Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Εύβοιας, Γιώργος Μαρίνος στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομίας σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρείται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Εύβοια. Συγκεκριμένα η ερώτησή τους αναφέρει:


"Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το θέμα των ελλείψεων στις Υπηρεσίες Υγείας του Νομού Ευβοίας. Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στάσιμη ή και χειροτερεύει, εκφράζοντας τις πολύχρονες συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της κρατικής υποχρηματοδότησης, που χαρακτηρίζει την πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κα της Νέας Δημοκρατίας.
Με τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό λειτουργούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Ευβοίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση τους οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το οργανόγραμμα της δεκαετίας του ’80, στο ΙΚΑ Χαλκίδας για να μπορεί η υπηρεσία να λειτουργεί, χρειάζονται τουλάχιστον 101 υπάλληλοι, αυτή τη στιγμή όμως υπηρετούν 80 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 7 είναι αποσπασμένοι στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας και ο υπόλοιποι 73 καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 100.000 ασφαλισμένους. Παράλληλα ελλείψεις εντοπίζονται και στην υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υποκαταστήματα άλλων περιοχών. Συγκεκριμένα στην Ιστιαία από τις 10 θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται μόνο οι 7 για να εξυπηρετήσουν 600 ασφαλισμένους. Στην Αιδηψό υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι, οι οποίοι κατά την θερινή σαιζόν καλούνται να εξυπηρετήσουν έως και 80,000  λουόμενους που χρειάζεται να θεωρήσουν τα βιβλιάρια τους. Στη λίμνη και στην Αγία Άννα υπηρετεί ένας υπάλληλος. Ιδιαίτερα στο Δήμο λίμνης η κατάσταση είναι τραγική, καθώς ο ένας υπάλληλος που υπηρετεί εκεί καλείται να εξυπηρετήσει 3,500 ασφαλισμένους και σε περίπτωση ασθένειας ή άδειας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Μαντούδι καθώς από τις 11 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν μόνο δύο (ένας διοικητικός και ένας που εκτελεί χρέη ταμία), επίσης το κατάστημα λειτουργεί χωρίς διευθυντή. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα υποκαταστήματα Κύμης και Αλιβερίου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων να τίθεται σε κίνδυνο και η ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων εξαιτίας του επαγγελματικού stress, αφού καλούνται σχεδόν καθημερινά να καλύπτουν δύο και τρία πόστα, να εξυπηρετούν ένα τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων, να δουλεύουν υπερωρίες και επιπλέον να στερούνται τις άδειες  τους.
Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας, παίρνοντας επίσης υπόψη ότι το οργανόγραμμα της δεκαετίας του ’80 δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό.
Η προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά μέσα από προγράμματα stage δεν αποτελεί λύση, πολύ περισσότερο όταν μέσα από τα προγράμματα αυτά επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η ανασφάλιστη εργασία.
Πέρα από τη στελέχωση του ιδρύματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία είναι η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του. Αλλά και η νομική κάλυψη για τους ελεγκτές υπαλλήλους, που ασκούν επιτόπιους υπαλλήλους που ασκούν επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
-Τι μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, αν θα προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για να στελεχωθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, ώστε να διεξάγεται χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
-Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καλύψει κάθε έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Τι μέτρα θα παρθούν για να προχωρήσει άμεσα η μηχανοργάνωση του ιδρύματος.
-Να εξασφαλιστεί νομική κάλυψη για τους ελεγκτές υπαλλήλους που ασκούν επιτόπιους ελέγχους.
-Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη πλήρη και σταθερή εργασία". 

 
Δημοφιλή σήμερα

Συνδέθηκε με το Φυσικό Αέριο το Κολυμβητήριο Χαλκίδας

Συνδέθηκε με το Φυσικό Αέριο το Κολυμβητήριο Χαλκίδας

18/3/2019
Αποτελεί πραγματικότητα πλέον η σύνδεση του Κολυμβητήριου Χαλκίδας με τον αγωγό Φυσικού Αερίου, γεγονός που σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέρ...
Ανακοίνωση υποψηφίων του Συνδυασμού «Δυναμική Πρωτοβουλία»

Ανακοίνωση υποψηφίων του Συνδυασμού «Δυναμική Πρωτοβουλία»

18/3/2019
Η νυν και υποψήφια Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού με τον συνδυασμό «Δυναμική Πρωτοβουλία» ανακοίνωσε κάποιους από τους υποψηφίους συμβούλ...
Στην Β

Στην Β' Εθνική η ομάδα βόλευ ΟΠΕ Χαλκίδας

19/3/2019
Η ανδρική ομάδα του ΟΠΕ Χαλκίδας μετά από μια 6μηνη σκληρή μάχη, κόντρα σε ομάδες με λίγο πολύ επαγγελματικούς προσανατολισμούς και λειτουργία, αλλά και δύο ανεπανάληπτ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας