Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
«Η διδαχή της ιστορίας ως πρότυπο συμπεριφοράς χωρίς να προδώσει την αλήθεια της» ήταν το θέμα διάλεξης που πραγματοποίησε στην Κύμη ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης στην Κύμη.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης στην Κύμη.

Τον καθηγητή προσκάλεσε στην Κύμη ο Σύλλογος εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κύμης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει. Η εκδήλωση, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κύμης, έγινε την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στην αίθουσα του εκκλησιαστικού γηροκομείου.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, οι αντιδήμαρχοι κυρίες Βελισαρίου και Κουϊμτζή, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάτσα, ο σχολικός σύμβουλος της εκπαιδευτικής περιφέρειας Λαμίας, η προϊσταμένη του 2ου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κύμης και πολύς κόσμος, κυρίως εκπαιδευτικοί. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου δασκάλων Κύμης κ Παπασιφάκη ενώ την παρουσίαση έκανε η κ. Γεωργούδη μέλος του Δ.Σ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κύμης κ. Θωμάς, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον σύλλογο για την πρωτοβουλία του αυτή και τον καθηγητή κ. Βερέμη για την τιμή που έκανε στην Κύμη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, αναφερόμενος στο θέμα αναρωτήθηκε, πώς μπορεί η ιστορία να μεταφερθεί στο σήμερα, χωρίς να προδοθεί η αλήθεια της και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να το κάνουν. Οι δημοσιογράφοι, όπως είπε, οι επιστήμονες ή οι ιστορικοί.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Βερέμης, ο οποίος ευχαρίστησε τον σύλλογο και τον Δήμαρχο που τον προσκάλεσαν και απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς τόνισε, ότι προσφέρουν στην χώρα μας τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους προς τα παιδιά μας, τα παιδιά που είναι το άλας της γης. Στη συνέχεια μίλησε για την ιστορία και τους ιστορικούς, αρχίζοντας από τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο και φτάνοντας έως την εποχή μας και την μεταμοντέρνα ιστορία. Τόνισε, ότι ο ρόλος της ιστορίας και η θέση της αλλάζει ανάλογα με την εποχή και ανέλυσε τα ερωτήματα που τίθενται κάθε εποχή και τις απαντήσεις που δίνονται από τους ιστορικούς, ανάλογα βέβαια με το φύλο, την εθνικότητα και άλλα. Για παράδειγμα ανέφερε την Ελληνική ιστορία του Κων/νου Παπαρηγόπουλου και την απάντηση που έδωσε ο ίδιος στο ερώτημα, αν υπάρχει συνέχεια του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο, κλείνοντας μια για πάντα με την απάντησή του ένα ερώτημα, που μόλις είχε ανοίξει. Όσο για την αλήθεια της ιστορίας ο κ Βερέμης έδωσε την απάντηση που υποστήριξε ένας μεγάλος ιστορικός, ο οποίος την παρομοίωσε με ένα μεγάλο βουνό, του οποίου αγνοούμε το όλο και βλέπουμε μόνος κάποιες πλευρές. Έτσι, είπε, ότι είναι και η αλήθεια της ιστορίας, την οποία πλησιάζουμε, αλλά δεν την γνωρίζουμε ολοκληρωτικά.

Στη συνέχεια ακολούθησε σε πολύ φιλικό κλίμα συζήτηση με ερωτήσεις κυρίως των εκπαιδευτικών, οι οποίες περιστράφηκαν σε θέματα διδασκαλίας της ιστορίας στους μαθητές.
Δημοφιλή σήμερα

Τα λεφτά της λαϊκής της Κύμης και το τετράδιο της ντροπής

Τα λεφτά της λαϊκής της Κύμης και το τετράδιο της ντροπής

16/03/2018
Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει μεταξύ ...
Παρουσίαση του προγράμματος του 2ου bio-Mechanical festival στη Χαλκίδα

Παρουσίαση του προγράμματος του 2ου bio-Mechanical festival στη Χαλκίδα

15/03/2018
Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 μμ το Θέατρο Χαλκίδας θα κάνει την παρουσίαση του 2ου προγράμματος b...
Η ΛΑΡΚΟ θα επιστρέψει το ποσό των 135,9 εκατομμυρίων ευρώ

Η ΛΑΡΚΟ θα επιστρέψει το ποσό των 135,9 εκατομμυρίων ευρώ

15/03/2018
Δηλώσεις Νίκου Στουπή Επικεφαλή της παράταξης «Η Στερεά σε νέα τροχιά», σχετικά με την ΛΑΡΚΟ και την προσφυγή της εταιρείας στο Ευρωπαϊκ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας