Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
H Σχολική Επιτροπή μονάδων Β'θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκιδέων εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε η Επιτροπή για την ομαλή λειτουργία των σχολείων στην πόλη μας, καθώς το Κράτος αδυνατούσε να ανταπεξέλθει τόσο στην θέρμανση των σχολικών μονάδων, όσο και στις πληρωμές των καθαριστριών.
Η σχολική Επιτροπή μονάδων Β΄θμιας Δήμου Χαλκιδέων έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα
Η σχολική Επιτροπή μονάδων Β΄θμιας Δήμου Χαλκιδέων έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα

Εκ μέρους της Σχολικής επιτροπής ο Πρόεδρος της κος Γουρνής Βασίλης, μας παρουσιάζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα λύκεια της Χαλκίδας, καθώς και οι άμεσες λύσεις που δόθηκαν:

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να  ενημερώσουμε για τα θέματα που αφορούν τις Σχολικές μονάδες Β’θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων και την κατάσταση που επικρατεί γενικά στο χώρο της παιδείας.

1.Λειτουργικές ανάγκες σχολικών μονάδων.
Από τις αρχές 2011 οι τακτικές επιχορηγήσεις που αποστέλλονταν στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Χαλκιδέων ήταν μειωμένες κατά τουλάχιστον 60%, γεγονός που έκανε δύσκολη την αντιμετώπιση των αναγκών καθαρισμού, θέρμανσης και μισθοδοσίας καθαριστριών,γραφικής ύλης καθώς επίσης και λογαριασμών κοινής ωφέλειας .

Παρόλα αυτά τα παραπάνω αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους από τα χρήματα των αποθεματικών των παλιών σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι και σήμερα καμία οικονομική εκκρεμότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης και της αδιαφορίας του κράτους είναι η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των καθαριστριών αφού οι καθαρίστριες πληρώνονται από το εθνικό ίδρυμα νεότητας (ΕΙΝ) και όχι από τον Δήμο, έτσι τα τελευταία χρήματα που στάλθηκαν για τις καθαρίστριες ήταν τον Ιανουάριο του 2012 και αν η σχολική επιτροπή δεν τις είχε πληρώσει από τα λειτουργικά  της  αποθεματικά θα ήταν απλήρωτες από τότε, πράγμα που φέτος εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να κάνουμε.

Όσο αφορά την προμήθεια πετρελαίου πέρυσι κανένα σχολείο δεν έμεινε ούτε μία μέρα χωρίς πετρέλαιο με κόστος 123.000 €. Αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του πετρελαίου την φετινή χρονιά το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τις 170.000 €, με δεδομένο ότι για το 2012 έχουμε λάβει μόνο την Α’ δόση (50.000 €) χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο η οποία και κατανεμήθηκε ολόκληρη στα σχολεία και αναμένεται η Β’ δόση (50.000 €) η οποία έπρεπε να είχε έρθει από τον Μάιο και ακόμα αναμένεται .Έπειτα απ’όλα αυτά  καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη θα είναι φέτος η προμήθεια του πετρελαίου και η ταυτόχρονη κάλυψη των τρέχουσων αναγκών .

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την οικονομική δυσχέρεια η Σχολική επιτροπή Μονάδων Β΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων είναι από τις ελάχιστες που επιχορήγησαν φέτος τον Σεπτέμβριο έστω με 500 € τα σχολεία για τις άμεσες ανάγκες τους .

2.Επισκευές- συντηρήσεις σχολικών μονάδων
Τα τελευταία δύο χρόνια η επιχορήγηση του κράτους  προς τους κωδικούς της ΣΑΤΑ για τις επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων ήταν μηδενική με ένα όμως αδιάθετο προηγούμενο ποσό της τάξης των 200.000,00 € (και για την Α΄θμια  και για την Β’θμια).

Αυτή την στιγμή τρέχει μια εργολαβία συντηρήσεων και έργων και έχουν προγραμματιστεί εργασίες στα ακόλουθα σχολικά κτίρια :

α. ΕΠΑΛ (τεχνικές σχολές)
β. 2Ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας
γ. 4Ο Γυμνάσιο
δ. 7ο Γυμνάσιο
ε. Λύκειο Αρτάκης
ζ. Λύκειο Αυλίδας
η. Γυμνάσιο Βασιλικού
θ. Γυμνάσιο Αρτάκης

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/9/2012 μετά από διαδοχικούς άγονους διαγωνισμούς και ενστάσεις εγκαταστάθηκε επιτέλους  εργολάβος (κα. Σάλιαρη Μ.) για την περιτοίχιση του λυκείου Βασιλικού ύψους 63.000 ,00€ .

Τέλος, αξιοσημείωτες ήταν οι παρεμβάσεις (βαψίματα ,υδραυλικά, ηλεκτρικά, οικοδομικά κτλ.) που έγιναν στο σύνολο των σχολικών μονάδων με έξοδα της σχολικής επιτροπής.

3.Μεταστέγαση σχολικών μονάδων
Η σχολική επιτροπή μετά από εισήγηση του Δημάρχου ανέλαβε και αντιμετώπισε με επιτυχία την μεταστέγαση του ειδικού ΕΠΑΛ σε νέο ιδιόκτητο κτίριο ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των γονέων των παιδιών με ειδικές ανάγκες δίνοντας  τους μία οριστική λύση.

Επίσης, πραγματοποίησε την μεταστέγαση του Γυμνασίου Αυλίδας από τα containers στο νέο κτίριο που παραδόθηκε από την Περιφέρεια.

4.Σχολικά βιβλία
Για πρώτη χρονιά φέτος η σχολική επιτροπή σε συνεργασία με την διεύθυνση Β’θμιας εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας ανέλαβε την διανομή με δικά της έξοδα των βιβλίων στα σχολεία και σε αντίθεση με όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια τα βιβλία ήταν όλα έγκαιρα στα σχολεία από το τέλος Αυγούστου και δεν δημιουργήθηκε έτσι κανένα πρόβλημα.

5.Μεταφορά μαθητών
Η αρμοδιότητα από τις αρχές του 2011 είχε περάσει στους δήμους. Από την περασμένη σχολική χρονιά είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς και έτσι αποφασίστηκε για την περσινή χρονιά η παράταση των συμβάσεων που υπήρχαν με τις περιφέρειες μέχρι την λήξη της.

Για φέτος με δεδομένη την επιπλέον μείωση 17 % της επιχορήγησης για την μεταφορά μαθητών είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν ανάλογα προβλήματα επίσης είναι γνωστό ότι το υπουργείο ανέθεσε εκ νέου για την σχολική χρονιά 2012-2013 την ευθύνη για την μεταφορά μαθητών στις περιφερειακές ενότητες οι οποίες είναι και αποκλειστικά υπεύθυνες.

Ο Πρόεδρος
Γουρνής Βασίλης
Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

22/3/2019
Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CA...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας