΑ  αποτελεί μια ευκαιρία  να λυθεί ένα  χρόνιο πρόβλημα που αποτελεί  αγκάθι στην μελλοντική ανάπτυξη του  δήμου. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2012-2014(σελ.22)  στις αναπτυξιακές του προτεραιότητες ότι: 

«Κεντρικός προσανατολισμός της ΠΕ Εύβοιας είναι η επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, προβλημάτων προσπελασιμότητας αλλά και κατάλληλης προετοιμασίας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η Ενότητα να γίνει ελκυστική για επισκέπτες και νέους κατοίκους. Παράλληλα επιλέγει να στρέψει το ενδιαφέρον στον τουρισμό και στις υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα ή και έμμεσα με τον τουρισμό με στόχο να δημιουργηθεί  ένα Πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα».

Σχεδόν ταυτόσημες  είναι και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες που θέτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου για το 2011-2014 .

Με βάση τα παραπάνω, ο Kireas.org,  έστειλε αίτημα στην δημοτική αρχή Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας να  κάνει εμπρόθεσμα τις απαραίτητες  ενέργειες  και να υποβάλει πρόταση-πράξη στο ΕΣΠΑ  για την εξυγίανση - αποκατάσταση  ρυπασμένων χώρων της περιοχής από παλαιότερη βιομηχανική δραστηριότητα  ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί  στο πλαίσιο του σχετικού  προγράμματος. 

Η  προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα είναι η 31/10/12.
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

16/4/2019
Φέτος ο κορυφαίος μουσικό συνθέτης συμπληρώνει τα 80 του χρόνια. Μεγάλη τιμή για τους Χαλκιδέους η συναυλία....
1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

17/4/2019
Η ομάδα Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Χαλκίδας διοργανώνει το 1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας