Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επίκαιρη ερώτηση απέστειλαν 3 βουλευτές προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύωντου ΚΚΕ για τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ – LAFARGE.
ΑΓΕΤ Ηρακλής
ΑΓΕΤ Ηρακλής

Η επιστολή είχε ως θέμα: Επίθεση της ΑΓΕΤ – LAFARGE σε βάρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας που ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία ΑΓΕΤ - LAFARGE αντιμετωπίζουν πολύμηνη οργανωμένη επίθεση της εργοδοσίας η οποία αξιοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, τα σκληρά μέτρα των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ αλλά και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης και έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση των αποδοχών και κατάργηση σοβαρών κεκτημένων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα:
•Μη εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης τσιμεντοβιομηχανίας.
•Κατάργηση της ελάχιστης θετικής διαφοράς μεταξύ των προβλεπόμενων από τις ΣΣΕ Τσιμεντοβιομηχανίας και καταβαλλόμενου μισθού.
•Αναστολή όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων για το 2012 και άλλα σοβαρά αντεργατικά μέτρα.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έθεσε εκβιαστικά στους εργαζόμενους το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας με στόχο να επιβληθεί ψευτοαπασχόληση δύο ημέρες την εβδομάδα ή δύο εβδομάδες το μήνα, με την απειλή ομαδικών απολύσεων, με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- την επιπλέον μείωση των αποδοχών κατά 60% .

Την ίδια ώρα ο όμιλος της ΑΓΕΤ- LAFARGE παίρνει μέτρα για αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια του Βόλου και στο Μηλάκι Αλιβερίου, τα οποία έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, οι ώρες υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων αυξάνονται και προωθείται διαδικασία μετακίνησης εργαζομένων από το εργοστάσιο της Χαλκίδας στα άλλα δύο εργοστάσια. 
Οι εξελίξεις αυτές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της πολυεθνικής.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, η κατάργηση δικαιωμάτων και η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας γίνεται σε συνθήκες αύξησης της παραγωγής και της κερδοφορίας σε δύο άλλα εργοστάσια, ενίσχυσης των εξαγωγών αλλά και διάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών για «οικιοθελείς αποχωρήσεις».

Η επίθεση της εταιρείας κατά των εργαζομένων στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας συνδέεται με σχεδιασμό αλλαγής χρήσης του χώρου, της υποδομής του εργοστασίου και αλλαγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.  

Συγκεκριμένα ενώ το εργοστάσιο διαθέτει άδεια με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή τσιμέντου ξεπερνώντας εμπόδια που αφορούν το χαρακτηρισμό της περιοχής ως περιοχής ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας κατέθεσε μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες αφορούν τη δημιουργία κέντρου βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων συναφών, όπως λέγεται, με το τσιμέντο.

Στο κέντρο αυτό προβλέπεται η χρήση αποβλήτων, ειδών βιομάζας ως καύσιμο, παραγωγή ιπτάμενης τέφρας, εγκατάσταση μονάδας σκυροδέματος, παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης προς τρίτους και άλλα και συνεπώς οι εργαζόμενοι περισσεύουν !!     

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων και να σταματήσουν τα γενικότερα διαλυτικά μέτρα της ΑΓΕΤ-LAFARGE στο εργοστάσιο της Χαλκίδας;

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Δημοφιλή σήμερα

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

10/12/2018
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 15 ...
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

10/12/2018
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, συνεπής στη δέσμευσή του να θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την Υγεία & Ασφάλεια, προχώρησε σε ...
Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά στη Χαλκίδα

Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά στη Χαλκίδα

10/12/2018
Ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας σε συνεργασία με την ομάδα φιλαναγνωσίας διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας