Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πρόσφατα ένας αγνοούμενος ηλικιωμένος άνδρας κρατήθηκε στη ζωή χάρη στην αναπνοή των σκύλων του που τον ζέσταιναν, μέχρι να τον βρει αναίσθητο, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε μια βουνοπλαγιά, η οικογένεια του με τη βοήθεια του σκύλου του που τους καθοδήγησε. Πώς να ευχαριστήσει κανείς αυτά τα ζώα;
ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Αλλά και πώς να χαρακτηρίσει κανείς έναν οδηγό που πρόσφατα κτύπησε και εγκατέλειψε αβοήθητη στη λεωφόρο Αθηνών, μια σκυλίτσα που ήδη ήταν ταλαιπωρημένη λόγω της εγκατάλειψη της από τα αφεντικά της; Ευτυχώς σώθηκε χάρη στην επέμβαση μας! Πόσα άλλα όμως ζώα χάνονται με την ευθύνη ανθρώπων;
Οι ειδικοί επικροτούν την άποψη πως η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο ζώο, κυρίως σκύλο ή γάτα, βοηθά στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, στην μείωση του άγχους των ενηλίκων, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.
Μόλις ένα παιδί αποκτήσει ένα ζώο, το εντάσσει στον 'μικρόκοσμο' του, γίνεται ο σύντροφος του στο παιγνίδι και το οδηγεί σε πολλές ανακαλύψεις και συνειδητοποιήσεις που στην ενήλικη ζωή του θα του φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Αντιλαμβάνεται σύντομα ότι ο "συγκάτοικος" του, όπως και το ίδιο, πεινάει, διψάει, έχει ανάγκη ύπνου, ζεσταίνεται ή κρυώνει, ζητά αγάπη και συντροφιά. Ο νέος "φίλος" του είναι ο αποδέκτης όλων των μηνυμάτων, σκέψεων και συναισθημάτων του παιδιού χωρίς να κατηγορεί ή να λογοκρίνει, να απορρίπτει ή να αδιαφορεί, ενώ ταυτόχρονα του διδάσκει μια σπουδαία αρετή:Δεν προδίδει ποτέ τους φίλους του.
Κοντά στο ζώο μαθαίνει τι σημαίνει αγάπη αλλά και τον τρόπο να την εκδηλώνει αβίαστα και χωρίς προϋποθέσεις. Άλλωστε η αγάπη για τα ζώα είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την δημιουργία αληθινής ανθρωπιάς.
Η αντίληψη, επίσης, του κύκλου της ζωής είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση για το παιδί. Μεγαλώνοντας όμως το παιδί μαζί με ένα κατοικίδιο ζώο, έχει την ευκαιρία  να παρακολουθεί το πως αναπτύσσεται, πως συμπεριφέρεται, ποια είναι η διαδικασία της γονιμοποίησης, της γέννησης, της αρρώστιας αλλά και το πώς φεύγει από τη ζωή. Πρόκειται δηλαδή για μια εμπειρία που του δημιουργεί νέα ερωτήματα και απορίες που οι γονείς καλούνται με περισσότερη πλέον ευκολία να συζητήσουν, να ενημερώσουν, να επιλύσουν. Τέλος, τα παιδιά που σταδιακά αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη για τη φροντίδα του ζώου (τάισμα, μπάνιο, καλλωπισμός, βόλτες, επισκέψεις στο κτηνίατρο) γίνονται περισσότερο υπεύθυνα, στοργικά, παρατηρητικά και λιγότερο αγχώδη, νευρικά, απαιτητικά.
Η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο συμβάλει και στην αποφόρτιση του άγχους των ενηλίκων. Έχει διαπιστωθεί πως η επαφή με το τρίχωμα του ζώου, όταν το χαϊδεύουμε ή παίζουμε μαζί του, μειώνει τα επίπεδα του άγχους, χαλαρώνει και ξεκουράζει.
Οι ηλικιωμένοι επίσης που έχουν ζώα συντροφιάς μειώνουν τις πιθανότητες κατάθλιψης, δεν νιώθουν απομονωμένοι και κυρίως δεν χάνουν την αίσθηση ότι είναι χρήσιμοι, χαρακτηριστικό που παρατηρείται κυρίως με την συνταξιοδότηση τους.     
Είναι σκόπιμο βέβαια πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα ζωάκι να σκεφτείτε τα πρακτικά θέματα όπως τις συνθήκες διαμονής του, κυρίως για τις περιόδους που θα λείπετε διακοπές -καθώς τότε εμφανίζονται όλα τα εγκαταλελειμμένα, "αδέσποτα" ζώα-, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζώου. Επίσης συνυπολογίστε την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Τέλος ενημερωθείτε για τις προφυλάξεις που θα πάρετε προκειμένου να εξασφαλίσετε την υγεία και υγιεινή των μελών της οικογένειας αλλά και του ζώου. Τα πρακτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και η ευθύνη βιώνεται χαλαρά μπροστά στη χαρά και την ικανοποίηση που θα νιώσετε από το τρυφερό, παιγνιδιάρη και πιστό συγκάτοικο σας!

Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια Ατόμων - Οικογενειών - Ομάδων.
Μέλος: E.F.T.A., A.G.P.A., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., Ε.Ε.Σ.-E.A.C.

Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ " ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ"   
Δημοφιλή σήμερα

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....
Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/3/2019
Η ταινία «Εμείς» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 21 έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας