Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση απέστειλε ο βουλευτής Ευβοίας των Αν.Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, επίκαιρη ερώτηση με θέμα το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων στην Εύβοια, όπως αυτό της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ αλλά και για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας του Νομού μας.
Ο  Κώστας Μαρκόπουλος
Ο Κώστας Μαρκόπουλος

Η Στερεά Ελλάδα, είναι η δεύτερη περιφέρεια της χώρας σε ποσοστά ανεργίας και η πρώτη σε ρυθμό αύξησης της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία στην Στερεά Ελλάδα, έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στο πρωτοφανές επίπεδο του 28,4%.

Παράλληλα, η εν λόγω περιφέρεια κατέχει θλιβερή πρωτιά στην ποσοστιαία αύξηση των ανέργων, σημειώνοντας το β΄ τρίμηνο του 2012 αύξηση 11,5 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Ειδικότερα, στο νομό Ευβοίας βιομηχανικές μονάδες στις οποίες απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, κινδυνεύουν να κλείσουν, όπως επί παραδείγματι η μονάδα της «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ», η «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», η «ΣΕΛΜΑΝ», η «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ» και επιπλέον μονάδες λευκού κρέατος όπως η «ΑΓΡΟΖΩΗ» κ.α.

Εκτός όμως των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, είναι έτοιμες να βάλουν ή έχουν βάλει λουκέτο, δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Την παρούσα κατάσταση, που πέρα από τους παρατιθέμενους αριθμούς, τη βιώνουν περισσότερο από όλους οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, συνθέτει ένα κλίμα απογοήτευσης και ανασφάλειας στην αγορά εργασίας και στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος θεσμοθετεί όρους ¨ευέλικτης¨ εργασίας, και ανατρέπει το ισχύον καθεστώς εργασιακών δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία «αδύναμων» εργαζομένων, ευάλωτων σε τυχόν εκμετάλλευση των εργοδοτών.

Μερικά τρανταχτά παραδείγματα στην Εύβοια αποτελούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ, οι απολυμένοι της ίδιας επιχείρησης που δεν τους καταβάλλονται οι δόσεις της αποζημίωσης τους, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΑΓΡΟΖΩΗ», οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΕΡΚΕΜ που είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες, η αυθαίρετη περικοπή αποδοχών και κατάργηση επιδομάτων μονομερώς των εργαζομένων στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ και η προσπάθεια εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ στην Χαλκίδα.

Είναι αυτονόητο πως η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και να πράξει τα δέοντα μέσω της υπηρεσίας που έχει τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, ήτοι μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας.

Προ μηνός το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δημοσιοποίησε ανακοίνωση του για τα αυξανόμενα ποσοστά ανασφάλιστης και παράνομης εργασίας στο νομό Ευβοίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η έκταση του φαινομένου αυτού, όμως, έχει δυσμενείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις αφού - πρώτα και κύρια - υποβαθμίζει τα δικαιώματα και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αποδυναμώνει τα δημόσια έσοδα και τη χρηματοδοτική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχ/σεων και υπονομεύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.»
Οι πολίτες της Εύβοιας πέρα από τις διαπιστωτικές ανακοινώσεις και το δημόσιο κάλεσμα προς τους εργοδότες να συμμορφωθούν, επιθυμούν να μάθουν και για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας αυτής.

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1)Πόσες και ποιές είναι οι οργανικές θέσεις του τμήματος Ευβοίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και ποιές από αυτές είναι καλυμμένες;
2)Ποιά είναι η αναλογία εργαζομένων σε επιχειρήσεις και επιθεωρητών στο νομό Ευβοίας και πως την κρίνετε;
3)Έχει ληφθεί υπόψη η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νομού Ευβοίας με τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για την κάλυψη των θέσεων επιθεωρητών και βοηθητικού προσωπικού;
4)Το γραφείο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Εύβοια έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να καλύψει τον νομό; Ειδικότερα πόσα οχήματα έχει;
5)Πόσες καταγγελίες και αιτήματα έχουν ληφθεί μέσα στο 2012; Πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί; Σε πόσες έγινε έλεγχος με επίσκεψη στο χώρο εργασίας;
6)Πόσοι έλεγχοι και πόσοι επανέλεγχοι έγιναν εντός του 2012; Πόσες επιχειρήσεις ελέγχθηκαν;
7)Πόσοι έλεγχοι, μετρήσεις, δειγματοληψίες και έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας;
8)Πόσες υποθέσεις ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας επιλύθηκαν από την αρχή του έτους;
9)Σε πόσες υποθέσεις υπήρξαν κυρώσεις σε εργοδότες εντός του 2012;
10)Πόσα πρόστιμα και τι ύψους έχουν επιβληθεί από την αρχή του έτους; Πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί;

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...
Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

19/4/2019
Η επίσημη αντιπροσωπεία των εταιρειών Volkswagen και Audi στην Χαλκίδα, Φίλιππος Σταθόπουλος ΑΒΕΕ προσ...
Ο Εσπερινός της Αγάπης στη Χαλκίδα - Το «Χοροστάσι της Αγάπης»

Ο Εσπερινός της Αγάπης στη Χαλκίδα - Το «Χοροστάσι της Αγάπης»

18/4/2019
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα 28 Απριλίου 2019 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί ο Εσπερινός της Αγάπης που θα τελεσθεί στ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας